Talentingas lietuvio šuo meta iššūkį komisarui Reksui

Stipriam ir paklusniam, ištikimam ir darbščiam keturkojui policininkui vykdyti savo pareigą – vienas malonumas. Būtent toks yra pareigūnas Mažylis, kurį naujajame televizijos seriale „Inspektorius Mažylis“ vaidins žurnalisto Pauliaus Kaupelio vokiečių aviganis Brasas. Paklaustas, ar Brasas sugebėtų nosimi išdaužti langą lygiai taip, kaip tai daro legendinis keturkojis personažas Reksas, Paulius nė nesuabejojo: „Tai Brasui – ne kliūtis.“

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Jan 13, 2014, 7:01 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:32 PM

Brasas – ne paprastas šuo, atsitiktinai parinktas tokiam atsakingam vaidmeniui atlikti. Pasirodo, Pauliaus šuo jau turi vertingos patirties filmuojantis lietuviškame seriale „Namai, kur širdis“ bei keliose reklamose.

Kaip atskleidė Paulius, naujajame seriale „Inspektorius Mažylis“ vaidina du šunys. Daugiausia – Brasas, o retsykiais – jo sesuo Nova. Pagalbinio keturkojo prireikdavo tada, kai pagrindiniam aktoriui tekdavo vykti į parodas ar netikėtai sušlubavus sveikatai. Tiek Brasas, tiek jo dublerė kilę iš to paties veislyno „Laukinė vilkauogė“, kurio savininkė Živilė Čepulienė.

Kartais, kai Paulius dėl įtempto darbo grafiko negalėdavo pasirodyti filmavimuose, Brasą atvesdavo Živilė.

„Kadangi ji padėjo Brasui išvysti pasaulį, buvo kartu su juo pirmuosius mėnesius, puikiai žino, koks yra mano šuo. Ja pasitikiu ir ji žino, kaip elgtis su Brasu filmavimo metu“, – sakė Braso šeimininkas. Kaip pats teigė, niekam kitam savo šuns nepatiki, išskyrus Živilei. Mat palikti kam nors šunį bent valandėlei, tai tas pat, kaip atiduoti savo kūno dalį.

Per filmavimus – tikri išgyvenimai

Nors Brasas – patirties turintis keturkojis, jam tokie pasirodymai – rimtas išbandymas. Braso veisėjos Živilės teigimu, šuniui filmavimas – ne tik žaidimas: „Jis vaidybos nesupranta. Jam tai yra tikras veiksmas. Jis viską išgyvena, tarsi tai būtų tikroviška situacija."

Lietuviško serialo apimtis nėra tokia, pavyzdžiui, kaip „Komisaro Rekso“, todėl vaidina tik du šunys. „Žinoma, juk čia dar tik serialo pradžia. Gal ir daugiau šunų prireiks“, – teigė Živilė.

Kaip sakė Paulius, dubleris filmavimuose būtinas, nes pagrindinis šuo gali ir susirgti, ir susižaloti. Be to, valandų valandas trunkantys filmavimai gali išvarginti net ir stulbinama ištverme pasižymintį vokiečių aviganį.

Šuo ir aktorius privalo susidraugauti

Prieš pradėdamas filmuotis su kitu žmogumi, šuo turi gerai apsiprasti. „Šuo ir aktorius privalo tapti draugais bei nebijoti vienas kito“, – tikino Paulius.

Pauliui pritarė ir Živilė, tikindama, kad neįmanoma liepti šuniui mylėti tą ar kitą žmogų. „Šuniui reikia priprasti, o žmogui – prisijaukinti“, – sakė Ž.Čepulienė.

Kaip portalui lrytas.lt sakė pagrindinį vaidmenį seriale atlikęs aktorius Marius Jampolskis, kad prisijaukintų Brasą ir prisitaikytų prie jo, teko panaudoti keletą gudrybių. „Išreiškiau Brasui meilę, suteikiau dėmesio, pakasiau porą vietelių, kur jam labai patinka, pašėriau iš rankų ir tapome vos ne geriausiais draugais“, – sakė M.Jampolskis.

Živilė, stebėjusi serialo filmavimus, pasakojo, kad Mariui buvo lengviau susitvarkyti su Brasu, kai šalia nebuvo šeimininko. „Kai Pauliaus nebuvo filmavimo aikštelėje, Brasas lėkdavo pas Marių, mat iš jo vis kokį skanėstą gaudavo“, – prisimena Ž.Čepulienė.

