Nusprendėte auginti egzotinius gyvūnus: atsiminkite šiuos dalykus

Renkatės augintinį, tačiau katės, šunys, triušiai, žiurkėnai, papūgos ar kiti įprastai namuose auginami gyvūnėliai jums ne prie širdies? Jei savo namuose nusprendėte auginti egzotinį gyvūną, vertėtų atsiminti ir apsvarstyti kelis svarbius dalykus.

Egzotiški augintiniai.<br>P.Mantauto nuotr.
Egzotiški augintiniai.<br>P.Mantauto nuotr.
Gyvatė.<br>P.Mantauto nuotr.
Gyvatė.<br>P.Mantauto nuotr.
Egzotiniai gyvūnai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Egzotiniai gyvūnai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-09-28 10:05

Išsiaiškinkite mitybos ir vakcinacijos subtilybes

Kokios ligos kamuoja pasirinktą egzotinį gyvūną, koks jo bioritmas, kokios medicininės priežiūros jis reikalauja – tai klausimai, kuriais būtina pasidomėti. Egzotiniams gyvūnams dažnai reikia specialių skiepų ir vakcinų. Šiais klausimais rekomenduojama konsultuotis su veterinarijos specialistais ir kitais egzotinių gyvūnų augintojais.

Galvojant apie gyvūno sveikatą, taip pat reikėtų įvertinti, ar jam reikalingi tiesioginiai saulės spinduliai, kokia optimali temperatūra ir koks oro drėgnumas reikalingas pasirinktam egzotiniam gyvūnui.

Mitybos klausimu egzotiniai gyvūnai taip pat dažnai turi specifinių poreikių: jiems neretai būtinas ir specialus maistas. Tad dar prieš įsigyjant egzotinį gyvūną, svarbu įsitikinti, kad bus įmanoma gauti gyvūnui reikiamo kokybiško maisto ir nekils problemų dėl specifinės augintinio mitybos.

Būtina įvertinti riziką ir pavojus

Egzotiniai gyvūnai dažniausiai būna pavojingi, plėšrūs ar net nuodingi. Šiuos pavojus būtina atsakingai įvertinti. Pavojingų ar nuodingų gyvūnų nerekomenduojama auginti namuose, kuriuose yra mažamečių vaikų.

Kai kurie egzotiniai gyvūnai iš gimtųjų šalių gali atsivežti virusus ar bakterijas, pavojingas žmogaus organizmui. Būtina išsiaiškinti tokios rizikos tikimybę ir pasirūpinti savo sveikatos saugumu.

Gyvūno lūkesčių įvertinti neįmanoma

Pasirinkę tradicinius augintinius, pavyzdžiui, kates ar šunis, nesunkiai nuspėsite, kokių gyvenimo sąlygų reikia namuose augančiam keturkojui. Auginant egzotinį gyvūną, viskas daug sudėtingiau.

Svarbu kruopščiai pasidomėti, kokios gyvenimo sąlygos ir kokia gyvenamoji aplinka egzotiniam augintiniui tinkamiausia, kokie natūralūs jo judėjimo įpročiai. Jei egzotiniam gyvūnui nesudaromos tinkamos gyvenimo sąlygos, jis patiria stresą. O stresas gali išprovokuoti įvairius susirgimus, neprognozuojamą gyvūno elgesį ar net ankstyvą augintino mirtį.

Taip pat rekomenduojama pasidomėti, kokio žmogaus, kitaip sakant, savo šeimininko elgesio egzotinis augintinis tikisi ir koks šeimininko elgesys jam yra priimtinas. Tai padės išvengti priešiškos gyvūno reakcijos ir nesukels gyvūnui streso ar baimės.

Laukinė prigimtis vis tiek išlieka

Iš pažiūros nemaža dalis egzotinių gyvūnų atrodo ramūs, o, laikantis tam tikrų atsargumo taisyklių ir pasirūpinus tinkamomis augintinio gyvenimo sąlygomis, jie rodosi ir nepavojingi.

Tačiau vertėtų atsiminti, kad ramus egzotinis gyvūnas toli gražu nėra prijaukintas namų gyvūnėlis. Net ir sutramdyto, žmonių apsuptyje augančio ir gyvenančio gyvūno prigimtis išlieka laukinė.

Įvertinkite ir privalumus

Nemaža dalis egzotinių gyvūnų, auginamų namuose, neužima daug vietos, todėl gali būti laikomi bute. Be to, egzotinių gyvūnų dažniausiai nereikia vedžioti. Dėl šios priežasties jie itin tinkami užimtiems ar pastovaus darbo grafiko neturintiems žmonėms.

Egzotiniai gyvūnai taip pat neretai tampa išeitimi tiems gyvūnų mylėtojams, kurie yra alergiški katėms arba šunims. Driežai, vėžliai, gyvatės neturi kailio, todėl nesukelia alergijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.