Kauniečiai savo šunims lyg vaikams siuva madingus drabužius

Kauniečių spintose puikuojasi ne tik žiemai skirti kailiniai, bet ir drabužiai augintiniams. Vieni nori, kad šunys neperšaltų. Kiti juos rengia madingais ar mielais drabužiais, tarsi keturkojai būtų maži vaikai.

A.Užumeckienė savo beplaukę augintinę Airą rengia dailiu kombinezonu.
A.Užumeckienė savo beplaukę augintinę Airą rengia dailiu kombinezonu.
A.Šalčius pats išrinko augintinei Rubei aprangą ir plaukus susegė rožine guma.<br>P.Mantauto nuotr.
A.Šalčius pats išrinko augintinei Rubei aprangą ir plaukus susegė rožine guma.<br>P.Mantauto nuotr.
Z.Raškauskaitė pudeliui Tikui iš savo liemenės pasiuvo paltą.<br>A.Karaliūno nuotr.
Z.Raškauskaitė pudeliui Tikui iš savo liemenės pasiuvo paltą.<br>A.Karaliūno nuotr.
Retriverių veislės šuniui jo šeimininkė aprangą sukūrė iš dailios tamsios vyro liemenės.
Retriverių veislės šuniui jo šeimininkė aprangą sukūrė iš dailios tamsios vyro liemenės.
Margaspalve liemene aprengtą baltą šunį jo šeimininkai mato iš tolo.
Margaspalve liemene aprengtą baltą šunį jo šeimininkai mato iš tolo.
Daugiau nuotraukų (5)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Jan 21, 2016, 7:02 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 2:25 PM

Žiemą šilčiausius savo apdarus iš spintų traukia ne tik žmonės. Kauniečiai įvairiais drabužiais rengia ir savo šunis.

Vieniems augintiniams jų šeimininkai drabužius siuva patys. Kiti jų randa prekybos centruose. Kai kurie kauniečiai netingi mylimiems keturkojams aprangą užsakyti internetu bei ją parsisiųsti paštu.

Šunų drabužių kūrėjai sakė, kad žmonės pasiilgę grožio, todėl jiems ypač svarbu, kad šunys ne tik nesušlaptų ar nesušaltų, bet kad apdarai būtų mieli.

Veterinarijos gydytoja įspėjo: kai kuriuos šunis rengti reikia, tačiau batų jiems auti nepatartina.

Rengia madingu kombinezonu

Kaunietė Aldona Užumeckienė kasdien kelis kartus per dieną pasivaikščioti eina drauge su savo augintine Aira.

Tai Meksikos beplaukių veislės kalė. Šie šunys neturi kailio arba jis labai plonas. Todėl moteris žiemą savo augintinę prieš vesdama į lauką uoliai aprengia.

Kai vyrauja šalčiai, Airą kaunietė rengia kombinezonu su ilgomis rankovėmis ir gobtuvu. Šis papuoštas kailiu, o tamsaus drabužio pamušalas – raudonas.

„Airos drabužiais rūpinasi anūkė. Jų turime nemažai. Kai kuriuos perkame specializuotose parduotuvėse. O štai prieš Naujuosius metus anūkė iš Anglijos parsiuntė Airai skirtą suknelę, kuri panaši į Kalėdų Senelio apdarą“, – pasakojo kaunietė.

Moteris sakė, kad Aira turi ir batus, tačiau apauti šunį sunku, todėl einant į lauką batai dažniausiai lieka namuose.

Vyras pats išrinko apdarą

Tokios pat veislės augintinį prižiūri ir kaunietė Živilė. Jos Meksikos beplaukis Brendis turi šiokį tokį kalilį. Tačiau moteris pasakojo, kad šunį vesdamasi į lauką pradeda rengti jau nuo spalio mėnesio pabaigos.

„Drabužių randu prekybos centruose. Tiesa, išsirinkti tinkamo dydžio liemenių sunku. Mano šuo nėra standartinis, todėl jam apdaras kiek per trumpas. Tačiau šiek tiek jį aprengti geriau, nei mokėti veterinarijos gydytojui už augintinio gydymą, jei jis peršaltų“, – įsitikinusi kaunietė.

Savo augintinę Jorkšyto terjero veislės kalytę Rubę atidžiai rengia ir kaunietis Alvydas Šalčius.

Vyras pasakojo, kad mylimai augintinei yra nupirkęs du komplektus neperšlampamų drabužių.