Šuniui svarbiausia – jauki atmosfera

Filmavimo metu svarbiausia, kad šuo jaustųsi saugiai ir jaukiai. Kad šuo nepatirtų streso, kai jam reikia būti ramiam, sėdėti ar gulėti, būtina jį raminti, palepinti skanėstais, paglostyti ir skirti dėmesio.

Pagrindinė užduotis šuniui ir aktoriui – susidraugauti. Tuomet reikia įvykdyti komandas, kurių prašo serialo kūrėjai.

„Serialo kūrėjai iš anksto pasako, ką reikės vaidinti. Po to sumąstyti, kaip tai padaryti ir paruošti šunį atlikti komandas“, – pasakojo Živilė.

Pasak šeimininko, net ir visų nuglostytas ir prisijaukintas šuo gali puikiai tikti tarnybai. „Tai yra dresuotas šuo. Jis žino situacijas, komandas ir kaip elgtis, kai liepia šeimininkas“, – užtikrintai pasakojo Paulius.

Braso veisėjos Ž.Čepulienės teigimu, vokiečių aviganiai nejaučia agresijos tiems, kurie su juo elgiasi gerai. „Filmavimų metu jį visi myli. Bet jei kas nors pasielgtų šiurkščiai, tuomet jis galėtų atitinkamai sureaguoti. Vokiečių aviganis – rimtas šuo“, – konstatavo veisėja.

Sunkiausia užduotis – suprasti komandą be žodžių

Pagrindinės užduotys, kurias turėjo atlikti Brasas, elementarios, tačiau tokios, kurias nedresuotas šuo vargu ar atliktų. „Brasui teko atnešti reikiamus daiktus, gulėti, sėdėti, lakstyti, sekti pėdomis ir pan. Tačiau kai kurių dalykų šuns neišmokysi, pavyzdžiui, lyžtelėti veidą aktoriui tam tikru momentu“, – portalui lrytas.lt pasakojo Živilė.

Anot jos, po filmavimų ją pamalonino tai, kad buvo užfiksuotas tik vienas nepavykęs kadras.

Paklausus, kokia įdomiausia užduotis, kurią turėjo filmavimo metu atlikti Brasas, tiek Živilė, tiek Paulius atsakė: „Įdėmiai klausyti dviejų žmonių pokalbio ir sukioti galvą.“ Tai pavyko padaryti, kai Paulius ėmė savo šuniui skleisti keistus garsus ir miauksėti. Šuo akimirksniu įtempė ausis ir ėmė sukioti galvą, lyg klausdamas: „Ei, šeimininke, kas tau darosi?“

Kartu su Brasu vaidinusiam M.Jampolskiui sudėtingiausia buvo išlaikyti šunį kadre. „Nors Brasas manęs klausė ir puikiai vykdė komandas, jam labiau norėjosi daryti tai, ką nori jis“, – sakė Marius.

Pavyzdžiui, filmavimo metu, kai komandos duoti negalima, šuo užsinorėdavo eiti kur nors į kitą pusę.

„Buvo ir taip, kai visomis jėgomis reikėjo laikyti, kad jis nenubėgtų kur nors iš kadro ir komandą turėjo suprasti be žodžių. Kartais net neturėjau laiko galvoti, kaip vaidinti, nes visos mintys  – tik apie tai, kaip sukontroliuoti šunį“, – prisiminė M.Jampolskis.

Užsikrėtė noru dresuoti ir dalyvauti parodose

Prieš trejus metus Paulius Brasą įsigijo kaip naminį augintinį bei šeimos narį ir nė neketino dalyvauti parodose. „Maniau, kad bus naminis gyvūnas, galėsime išeiti pasivaikščioti į mišką“, – pasakojo šeimininkas. Kiek vėliau Paulius pabandė dalyvauti parodose, užsiimti dresūra ir tai tapo jo mėgstamiausia laisvalaikio veikla. „Dabar kiekvieną dieną po darbo lekiu su Brasu į dresūros aikštelę“, – su užsidegimu kalbėjo Paulius.

Anot jo, Brasas turi išlaikęs bendrojo paklusnumo (IPO1) egzaminą, kuris reikalingas tam, kad šuo galėtų dalyvauti parodose. Ateities planai – ir aukštesnės kategorijos dresūros egzaminai, ir nauji laimėjimai.

„Mano tikslas – dalyvauti sportinėse varžybose su parodinės vokiečių aviganių linijos šunimi ir įrodyti, kad gali konkuruoti su darbiniais vokiečių aviganiais“, – sakė Paulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.