Renkatės žiurkėną? Sužinokite, kokios rūšys populiariausios

Gamtoje žiurkėnų įvairovė išties didelė: skaičiuojama, kad iš 18 egzistuojančių žiurkėnų rūšių gamtos sąlygomis gyvena 13 rūšių. Žiurkėnų rūšių, kurios gali sėkmingai augti namų sąlygomis, įvairovė kur kas mažesnė.

Populiariausios žiurkėnų rūšys. <br>M.Patašiaus nuotr.
Populiariausios žiurkėnų rūšys. <br>M.Patašiaus nuotr.
Populiariausios žiurkėnų rūšys. <br>M.Patašiaus nuotr.
Populiariausios žiurkėnų rūšys. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-09-29 10:46

Dryžuotieji kinų žiurkėnai (Cricetulus griseus)

Vidutinė šios rūšies žiurkėnų gyvenimo trukmė – 1,5-2 metai ir jie dažnai painiojami su nykštukiniais žiurkėnais.

Nors kinų žiurkėnai retai kandžiojasi ir yra gana draugiški žmonėms, tačiau su kitų rūšių žiurkėnais jie sugyvena gana sunkiai.

Šiai rūšiai būdingas ilgas ir lieknas kūno sudėjimas, o kailiui būdingos dvi spalvos – balta arba tamsiai ruda su tamsesnėmis dėmelėmis.

Tolerantiškieji nykštukiniai Kembelo Rusijos žiurkėnai (Phodopus campbellii)

Tai žiurkėnų rūšys, kuri sėkmingai ir draugiškai sugyvena tiek su tos pačios, tiek su kitų rūšių žiurkėnais. Todėl ši rūšis puikiai tiks tiems, kurių namuose jau gyvena kiti augintiniai.

Aktyviausi šie mažieji gyvūnėliai būna naktį. Taip pat jie nėra itin meilūs – nykštukiniai žiurkėnai nemėgsta būti ant rankų.

Nykštukiniai Kembelo Rusijos žiurkėnai gyvena apie 2 metus. Jų kailiukas yra pilkšvai rudas, o dydis siekia vos 5-8 centimetrus.

Mielieji Roborovskio žiurkėnai (Phodopus roborovskii)

Tai bene mieliausia namuose auginamų žiurkėnų rūšis. Roborovskio žiurkėnai įprastai užauga iki 5 centimetrų dydžio ir yra judrūs bei itin draugiški.

Jų kailiuko spalva yra ruda, o pilvukas – baltos spalvos. Nors tai vieni pačių mažiausių žiurkėnų, vidutinė jų gyvenimo trukmė siekia 3-3,5 metų.

Beje, šie žiurkėnai, kaip ir daugelis kitų rūšių žiurkėnų, aktyvesni yra naktį.

Nereiklūs Sirijos žiurkėnai (Mesocricetus auratus)

Šie žiurkėnai kitaip dar vadinami auksiniais žiurkėnais. Sirijos žiurkėnus labai lengva prižiūrėti, jie nėra itin reiklūs.

Dienomis šie gyvūnėliai nebūna labai aktyvūs, o su kitų rūšių žiurkėnais sutaria sunkiai ir sudėtingai.

Beje, tai vieni iš didžiausių namuose auginamų žiurkėnų – jie užauga net iki 13 centimetrų. Vidutinė Sirijos žiurkėnų gyvenimo trukmė yra 2 – 2,5 metų, nors tam tikrais atvejais jie išgyvena net 4 metus.

Judrieji Džiungarijos žiurkėnai (Phodopus sungorus)

Nors šie žiurkėnai auga iki daugmaž 10 centimetrų dydžio, jų svoris įprastai tesiekia vos 45 gramus. Tai itin judri žiurkėnų rūšis, todėl labai svarbu sudaryti jiems tinkamas judėjimo sąlygas.

Tai pakankamai populiari žiurkėnų rūšis, nes pasižymi pozityviomis charakterio savybėmis: jie jaukūs, draugiški, lengvai prijaukinami. Tačiau, paėmus Džiungarijos žiurkėną į rankas, dėl didelio šios veislės atstovų aktyvumo svarbu saugoti, kad jie nepabėgtų iš rankų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.