Lietuvos emigrantai turėtų suklusti – gyvūnų teisių gynėjai Anglijoje pasiekė svarbią pergalę

Augintiniams specialius elektrošoko funkciją turinčius antkaklius įsigiję Anglijoje gyvenantys lietuviai turėtų suklusti – jie greitai bus uždrausti. Anglijos gyvūnų globos organizacijos ilgą laiką spaudė politikus, kad šie uždraustų elektrošoką sukeliančius prietaisus, skirtus šunims ar katėms.

 Gyvūnų teisių gynėjai Anglijoje pasiekė rimtą pergalę.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Gyvūnų teisių gynėjai Anglijoje pasiekė rimtą pergalę.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 11:01 AM

Belaidžiu pulteliu valdomi dresavimui skirti prietaisai, dar vadinami šoko antkakliais, gali duoti netgi iki 6 tūkstančių voltų šoką. Gyvūnui tokį impulsą galima siųsti net iki 11 sekundžių, rašo independent.co.uk.

Anglijoje už gyvūnu teises kovojančios organizacijos vienareikšmiškai nurodo, kad tai – tiesiog žiaurus elgesys.

Anglijoje taip pat parduodami elektroniai antkakliai, kurie gali sukelti gyvūnui skausmingą garsą ar papurkšti cheminės medžiagos, kuri priverstų šunį pasijusti nemaloniai.

„Kennel Club“ organizacija reikalavo uždrausti tokius prietaisus ir pabrėžė, kad gyvūnai greitai pradeda bijoti šoko.

Elektroninių šoką sukeliantys antkakliai jau yra uždrausti Velse, Škotijoje taip pat siekiama juos panaikinti.

Už gyvūnų teises kovojantys aktyvistai pabrėžia, kad tokie antkakliai verčia gyvūnus kentėti. Taip pat yra įrodimų, kad jie gali sukelti agresiją ar gerokai pakeisti augintinio elgesį.

Ir nors Anglijos politikai sutinka su aktyvistais, uždrausti „nematomų tvorelių“ neskuba. Pastarosioms irgi naudojami elektroniai antkakliai – jie skirti laikyti augintinius atokiau nuo gatvių.

Naudojantis tokiu prietaisu yra nubrėžiama „nematoma tvora“. Jeigu augintinis ją peržengia, į elektroninis antkaklis reaguoja elektroniniu impulsu.

Turi kitą nuomonę

Tiesa, nors daugelis gyvūnų mylėtojų yra prieš elektroninius antkaklius, kai kurie gina šiuos prietaisus ir tikina, kad jie skirti tik tam, kad sudrausmintų blogai besielgiančius šunis ar kates.

Jie tvirtina, kad tokie antkakliai padeda išmokyti gyvūnus „nenusižengti“ – esą impulsą siunčia tik tada, jeigu šie pradeda vaikytis kitus gyvūnus, gyvulius.

Viena iš čekų parduotuvių, siūlančių įsigyti antkaklius, rašė: „Ar blogai suduoti šuniui per užpakalį, kai šis padaro kažką blogo? Ne. Tad kas pasikeitė su elektroniniais antkakliais?“

Teigiama, kad joks „antkaklis nenužudė gyvūno“, o skausmas – „tarsi suduotum pats savo ranka.“

Geriau mokyti kitu metodu

Bet Anglijos aplinkosaugos ministerijos sekretorius Michaelas Gove'as pabrėžė, kad elektroninių antkaklių impulsai žaloja gyvūnus.

„Šis draudimas pagerins gyvūnų gyvenimo kokybę. Raginu augintinių savininkus geriau naudoti apdovanojimo už gerą elgesį metodus“, – teigė M.Gove'as.

„Dogs Trust“ fondas nurodė, kad geriausia augintinių dresavimo technika paremta būtent dovana, o ne bausme. Teigiama, kad dauguma žmonių, kurie naudoja elektroninius antkaklius, juos naudoja netinkamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.