Dalykas, kurio katėms niekada nebūna per daug

Tikriausiai kiekvienas katės ar katino šeimininkas bent kartą yra pavydėjęs savo augintiniui galimybės miegoti tiek, kiek nori. Ypač tada, kai tenka keltis anksti ryte, o numylėtinis toliau sau parpia jaukiai įsitaisęs.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Jūsų katė puikiausiai žino savo vardą, bet jai nerūpi, kad ją kviečiate.<br>123rf.com nuotr.
Jūsų katė puikiausiai žino savo vardą, bet jai nerūpi, kad ją kviečiate.<br>123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 19, 2018, 11:26 AM

Katės – tikros miegalės, taip praleisdamos du trečdalius savo gyvenimo. Taigi: kiek laiko turi miegoti skirtingo amžiaus katės?

Mažyliai kačiukai

Kačiukas namuose – triukšmas, lakstymas, šuoliai, žaidimai. Ir visa – greta to, kad didžiąją paros dalį mažylis pramiega.

Šeimininkai dažnai klausia: kiek laiko jų augintinis turi miegoti? Ar jis nepavargęs? Ar neserga, jei tiek laiko snaudžia?

Skirtingų veislių katės tenkinasi nevienodu miego laiku. Tam įtakos turi ir temperamentas bei fiziologiniai gyvūno ypatumai. Maži ir absoliučiai sveiki kačiukai per parą gali miegoti net 20-22 valandas. Tai – visiškai normalu ir nėra ko jaudintis.

Neseniai gimę kačiukai miega nuolat, atsibusdami tik pavalgyti. Sustiprėję bando rodyti aktyvumą ir šliaužioja, tiesa, tik greta mamos. Šiuo gyvenimo tarpsniu jie gali nerimauti ir miegoti mažiau, jei gimdytoja kur nors atsitraukia.

Paaugę kačiukai labai žaismingi ir aktyvūs. Tuo metu katė nustatinėja jų miego režimą, bet neretai mažyliai rodo iniciatyvą ir gali būdrauti daugiau nei mama.

Nerimauti dėl to, kad augintinis pernelyg daug miega, galima tik tuo atveju, jei snaudulį lydi kiti simptomai: staigus miego režimo pasikeitimas, apetito sumažėjimas, vangumas.

Suaugę katinai

Vyresnės katės miega mažiau, bet jas vis tiek drąsiai galima vadinti miegalėmis. Taip praleisti gyvūnai gali 18-20 valandų ir net ilgiau. Vėlgi – nereikia išgyventi, tai normalu.

Tačiau ir šiuo atveju viskas priklauso nuo įvairių veiksnių.

Jei kalba eina apie garbaus amžiaus augintinį, jis snūduriuoja beveik ištisą parą. Ką padarysi – amžius.

Dvasinė būsena irgi turi įtakos miegui. Jei augintis miega mažai, elgiasi neramiai ir pabunda nuo bet kokio judesio, tai gali byloti apie stresą. Jį gali iššaukti nauji gyvūnai namuose, naujagimis vaikas ar kitoks įprastos aplinkos pasikeitimas.

Katinas tada lauks, kol visi suguls miegoti ir tik tada visiškai atsipalaiduos. Ilgalaikis stresas gali tapti ligų priežastimi, gyvūnui ima kristi svoris ir net pakrinka psichika. Kad to išvengti, reikia keturkojui draugui skirti daugiau dėmesio, nuraminti, o svarbiausia – pasirūpinti jaukia jo poilsio vieta.

Galima kreiptis į veterinarą, kuris skirs katei raminantį preparatą.

Ilgiau miega augintiniai, kurie sirgo ar buvo operuoti, taip pat besilaukiančios katės. Tokiais atvejais nereikia trukdyti atgauti jėgų.

Vertinant statistinius vidurkius, jėgų žydėjime esanti ir sveikatos problemų neturinti katė miega mažiausiai 14 valandų. Bet turint galvoje, kad katinų miegas trumpalaikis – jie tai giliai įminga, tai būdrauja – sunku sukontroliuoti, kiek iš tiesų miega jūsų augintinis.

Katės gali užmigti netikėtai, netgi visiškai tam netinkamoje vietoje ir taip pat netikėtai pabusti nuo bet kokio triukšmo.

Kačių miegas – greitos ir lėtos fazės, o pirmuoju atveju mūsų augintiniai gali regėti sapnus. Tuo metu gyvūnai neretai juda – krutina letenas, kraipo ausis ir ūsus, makaluoja uodega ir netgi leidžia garsus. Bet tai visiškai normali reakcija ir nėra ko jaudintis.

O jei katė miega su šeimininku, tai nėra keturkojo įžūlumas. Tiesiog gyvūnas taip rodo savo begalinį pasitikėjimą, meilę ir supratimą, kuri jis jaučia žmogui.

Katės ir katinai – nuostabūs augintiniai, kurie išties mėgsta pamiegoti ir dėl to jiems kartais galima pavydėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?