Šuo už 200 Lt arba kaip perkant šunį nepatekti į sukčių spąstus

Nepatyrusiems pirkėjams išsirinkti veislinį šunį, kuris būtų sveikas ir taptų geru šeimos draugu, nelengva. Turguose ir skelbimuose siūloma įsigyti į veislinius panašių šunų vos už kelis šimtus litų, tačiau rinkoje yra ir brangesnių variantų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:42 PM

Kaip nepadaryti klaidos renkantis augintinį, pataria projekto NoriuŠuns.lt atstovė Brigita Kymantaitė ir „Senamiesčio veterinarijos klinikos” gydytoja Ieva Kirchovaitė.

Projektą apie atsakingą augintinio įsigijimą ir auginimą NoriuŠuns.lt inicijavusios Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė sako, kad šunų daugintojai Lietuvoje vis dar turi savo rinką.

Rinką kuria impulsyvūs ir neišprusę pirkėjai

„Tai pirmiausia yra impulsyvūs pirkėjai, kuriems prisireikia „veislinio“ šuniuko „čia ir dabar”. Jie neturi laiko bendrauti su smalsiu atsakingu veisėju, kuris daug klausinėja siekdamas užtikrinti, kad šuniukas pateks į gerus namus. Be to, gerų vadų šuniukų gali tekti palaukti kelis mėnesius ar net metus”, - sakė ji.

Pasak B.Kymantaitės, iš daugintojų šuniukus perka ir neišprusę pirkėjai, nesuprantantys, kad šunų daugintojo parduodamas šuo yra į tam tikrą veislę panašus mišrūnas, o ne veislinis šuo, ir kuriems atrodo, kad nėra prasmės brangiau mokėti už prekę, kurią rinkoje galima įsigyti pigiau.

„Turguje ar pagal skelbimus internete veislinius šunis pigiai perkantys žmonės man primena gatvėje už 100 litų laikrodžius įsigyjančius pirkėjus, tikinčias prekeivio įtikinėjimais, esą tai – „Rolex”. Tik – be garantijos”, - stebėjosi B.Kymantaitė.

Yra ir tokių pirkėjų, kurie neturi finansinių galimybių įsigyti grynaveislį pageidaujamos veislės šuniuką.

Atsakingas veisėjas daug atvirauja

Visgi, B.Kymantaitės teigimu, nors kinologų klubuose registruoti veisėjai dažniausiai yra atsakingi, tai nėra taisyklė.

„Ir tarp jų pasitaiko žmonių, siekiančių pesipelnyti gyvūnų gerovės sąskaita. Svarbu žiūrėti ne tik į dokumentą, bet ir žinoti, kaip atskirti atsakingą veisėją, kuris nebus pridaręs šuniukams žalos nei sveikatos, nei psichikos atžvilgiu”, - patarė projekto NoriuŠuns.lt iniciatorė.

Anot B.Kymantaitės, atsakingas veisėjas visada pasidomės, dėl ko jūs norite šuns, įvertins, ar jo turima veislė tinkama jūsų gyvenimo būdui. Jam bus svarbu, ar jūs galėsite šuniukui suteikti veislei reikalingą priežiūrą, fizinį krūvį, auklėti jį. Domėsis, kiek laiko per dieną šuniukui teks būti vienam namuose, kur jis bus laikomas. Neretai jis pats parinks ar rekomenduos jums konkretų šuniuką iš vados, stengsis parinkti jūsų poreikius atitinkančio charakterio šunytį.

Dėl tų pačių priežasčių atsakingas veisėjas neleis savo šuniukais prekiauti turguje ar gyvūnų prekių parduotuvėse.

