Daug kas nesupras: širvintiškės išleido beglobėms katėms šimtus eurų

„Tai, kad bendruomenėje atsiranda žmonių, mylinčių kates ir jomis besirūpinančių, nėra vien neigiamas reiškinys“, – yra pareiškęs vienas Širvintų savivaldybės veikėjas.

 Šis gražuolis buvo išmestas viename Širvintų kieme visiškai mažutis, kieme užaugo ir gyvena iki šiol.<br> A.Radžiūnaitės nuotr.
 Šis gražuolis buvo išmestas viename Širvintų kieme visiškai mažutis, kieme užaugo ir gyvena iki šiol.<br> A.Radžiūnaitės nuotr.
 Visa vada kačiukų buvo įsitaisę po šakomis vieno Širvintų vaikų darželio teritorijoje, bet per pačius žiemos šalčius valdininkai sunaikino jų būstą ir paliko šalti lauke.<br> A.Radžiūnaitės nuotr.
 Visa vada kačiukų buvo įsitaisę po šakomis vieno Širvintų vaikų darželio teritorijoje, bet per pačius žiemos šalčius valdininkai sunaikino jų būstą ir paliko šalti lauke.<br> A.Radžiūnaitės nuotr.
Ši katytė pusmetį kentėjo skausmus, kol viena širvintiškė pasirūpino kojytės amputacija ir priglaudė beglobę.<br> A.Radžiūnaitės nuotr.
Ši katytė pusmetį kentėjo skausmus, kol viena širvintiškė pasirūpino kojytės amputacija ir priglaudė beglobę.<br> A.Radžiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

Apr 9, 2018, 11:19 AM, atnaujinta Apr 9, 2018, 12:20 PM

Tačiau būtent tie „daugelio nemėgstami“, anot jo, žmonės savo laiko ir lėšų sąskaita jau išgabeno iš Širvintų į prieglaudas Vilniuje ir surado namus dešimtims beglobių kačių. Kad katė be didesnių kliūčių patektų į, tarkime, „SOS gyvūnų“ namelį prie Vilniaus „Akropolio“, į ją reikia investuoti apie 50 eurų, į katiną – apie 30. Periferijos gyventojams – tai dideli pinigai.

Tik paprasti, gailestingi žmonės pastebėdavo Širvintose ir sergančius, sužalotus gyvūnus. Viena katytė beveik pusmetį liuoksėjo po kiemą sutraiškyta letenėle, kol jos pasigailėjo to kiemo gyventoja, pasirūpinusi kojelės amputacija ir priglaudusi gyvūną po operacijos, nors jau turėjo augintinį.

Kažkodėl manoma, kad beglobių gyvūnų gerovė – tik privačios iniciatyvos reikalas. Taip pat ir Širvintų savivaldybė, atsakinga už beglobių populiacijos reguliavimą savo teritorijoje, neveiklumą aiškino stoka „iniciatyvių žmonių, kurie norėtų imtis šios veiklos“. Todėl kačių sterilizacijai skirtos Savivaldybės lėšos kažkur „nuplaukdavo“.

Tačiau štai jau beveik porą metų dvi širvintiškės – Asta Sendzikienė ir jos dukra Indrė – sistemingai gaudo, sterilizuoja, gydo ir socializuoja benames kates, suranda joms namus.

Niekieno neremiamos moterys išleido šiai veiklai šimtus eurų iš savo kišenės, o praėjusį lapkritį įsteigė ir viešąją įstaigą „Širviai“. Deja, jos biudžetą kol kas papildė tik pora simbolinių įnašų.

Savanorės nenuleidžia rankų – pradėjusios daryti tvarką nuo savo kiemo, dabar altruistiškai rūpinasi visų Širvintų benamiais keturkojais.

„Norisi padėti kuo daugiau gyvūnų. Paprasčiau pasirūpinti katėmis, negu rudenį ir pavasarį vargti su niekam nereikalingomis kačiukų vadomis, kasdien matyti liūdną jų kovą už būvį“, – aiškino gyvūnų gelbėtojos.

Širvintų savivaldybė praėjusį gruodį patvirtino naujas gyvūnų laikymo rajone taisykles, kurios numato ir bešeimininkių kačių kastravimo programas. Vis dėlto stebina įsakmus šio dokumento tonas ir biurokratiniai reikalavimai, tarsi valdininkai darytų malonę savanoriams, leisdami jiems pasirūpinti visų širvintiškių sveika aplinka.

Dar neįsigaliojo ir Savivaldybės sutartis su Všį „Širviai“, pagal kurią ši įmonė savo teikiamoms paslaugoms tikisi gauti valdiškų lėšų. O pavasaris nelaukia – tuoj pasipils kačiukų vados. Beje, kačių porelė per septynerius metus gali atsivesti net 781 250 kačiukų!

Všį „Širviai“ būtų dėkinga visiems, galintiems prisidėti prie benamių kačių sterilizacijos (vienos kaina – apie 30 eurų) Širvintose. Gyvūnus mėgstantys širvintiškiai kviečiami po sterilizacijos pagloboti jaukesnes kates, priglausti kačiukus ir bendromis jėgomis ieškoti jiems namų.

Všį „Širviai“ banko sąskaita – LT41 7300 0101 5373 7528, AB Swedbank. Mokėjimo paskirtyje reikėtų nurodyti „Sterilizacijoms“. Jei dar nenusprendėte, kam skirti 2 proc. GPM, paremkite Všį „Širviai“. Paramos gavėjo kodas – 304716263.

„Širviai“ feisbuke – https://www.facebook.com/vsisirviai/

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.