Gyvūnų antplūdis prieglaudose: kaltas privalomas ženklinimas?

Pirmosiomis šių metų savaitėmis prieglaudose pastebėtas triskart didesnis, nei įprasta gyvūnų antplūdis.

Gyvūnų prieglaudose padaugėjo, bet dėl to kaltas ne privalomas gyvūnų ženklinimas, o šalčiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Gyvūnų prieglaudose padaugėjo, bet dėl to kaltas ne privalomas gyvūnų ženklinimas, o šalčiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasak Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės, 15 eurų už gyvūną nėra labai didelė suma. Per penkiolika mėnesių ją bus galima surinkti kas mėnesį atidedant vos po eurą.
Pasak Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės, 15 eurų už gyvūną nėra labai didelė suma. Per penkiolika mėnesių ją bus galima surinkti kas mėnesį atidedant vos po eurą.
„Vieno gyvūno paženklinimas (įskaitant mikroschemos kainą) ir įregistravimas Gyvūnų augintinių registre preliminariai kainuoja apie 10 eurų“, – teigė VMVT direktorius J. Milius<br>J. Stacevičiaus nuotr.
„Vieno gyvūno paženklinimas (įskaitant mikroschemos kainą) ir įregistravimas Gyvūnų augintinių registre preliminariai kainuoja apie 10 eurų“, – teigė VMVT direktorius J. Milius<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Žmonės, matydami, lauke šąlančius beglobius gyvūnus, puolė skambinti į prieglaudas ir prašyti juos paimti.<br>M. Patašiaus nuotr.
Žmonės, matydami, lauke šąlančius beglobius gyvūnus, puolė skambinti į prieglaudas ir prašyti juos paimti.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 13, 2016, 12:51 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:07 AM

Tačiau prieglaudų atstovai įsitikinę, kad dėl to kaltas ne nuo sausio 1 dienos įsigaliojus gyvūnų gerovės įstatymas. Pagal jo nuostatas, mūsų šalyje laikomos katės, šunys ir šeškai privalo būti paženklinti mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

Gyvūnų – kone triskart daugiau

VšĮ „SOS gyvūnai“ savanorė Nadia portalui lrytas.lt pasakojo, kad pirmąjį šių metų mėnesį į prieglaudas patenka gerokai daugiau gyvūnų, nei įprastai.

Vien jų prieglaudoje per savaitę atsidūrė 25 nauji gyvūnai. Tai – labai daug, nes įprastai per savaitę į prieglaudą atvežama apie septynis naujokus.

Tačiau Nadia įsitikinusi, kad gyvūnų pas juos padaugėjo tikrai ne dėl privalomojo ženklinimo. Ji pastebėjo, kad daugiausia gyvūnų buvo atvežta per didžiuosius šalčius, kai temperatūra buvo nukritusi gerokai žemiau nulio.

Žmonės, matydami, lauke šąlančius beglobius gyvūnus, ypač šunis, kurie yra mažiau nei katės prisitaikę išgyventi sunkesnėmis sąlygomis, puolė skambinti į prieglaudas ir prašyti juos paimti.

Kai kurie keturkojai pas gyvūnų globėjus pateko labai sušalę – daliai prireikė netgi skubios veterinarijos gydytojų pagalbos.

Ir nors prieglaudose vietos beveik nėra, per šalčius gyvūnų gelbėtojai stengėsi priimti visus nelaimėlius.

Daugiausia panikos internete

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė, kuri buvo viena iš iniciatorių, kad mūsų šalyje atsirastų privalomas gyvūnų ženklinimas, taip pat abejoja, kad dėl naujojo įstatymo prieglaudose galėtų padaugėti gyvūnų.

Tačiau ji pastebėjo, kad privalomas ženklinimas kai kuriems gyvūnų augintojams kelia šiokių tokių abejonių ir baimių, kurias ji paneigia.

„Žmonės man skambina, rašo ir klausia, kokia yra situacija iš tiesų. Daugiausiai klausimų kilo dėl kainos. Pavyzdžiui, kiek tiems, kurie turi 3 kates ir šunį, turėtų kainuoti ženklinimas. Tie, kurie į mane kreipiasi, į viską reaguoja pakankamai ramiai. Daugiausiai panikos matau internete. Ji matyt kyla iš tų, kurie nė neturi gyvūno“, – atviravo B.Kymantaitė.

