Atskleidė, kas bendro tarp nutukusių šunų ir žmonių

Prognozuojama, kad iki 2045 metų net ketvirtadalis pasaulio gyventojų bus nutukę.

 Šunų nutukimą gali lemti ir jų asmeniniai būdo bruožai.<br>123rf.com nuotr.
 Šunų nutukimą gali lemti ir jų asmeniniai būdo bruožai.<br>123rf.com nuotr.
 Šunų nutukimą gali lemti ir jų asmeniniai būdo bruožai.<br>123rf.com nuotr.
 Šunų nutukimą gali lemti ir jų asmeniniai būdo bruožai.<br>123rf.com nuotr.
 Šunų nutukimą gali lemti ir jų asmeniniai būdo bruožai.<br>123rf.com nuotr.
 Šunų nutukimą gali lemti ir jų asmeniniai būdo bruožai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 12:01 AM

Beje, su šia epidemija susiduria ne tik žmonės, bet ir mūsų pūkuoti draugai.

Ilgą laiką buvo žinoma, kad nutukę žmonės pasižymi tam tikrais būdo bruožais, kurie padidina riziką priaugti svorio, o dabar paaiškėjo, kad šias savybes turi ir nutukę šunys.

Žinoma, tai, kodėl šunys nutunka, lemia daug dalykų. Pavyzdžiui, tam tikrų veislių šunys, tokie kaip labradorai, bigliai ar kokerspanieliai yra genetiškai linkę nutukti, lygiai taip pat genai lemia ir kai kurių žmonių antsvorį.

Iki šiol mokslininkai neatsižvelgdavo į taip vadinamus šunų „emocinius“ aspektus, kurie lemia nutukimą. Tačiau dabar situacija pasikeitė.

Kaip rašo interneto svetainė „IFLScience!“, tyrėjų komanda iš Budapešto Lorando Etvšo universiteto Vengrijoje nusprendė išsiaiškinti, kokiomis asmeninėmis savybėmis pasižymi nutukę šunys. Jų tyrimų rezultatai buvo publikuoti žuranale „Royal Society Open Science“.

Taigi, kokie gi tai bruožai?

Visų pirma mokslininkai ištyrė, ar gyvūnai gali atsispirti ėdesiui, turinčiam daug energijos (tai yra, daug kalorijų).

Pūkuoti tyrimo dalyviai gavo po daug energijos ir mažai energijos turinčio pašaro dubenėlį. Tuo metu žmonės turėjo skatinti gyvūnus rinktis mažai energijos turintį, taigi sveikesnį pašarą.

Mokslininkai pasižymėjo, kaip ilgai šunys klausė žmonių, prieš puldami ėsti skanų, bet nesveiką maistą.

Vėliau šunys gavo dubenėlį su pašaru, kurio energijos kiekis nebuvo apibrėžtas. Mokslininkai išmatavo, kaip gyvūnai buvo linkę suėsti jiems pasiūlytą patiekalą.

Paaiškėjo, kad nutukę šunys buvo linkę greičiau pasirinkti kaloringesnį ėdesį ir labiau ignoruoti žmonių raginimus rinktis sveikesnį pašarą, nei pasižymintys sveiku kūno svoriu.

O gavę užkandį su neapibrėžtu energijos kiekiu, nutykę šunys labiau dvejojo, ar jį ėsti.

Panašiai reaguoja ir nutukę žmonės. Tai rodo, kad tiek žmonės, tiek šunys turi tuos pačius elgesio modelius, lemiančius antsvorį.

Taigi, tiriant nutukusius šunis galima išsiaiškinti ir kodėl žmonės turi antsvorio.

Tačiau, kaip nurodė mokslininkai, jų atradimai gali turėti ir kitą paaiškinimą. Aptukusių šunų organizmai gali jautriau reguliuoti energiją. Štai kodėl jie gali būti labiau linkę rinktis daugiau energijos turintį pašarą.

Tikslesniems rezultatams gauti reikės atlikti daugiau tyrimų.

Ir nors įdomu sužinoti, kas gali būti bendro tarp nutukusių šunų ir žmonių, svarbu prisiminti, kad antsvorio turintys keturkojai yra labai nesveiki ir mes, jų šeimininkai, privalome sekti, ką mūsų augintiniai ėda.

Antraip, lygiai, kaip ir nutukusiems žmonėms, antsvoris šunims gali lemti daug siaubingų komplikacijų, įskaitant diabetą, odos problemas, kepenų ligas, luošumą ir širdies problemas. Taigi, jeigu jūsų augintinis yra nutukęs, rizikuojate jo anksčiau netekti.

Kadangi kai kurie šunys pasižymi genetiniais ar asmeniniais bruožais, skatinančiais rinktis nesveikesnį ir tukinantį pašarą, mūsų užduotis yra pasirūpinti, kad jų mityba būtų sveika ir subalansuota.

Jeigu nežinote, ar jūsų šuo turi antsvorio, pabandykite užčiuopti jo šonkaulius. Jeigu juos dengia storas riebalų sluoksnis, metas laikytis dietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?