Būdai, kaip sveikai palepinti savo šunį

Japonijoje jau gaminami skanėstai šunims, kurie tinka ir augintiniams, ir jų šeimininkams. Ispanijos sostinėje Madride veikia skanėstų kepyklėlė, kur galima įsigyti bandelių su vištienos įdaru, sausainių, sardinių ir kitokių skanumynų savo augintiniams. Net galima užsakyti gimtadienio tortą augintiniui. Penki paprasti biskvitai kainuoja 3,5 euro, o už skanėstus su parmezano sūriu paklosite 5 eurus. Argi ne malonu parnešti savo šuniui tokią dovanėlę? Tad kaip palepinti augintinį, kai tokių įmantrių ir egzotiškų gardumynų įsigyti nėra galimybių?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2014, 2:07 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:56 PM

Skanėstus šunims šeimininkai duoda kaip atlygį. Ar verta taip pamaloninti augintinį?

Šuo geriausiai auklėjamas jam atsilyginant. Priešingai nei bausmės ar riksmas, atlygis – gardus skanėstas – skatina šunį mokytis ir įtikti šeimininkui.

Kai šuo ko nors mokomas, kai gerai elgiasi, kai norima jį paskatinti ir toliau taip elgtis – puikiausiai tinka gardus kąsnelis. Iš pradžių galima atlyginti šuniui kiekvieną kartą, o vėliau – tik retsykiais, kad būtų stipresnė motyvacija. Ypač patartina dresuoti atsilyginant skanėstais baikščius, jaunus šuniukus.

Be abejo, skanėstas šuniui gali būti duodamas ir šiaip sau, kai norime jį pamaloninti, parodyti savo dėmesį. Maišelį skanėstų visad smagu nusinešti einant į svečius ten, kur šeimininkai turi augintinį.

Kokie skanėstai šunims yra patys geriausi?

Tai priklauso nuo jūsų šuns amžiaus, veislės, aktyvumo ir kitų faktorių. Įsigykite keletą rūšių skanėstų ir pamėginkite duoti šuniui – greit sužinosite, kas jam labiausiai patinka. Geriausi tie skanėstai, kurie pagaminti iš natūralių produktų, be konservantų, dažiklių ir kt. priedų. Verta pamėginti šuniui duoti naujesnio, neįprasto kvapo ir skonio skanėstų, pavyzdžiui, su žuvimi (šuo su įprastu maistu žuvies gauna retai). Norint, kad šuo labiau lavintų kramtymo įgūdžius, kad valytų dantų apnašas, duokite kietesnių, netrupančių kramtalų. Dauguma skanėstų yra nekaloringi, į juos dedama vertingų mineralinių papildų.

Ar verta kreipti dėmesį į skanėstų formą, sudėtį?

Mažiems šuniukams tinka mažesni, lengviau sukramtomi skanėstai, o dideliems – kietesni ir didesni, kad šuo pajustų, kas burnoje. Tačiau dresūros pamokėlėms rinkitės kietesnius mažus skanėstus, kad šie nesutrupėtų kišenėje ar tarp pirštų (negerai, kai pritrupa aikštelėje ir blaško šunų dėmesį). Dresuojant šunį namų aplinkoje skanėstai gali būti ir trapesni.

O kokie skanėstai yra praktiškiausi?

Tai džiovintos galvijų uodegos, ausys, skrandžiai ir kt. vidaus produktai. Praktiškiausi yra mažyčiai skanėstai, kurie įberiami į specialaus žaislo, dažniausia kubo formos, vidų. Šuo ritinėja kubą, iškrapšto skanėstą ir patenkintas vėl imasi darbo. Paliktas vienas keturkojis nenuobodžiauja.

Kaip šuniui paduoti skanėstą?

Dideli šunys taip jų nori, kad gali „praryti“ visą ranką. Jei duodate iš rankos, suimkite dviem pirštais. Galite įdėti skanėstą į dubenėlį, padėti ant grindų. Tačiau dresūros pamokėlėse skanėstai duodami iš rankos.

Kodėl šuo neėda skanėstų?

Galbūt sutriko šuns virškinimas, o gal šiuo metu jis yra labai sotus. Skanėsto gavimas yra susijęs su šuns patirtimi, galbūt ji buvo negatyvi, šuo patyrė stresą ar baimę. Galbūt šuniui duodamas skanėstas senstelėjo, gal apskritai atsibodo, gal turi neįprastą, nemalonų kvapą. Svarbu atsiminti: jeigu šuniui skanėstų duosite dažnai ir labai daug, šis gali nustoti jais domėtis.

Kai neturiu šuniškų skanėstų, ar galiu duoti ko nors nuo savo stalo?

Ne. Gardumynai nuo jūsų stalo šuniui – tabu. Šokoladas, riešutai, vynuogės, kramtomoji guma, saldainiai ir kiti gardėsiai šuniui yra nuodingi.

Atminkite, kad skanėstai šunims neturi tapti kasdieniu maistu. Jeigu kurią dieną skanėstų davėte daugiau, sumažinkite įprastą maisto porciją. Jeigu šuo linkęs tukti, skanėstų kiekis taip pat turi būti ribojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.