Skelbs apie pigiau ženklinančius

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai, atlikę rinkos tyrimą ir paslaugų įkainių skaičiavimus, rekomendavo veterinarijos paslaugų teikėjams nustatant paslaugų įkainius, neviršyti 15 eurų sumos.

Tačiau, kaip paaiškino B.Kymantaitė, ši kaina nėra privaloma. Tai – paskaičiuota rinkos kaina, o ne veterinarijos gydytojams taikytinos lubos, kurių jie negalėtų viršyti.

Lietuvoje nėra valstybinių veterinarijos gydyklų. Visi gydytojai dirba privačiai, pagal savo nustatytus įkainius. Taigi įmanoma, kad kai kurie prašys ir didesnės sumos už savo paslaugas.

Vis dėlto nemažai gydytojų sutinka gyvūną paženklinti, paskiepyti nuo pasiutligės ir duomenis apie jį įtraukti į Gyvūnų augintinių registrą ir už sumą, neviršijančią 15 eurų.

Apie gydytojus, kurie bus linkę suteikti paslaugą už mažesnę sumą, visuomenė galės sužinoti informaciniame interneto puslapyje pazenklinkaugintini.lt, kuris turėtų startuoti jau sausio mėnesio pabaigoje.

Čia bus galima ne tik rasti informaciją apie netoli gyvenamosios vietos dirbančius ir pigiau gyvūnų ženklinimo paslaugas atliekančius gydytojus, bet ir perskaityti visą su ženklinimu susijusią informaciją.

Kodėl gali skirtis kaina?

VMVT direktorius Jonas Milius pirmadienį gyventojams siūlė neskubėti savo augintinių ženklinti bet kur.

„Gyvūnų augintinių šeimininkams siūlome neskubėti ir prieš pasirenkant, palyginti bent kelių privačių veterinarijos gydytojų teikiamas ženklinimo ir registravimo paslaugas ir jų įkainius.

Renkantis reikėtų pasiteirauti, ar į galutinę kainą įskaičiuotos visos paslaugos (ženklinimas ir įregistravimas Gyvūnų augintinių registre bei pačių mikroschemų kaina), ar tik viena iš jų.

Mūsų paskaičiavimais, vieno gyvūno paženklinimas (įskaitant mikroschemos kainą) ir įregistravimas Gyvūnų augintinių registre preliminariai kainuoja apie 10 eurų“, – teigė J.Milius VMVT išplatintame pranešime.

VMVT direktoriaus teigimu, didesnė kaina už gyvūnų augintinių ženklinimą ir registravimą gali būti siejama tik su papildomomis paslaugomis, pavyzdžiui, – kai veterinarijos gydytojas atvyksta individualiai paženklinti gyvūną jo laikymo vietoje, suteikia paslaugas pasibaigus darbo valandoms, ar suteikiant dar ir kitas, papildomas veterinarijos paslaugas.

Be to, galutinė kaina galėtų būti mažesnė, kai vienu metu ženklinami ar registruojami keli to paties asmens augintiniai, nes užpildžius prašymą dėl pirmojo gyvūno, kitiems naudojamas tas pats prašymo šablonas, keičiasi tik nedidelė duomenų dalis.

Bus taikomos lengvatos

Neskubėti rekomendavo ir B.Kymantaitė, priminusi, kad gyvūnams paženklinti duotas net 15 mėnesių terminas, tad nebūtina to atlikti jau šį sausį.

Pasak Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės, 15 eurų už gyvūną nėra labai didelė suma. Per penkiolika mėnesių ją bus galima surinkti kas mėnesį atidedant vos po eurą. Jeigu žmogus laiko du gyvūnus, per mėnesį reikėtų atidėti po du eurus.

O jeigu tris ir daugiau? Tuomet, pasak pašnekovės, minėtame gyvūnų ženklinimui skirtame interneto puslapyje bus galima užsiregistruoti ir prašyti lengvatų.