„Rubę pats išmatavau ir nupirkau drabužių parduotuvėje. Kai vienus išplaunu, rengiu kitais. Pats šunelį ir sušukuoju, plaukus ant kaktos suimu guma, kad nekristų į akis“, – pasakojo kaunietis.

Nepagailėjo vyro liemenės

Kiti kauniečiai drabužius savo augintiniams siuva patys.

Zita Raškauskaitė rūpinasi jau garbaus amžiaus pudeliu Tiku. Šunelis kenčia nuo išvaržos, žiemą skauda ir jautrūs sąnariai.

Todėl moteris iš savo liemenės jam pasiuvo šiltus drabužius.

Einant į lauką Tikui kaunietė apmauna ir pačios pasiūtas kojines. Jas siūdama moteris rūpestingai stengėsi, kad kojines prilaikančios gumos nespaustų šuniui kojų.

Ąžuolyne laigęs retriveris buvo aprengtas juoda dailia megzta liemene.

Jo šeimininkė sakė, kad augintiniui nepagailėjo stilingos vyro liemenės ir iš jos pasiuvo apdarą keturkojui.

Kito mišrūno šeimininkė savo augintinį taip pat buvo aprengusi liemene. Ji pasiūta iš spalvingo audinio, todėl po sniegą lakstantis baltas šuo buvo matyti iš tolo, lyg margas kamuolys.

Augintinius nori puošti

Drabužius šunims kurianti Orinta Kungtytė sakė, kad nei Kaune, nei visoje Lietuvoje šunų rengimo bei mados pramonė dar nėra labai išplėtota.

„Tie, kas į augintinių aprangą žvelgia praktiškai, ją perka prekybos centruose ar specialiose parduotuvėse. Jose apranga kainuoja 10 – 20 eurų. Taupieji aprangą šunims siuva patys. Tačiau kai kurie vis dėlto nori, kad drabužiai augintiniams būtų specialiai pasiūti“, – sakė dizainerė.

Moteris pastebėjo, kad tais atvejais augintiniams užsakomi ne tiek praktiški, kiek labai gražūs drabužiai iš minkštų, liesti malonių audinių: kailio, vilnos, su aksomo detalėmis. Madingi leopardo kailį imituojantys, kamufliazo spalvų derinius primenantys, raudoni audiniai su baltomis snaigėmis.

Taip pat žmonės nori, kad jų augintinių drabužiai būtų papuošti kaspinais, kitomis mielomis detalėmis. Kai kurie klientai teiraujasi ir apavo šunims.

„Matyt, žiemą, kai vyrauja tamsa, dargana, žmonės nori matyti gražiai papuoštus savo augintinius ir tuo pasidžiaugti“, – sakė dizainerė.

Batų augintiniams pirkti nereikia

Česlovas Survila

Veterinarijos gydytojas

„Žiemą vyraujant šalčiams rengti reikėtų tik trumpaplaukius ir ploną kailį turinčius šunis. Taip pat žemaūgius ilgaplaukius augintinius, kurių kailis lauke sušlampa.

Taip pat rengti reikėtų ir neseniai sirgusius ar ilgalaikių sveikatos problemų turinčius, senesnius nei 7 metų šunis.

Drabužiai labiausiai turi apsaugoti šunų krūtinės ląstą ir papilvę. Renkantis drabužius reikia išmatuoti augintinio kaklo apimtį, juosmenį krūtinės aukštyje bei nugaros ilgį.

Ilgaplaukiams šunims labiau tinka neperšlampami drabužiai. Drabužius ilgesnėmis rankovėmis reikėtų rengti vyresniems bei problemų dėl sąnarių turintiems šunims. Jei šunį vedžioti ketinate neilgai, užteks megzto drabužio aukštu kaklu. Jei ilgai – neperpučiamo drabužio su gobtuvu.

Renkantis drabužius reikia įsitikinti, ar apdarus prilaikančios gumos yra minkštos ir neverš gyvūno kūno.

Ant šuns drabužių neturėtų būti kokių nors kabančių detalių, kurias jis norėtų apgraužti arba jos trukdytų augintiniui judėti. Drabužių audiniai turi būti lengvai valomi ir skalbiami.

Aprengto augintinio negalima palikti vieno be priežiūros.

Batų šunims nereikia. Tačiau prieš vedant pasivaikščioti žiemą, letenas reikėtų ištepti specialiu vašku arba žuvų taukais. Jie neleis įsigerti druskos mišiniams, kuriais barstomos gatvės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.