Seimas nusprendė: šeimininkai gyvūnus ženklinti privalės

Seimas antradienį nepritarė

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, jog privalomas ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus gyvūnų augintojus,<br>123rf nuotr.
Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, jog privalomas ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus gyvūnų augintojus,<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 1, 2015, 1:57 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 9:02 PM

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė siūlė atsisakyti privalomo žymėjimo mikroschemomis, o tokius reikalavimus taikyti tik iš Lietuvos išvežamiems šunims, šeškams ir katėms bei pavojingiems šunims. Jos siūlymui nepritarta už buvus 41 Seimo nariui, 26 – prieš, 26 Seimo nariams susilaikius. Projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre, tačiau Vyriausybė dar turi patvirtinti šią nuostatą įgyvendinančius dokumentus.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, jog privalomas ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus gyvūnų augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas gyvūnas. Be to, įvedus privalomą ženklinimą nereikėtų išlaikyti gyvūnų prieglaudų.

Gyvūnų globėjai taip pat teigia, kad dabar savivaldybių ir nevyriausybinių organizacijų kasmetinės bendros išlaidos pasimetusių augintinių gaudymui ir priežiūrai siekia apie 800 tūkst. eurų, o atsiradus prievolei ženklinti savo augintinius, už jų nepriežiūrą atsakytų ir išlaidas atlygintų pats gyvūno savininkas, o ne visi mokesčių mokėtojai.

Socialdemokratai pareiškė, kad remia galiojančią Gyvūnų globos ir apsaugos įstatymo nuostatą, kad nuo 2016 m. visi gyvūnai augintiniai – šunys, katės ir šeškai – būtų ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre. 

LSDP frakcijos Seime nariai balsuodami pasipriešino siūlymui, kad privalomas žymėjimas galiotų tik vežamiems į užsienį gyvūnams augintiniams bei veisėjų gyvūnams. 

Socialdemokratai pritartų visuotinio registravimo pereinamajam laikotarpiui, kai nustatytą laiką gyvūnų savininkai nebūtų baudžiami už neregistruotų augintinių laikymą. Pereinamuoju metu būtų dirbamas švietėjiškas darbas, o valstybės institucijos rastų galimybę remti nepasiturinčius gyvūnų turėtojus, nustatytų tvarką, kaip kuo greičiau ir mažiausiomis sąnaudomis registruoti visus šunis, šeškus ir kates. 

„Kiekvienas savininkas būtų atsakingas už savo gyvūną – ir tuo atveju, jeigu jis pasimestų, nuklystų, ir tuomet, jeigu jis ką nors apkandžiotų ar apdraskytų“, – teigia Seimo narė socialdemokratė Orinta Leiputė.

Ji tvirtina, kad augintinių registravimas per laiką išspręstų ir dabar paplitusio neatsakingo gyvūnų veisimo, žiauraus elgesio su gyvūnais problemas. 

Gyvūnų globos organizacijos teigia, kad, registruojant ir žymint mikroschemomis šunis ir kates, būtų galima geriau reguliuoti beglobių gyvūnų populiaciją ir kontroliuoti pasiutligei bei kitoms gyvūnų ligoms imlius gyvūnus. Gyvūnų globos organizacijos pasiruošusios bendradarbiauti su valstybės institucijomis. 

Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius pasisako už visuotinį augintinių ženklinimą, bet pabrėžia, kad būtina rasti būdus, kaip paskatinti žmones tai daryti, nepulti iš karto bausti, pagal galimybes padėti nepasiturintiems, tvarkingiems gyvūnų savininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.