Ką būtina žinoti kiekvienam, sutikusiam šunį su geltonu kaspinu?

Vaikščiojant su šunimi neretai sutinkate kitą žmogų su šunimi. Jūsiškis, mėgstantis bendrauti, puola prie sutiktojo. Pamatote, kad ant kito šuns pavadėlio ar antkaklio pririštas geltonas kaspinas. Ką tai reiškia?

Geltonas kaspinas, pririštas prie šuns antkaklio ar pavadėlio reiškia, kad šiam šuniui reikalinga erdvė.<br>Organizatorių nuotr.
Geltonas kaspinas, pririštas prie šuns antkaklio ar pavadėlio reiškia, kad šiam šuniui reikalinga erdvė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2015, 5:45 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 9:19 AM

Ne ką rečiau nutinkanti situacija su mažamečiu vaiku: vaikai natūraliai pamatę keturkojus draugus puola juos glostyti, žaisti su jais. Kodėl išvydus ant šuns geltoną kaspiną būtina kuo greičiau patraukti vaiką?

„Geltonas kaspinas, pririštas prie šuns antkaklio ar pavadėlio reiškia, kad šiam šuniui reikalinga erdvė – priežasčių gali būti daugybė: ruja, agresyvumas, perdėta baimė, o gal šuo tuo metu yra dresuojamas ir pan. Tai reiškia, kad tuo metu šuo įsitempęs ir gali pasielgti ne visai prognozuojamai į norinčius tik pažaisti vaikus, ar kitus šunis“, – teigė šunų grožio salono „Dog Pearl“ vadovė Indrė Mingėlaitė.

Gaila, tačiau Lietuvoje geltonojo kaspino iniciatyva tebėra naujiena, nors daugelyje šalių tai gerai žinomas projektas, skirtas globaliai padėti šunims, kurie mokosi, socializuojasi ar dėl kitų priežasčių negali bendrauti su aplinkiniais.

„Dažnai vaikai nė neatsiklausę puola prie šunų juos glostyti. Ne visi šunys tai supranta, daugelis gali labai išsigąsti ar net tapti agresyviais. Pasitelkiant tinkamas priemones, šiuo atveju geltoną kaspiną, ženklą visuomenei informuoti, galima išvengti nesusipratimų ar net nelaimingų atsitikimų“, – sakė Indrė.

Jos teigimu, kaspino nešiojimas nebūtinai reiškia, kad šuo agresyvus ar isteriškas. Galbūt gyvūnas serga, rujoja, jis dresuojamas arba tiesiog yra senas ir jam reikia ramybės.

Lietuvoje taip pat neišvengiama skaudžių nutikimų bei konfliktinių situacijų.

„Dėmesį vienodai turėtų skirti tiek keturkojų šeimininkai, prisegdami geltoną kaspiną, tiek atitinkamai dėmesį turėtų atkreipti aplinkiniai – kitų šunų šeimininkai, o ypač tėvai su mažamečiais vaikais“, – pridūrė I. Mingėlaitė.

Šio projekto plėtra Lietuvoje rūpinasi Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.