Privalomo gyvūnų ženklinimo Lietuvoje iniciatoriai numatė, kad daugiau kaip du gyvūnus auginantys žmonės trečią, ketvirtą ar penktą augintinius galėtų paženklinti nemokamai.

Taip pat B.Kymantaitė priminė, kad ženklinimas yra vienkartinė paslauga. Šios procedūros nereikia kartoti kasmet. O privalomai skiepyti nuo pasiutligės gyvūnus reikia tik kas trejus metus, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos ir gamintojo.

Perregistruos nemokamai

Tie, kurie savo gyvūną buvo paženklinę ir priregistravę anksčiau, galės duomenis iš privataus į valstybinį registrą perkelti nemokamai. Tai padaryti galima kreipiantis į teritorinį VMVT padalinį ir pateikus dokumentus, liudijančius apie gyvūno paženklinimą bei asmens dokumentą.

B.Kymantaitė paaiškino, kad automatiškai iš seno į naująjį registrą perkelti duomenų nepavyks dėl galimų neatitikimų.

Be to, suvedant duomenis į valstybinį registrą bus įvedamas ir gyvūno šeimininko asmens kodas. Suvedęs jį vėliau žmogus galės savarankiškai prisijungti prie registro ir pakeisti duomenis, jeigu gyvūnas buvo perduotas kitam ar nugaišo.

Apsaugos nuo vagysčių

Kalbinti veterinarijos gydytojai pasakojo, kad jų pacientų šeimininkai dažniau domisi gyvūnų ženklinimu ir jo kainomis. Tačiau į kai kuriuos klausimus esą negali atsakyti net ir jie.

Pavyzdžiui, kas nutiks po 2017 metų balandžio 1 dienos, kai baigsis pereinamasis laikotarpis ir visi gyvūnai privalės būti suženklinti. Ar nesuženklintų gyvūnų šeimininkai bus baudžiami?

B.Kymantaitė pasakojo, kad kol kas apie tikrinimus nekalbama. Tikimasi, kad žmonės bus sąmoningi ir gyvūnus suženklins savanoriškai.

Bet jeigu netyčia po balandžio 1 dienos neženklintas gyvūnas pabėgtų ar būtų pavogtas, tuomet be specialios poodinės mikroschemos jo šeimininkai negalės įrodyti, kad tai buvo jų augintinis.

Taigi gyvūnai ženklinami ir pačių šeimininkų labui, kad būtų lengviau surasti pasimetusių ar pavogtų keturkojų savininkus.

Ženklinimo terminai

VMVT primena, kad Gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisyklėse, patvirtintose Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2015 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 3D-959 „Dėl Gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisyklių patvirtinimo“, nustatyti skirtingi gyvūnų augintinių (šunų, kačių, šeškų), atvestų iki 2015-12-31 ir nuo 2016-01-01, registravimo ir ženklinimo terminai:

Iki 2015 m. gruodžio 31 d. atvesti šunys, katės ir šeškai turi būti paženklinti iki 2017 m. balandžio 1 d., bet ne vėliau kaip iki jų perdavimo kitiems asmenims.

Jei iki 2015 m. gruodžio 31 d. paženklintų šunų, kačių ir šeškų mikroschemų numerių negalima nustatyti, juos reikia pakartotinai perženklinti iki 2017 m. balandžio 1 d.

Jei iki 2015 m. gruodžio 31 d. atvestų gyvūnų mikroschemos atitinka reikalavimus, jų perženklinti nereikia, bet visi turi būti užregistruoti Gyvūnų augintinių registre iki 2017 m. balandžio 1 d., (taip pat ne vėliau kaip iki jų perdavimo kitiems asmenims).

Šunų, kačių ar šeškų, atvestų po 2016 m. sausio 1 d., savininkai privalo kreiptis į veterinarijos paslaugų teikėjus per 4 mėn. nuo jų atvedimo, bet ne vėliau kaip iki jų perdavimo kitiems asmenims.

Šunys, katės ir šeškai, paženklinti po 2016 m. sausio 1 d., turi būti užregistruoti Gyvūnų augintinių registre ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas nuo jų paženklinimo mikroschema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.