„Be to, atsakingas veisėjas visada pasakys jums savo vardą ir pavardę, atvirai pasakos apie savo veiklą bei nurodys kokiame kinologų klube galite gauti papildomą informaciją apie jį. Jis įsileis jus į namus, kuriuose veisia šuniukus, neslėps jų mamos, nurodys, kur galite pasiteirauti apie kitus, jo išveistus ir jau parduotus paaugusius šuniukus, ir pasiūlys pasirašyti šuniuko pardavimo sutartį”, - sakė ji.

Tuo tarpu daugintojai, B.Kymantaitės teigimu, parduoda šuniukus turguje, neretai siūlo susitikti pakelėse, stotelėse, degalinėse, kur atveža šuniuką ir, išskyrus pinigus, daugiau nieko nereikalauja.

„Tačiau, norint įsitikinti šuniuko psichine sveikata, būtina pamatyti šuniukų tėvų elgesį. Be to, būsimam savininkui būtina paklausti veisėjo, kaip vados šuniukai yra socializuojami. Tai yra labai svarbus procesas, kurį atsakingas šuniukų veisėjas privalo atlikti, siekdamas užtikrinti psichiškai sveiką jūsų augintinio elgseną ateityje”, - patarė Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė.

Gresia sveikatos problemos

„Senamiesčio veterinarijos klinikos” gydytoja Ieva Kirchovaitė pastebi, kad neatsakingai išveistiems šunims būdingi išoriniai fiziniai požymiai – rachitas, netaisyklingas sąkandis, netaisyklingai auganti uodega ar ausys, judėjimo sistemos problemos.

„Tačiau tiek šuniukai be dokumentų, tiek iš veisėjo įsigyti šuniukai gali turėti sutrikimų, jei veisėjas pasitaiko neatsakingas ar dėl komercinių tikslų veisia šuniukus ne pagal taisykles. Taip dažnai nutinka, kai norima kuo dažniau ir daugiau sukergti kales, kad jos atsivestų kuo daugiau šuniukų. Dažnai kergiamos kalės nusilpsta, tai lemia ir šuniukų sveikatą”, – pasakojo I.Kirchovaitė.

Jos teigimu, dažniausiai tokie šuniukai turi blusų, kirmėlių, juos tenka ilgai gydyti, kad šeimininkai galėtų paskiepyti. Reikalingų skiepų negavęs šuo negali būti vedamas į kiemą –tokiu būdu prarandamas šuns socializacijai svarbus amžius ir šuniukui ima grėsti ir psichikos sutrikimai, baimės.

I.Kirchovaitės teigimu, pasitaiko atvejų, kad šuo nugaišta dėl intoksikacijos, kurią sukelia kirminai.

„Tačiau nebūtinai sveikatos sutrikimai būna ryškūs ir pastebimi. Kartais genetiniai defektai išryškėja tik gyvūnui augant. Tipiškos problemos yra apakimas, apkurtimas ir psichikos problemos. Jos itin pavojingos šeimininkams, auginantiems mažamečius vaikus”, - sakė veterinarijos gydytoja. Gydytojos teigimu, tik atsakingi veisėjai žino, kad neleistina kergti šunų, kurie persirgę odos niežais, taip pat negalima kergti patinų, kuriems nenusileidusi sėklidė, šunų, kuriems pripažinta alkūnės ir dubens, klubo sąnario displazija.

Edukuos renginio metu

Visi, norintys susipažinti su skirtingomis šunų veislėmis, bei sužinoti, kaip išsirinkti visapusiškai sveiką augintinį, kviečiami atvykti į Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos ir banko „Bigbank“ organizuojamą renginį „Bigbank Match Show“.

Renginio, kuris vyks spalio 12 d. prekybos centro „Akropolis“ aikštelėje, metu vyks edukacinės programos, supažindinančios jo dalyvius su įvairiomis šunų veislėmis, ir visų veislių šunų konkursas, kuriame tiek veisliniai, tiek neveisliniai šunys galės varžytis įvairiose rungtyse.

Registruotis į konkursą nemokamai galima svetainėje www.NoriuŠuns.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.