Kinologė išklojo visą tiesą apie kyšiais nepaperkamus pareigūnus

„Neprasidėkite su vaikais ir šunimis“, – tokį patarimą režisieriams yra davęs amerikiečių aktorius ir rašytojas Williamas Claude’as Fieldsas. Bet lietuviško TV serialo „Inspektorius Mažylis“ kūrėjai to nepaisė.

Muitinės kinologės Ž.Čepulienės šunys ieško narkotikų ir kitų nelegalių prekių.<br>V.Balkūno nuotr.
Muitinės kinologės Ž.Čepulienės šunys ieško narkotikų ir kitų nelegalių prekių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė („Lietuvos rytas“)

Dec 17, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:51 AM

Žiūrovų pamėgtame seriale „Inspektorius Mažylis“ pagrindinį vaidmenį su aktoriumi Mariumi Jampolskiu atlieka šuo.

M.Jampolskio herojus – nedidelio miestelio policijos inspektorius Andrius Mažylis. Filme policininką visur lydi jo tarnybinis šuo – vokiečių aviganis Mažylis.

Jiems tenka gerokai paplušėti, kad susidorotų su miestelyje vešančiu nusikalstamumu.

Humoras nenustelbia problemų

„Filme norėjome parodyti tipiško Lietuvos miestelio, esančio pasienyje, vaizdą: lyg čiuptuvais viską apraizgiusi kontrabanda, iš jos lobstanti miesto valdžia, korumpuoti pareigūnai. Problemas įvilkome į nuotykių filmo su komiška gaidele rūbą, bet tai nereiškia, kad jos neaktualios“, – sakė prodiuseris Kristupas Krivickas.

Gerai, kad filmo kūrėjai praleido pro ausis amerikiečio W.C.Fieldso jau aforizmu tapusį posakį apie vaikus ir šunis. Keturkojis inspektorius Mažylis – vienas lietuviškojo serialo masalų.

Vaidmenį perėmė „moterys“

Stipriam, paklusniam, ištikimam ir darbščiam policininkui atlikti savo pareigą – vienas malonumas. Būtent toks yra pareigūnas Mažylis, kurį televizijos seriale „Inspektorius Mažylis“ vaidino net keli vokiečių aviganiai.

Tai atskleidė keturkojus aktorius padėjusi surasti kinologė Živilė Čepulienė.

Pirmojoje serijoje pasirodė žurnalisto Pauliaus Kaupelio vokiečių aviganis Brasas, o kartais jį dubliavo jo sesuo Nova. Kitose serijose Braso nebebuvo: sudėtingą vyrišką vaidmenį atliko moteriškos giminės „aktorės“.

Reikia tapti draugais

Kaip aiškino Ž.Čepulienė, kad šuo tiktų filmui, jis turi būti nepavojingas, ramesnio charakterio, prisileisti svetimus žmones ir paklusti jų komandoms. Prieš pradėdamas filmuotis su kitu žmogumi šuo turi su juo apsiprasti, susidraugauti.

„Aktoriui filmavimas – vaidyba, šuniui – gyvenimas.

Jis vaidybos nesupranta, jam tai tikras veiksmas, jis viską išgyvena, tarsi tai būtų tikroviška situacija. Jei ekrane reikalingas komandinis vaizdas, šuo turi tikėti, kad tas žmogus – jo draugas“, – bendravimo su gyvūnais subtilybes aiškino kinologė.

Ji pasidžiaugė, kad M.Jampolskis gerai susitvarkė, šunys į jį puikiai reagavo. O jeigu kartą grybštelėjo į ranką, tai tik norėdamas draugiškai pasisveikinti, padėkoti už skanėstą.

Kokių nors specialių treniruočių prieš filmavimą keturkojams aktoriams kinologė nerengė. Visi šunys buvo jau dresuoti, išmokyti komandų ir žinojo, kaip elgtis, kai liepia šeimininkas.

Kaulu sugundyti nepavyks

Seriale nusifilmavę šunys, nors ir nesuvokė, kad vaidina, vis dėlto buvo savotiški aktoriai ir atliko savo kolegų – tarnybinių šunų vaidmenis.

Ž.Čepulienė, kuri yra Vilniaus teritorinės muitinės inspektorė kinologė, dirba su šunimis, išmokytais ieškoti kontrabandos. Jie ieško narkotinių, psichotropinių medžiagų, tabako gaminių ir grynųjų pinigų. Nors senovės Romos imperatorius Vespasianas, apmokestinęs viešuosius tualetus, paleido į istoriją mūsų dienas pasiekusią frazę, kad pinigai nesmirdi, vis dėlto kvapą jie turi ir šunys jį puikiai pajunta.

Lietuvos muitinėje dirba vokiečių aviganiai ir Labradoro retriveriai, tačiau, pasak Ž.Čepulienės, paieškos šuo gali būti bet kokios veislės. Svarbu tam tikros įgimtos savybės – noras žaisti, sekti, grobio instinktas.

Darbo tiek muitininkams, tiek jų tarnybos partneriams šunims pakanka: Lietuvoje kontrabandos srautai galingi.

Ne paslaptis, kad su ja turintys kovoti žmonės kartais neatsispiria pagundai paimti kyšį ar pasiduoti kitokiai silpnumo akimirkai. O kaip dėl šunų – ar galima juos papirkti, pavyzdžiui, skaniu kaulu?

„Niekas niekada nebandė. Bet mano šuo namuose gauna visko, ko svetimas nepasiūlys. Šunys – darbštūs, ištikimi ir nepaperkami bendradarbiai“, – patikino muitinės kinologė Ž.Čepulienė.

Svarbūs pagalbininkai

Lietuvos muitinėje dirba 16 šunų, išmokytų ieškoti kontrabandos. Daugiausia tai vokiečių aviganiai, Labradoro retriveriai ir belgų aviganiai – malinua.

Pasak Muitinės departamento Pažeidimų prevencijos skyriaus vyr. inspektoriaus kinologo Vytauto Tamošiūno, šunys yra kaip gyvi uodimo aparatai, kurie savo išskirtine uosle padeda muitininkams aptikti nelegaliai gabenamas medžiagas, prekes. Jų laimikis – nuo narkotikų iki viskio butelių be banderolių.

Šiais metais nuo sausio 1-osios iki gruodžio 1-osios šunys rado kontrabandos 395 kartus. Iš jų narkotinių medžiagų – 102 kartus (32 kg 875 g), cigarečių – 233 kartus (889 650 cigarečių), vieną kartą – draudžiamųjų vaistų.

Naujausias laimėjimas – pirmadienį Vilniaus teritorinės muitinės Labradoro retriveris Azartas siuntoje iš Čekijos aptiko 6 g marihuanos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.