Jūsų šunį pražudyti gali paprastas, visiems pažįstamas produktas

Ilgą laiką kaulai buvo neatsiejamas šuns mitybos elementas. Dabar kaulai vertinami nevienareikšmiškai: nors keturkojai su didžiausiu malonumu graužia kaulus, keturkojų sveikatai šis produktas gali būti pavojingas ar net pražūtingas.

Šunų mityba.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šunų mityba.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2018, 10:00 AM

Kodėl keturkojams taip patinka kaulai?

Kaulų graužimas gali būti siejamas su šunų protėviais – vilkais. Grauždami kaulus šunys nuramina savo plėšrūniškus instinktus.

Kaulai taip pat naudingi keturkojų dantims: jie nuvalo dantų apnašas, pamasažuoja dantenas. Graužimas kartu stiprina ir žandikaulių raumenis.

Jei keturkojis mėgsta pagraužti namuose esančius daiktus, periodiškas kaulų graužimas gali padėti suvaldyti šį nemalonų šuns įprotį.

Kaulų keliamos grėsmės

Visų pirma, itin dideli ir kieti kaulai gali pakenkti priekiniams keturkojų dantims. Todėl reikėtų vengti labai kietų kaulų, pavyzdžiui, atraminių jaučio ar kitų žolėdžių gyvūnų kaulų.

Labai svarbu, kad augintis nerytų graužiamo kaulo ar jo gabalų. Aštrūs ir stambūs kaulų gabalai gali pažeisti ar perrėžti žarnyną. Taip pat išlieka tikimybė, kad kaulai užkimš virškinamąjį traktą, apsunkins virškinimą, sukels vidurių užkietėjimą, pilvo skausmus.

Jei žarnynas užkemšamas kaulu, dažniausiai augintiniui prireikia operacijos. Tačiau net ir operacija negarantuoja, kad pavyks pašalinti kaulų sukeltas problemas ir pažeidimus.

Keturkojams itin pavojingi tuščiaviduriai vištų kaulai, galintys suskilti į aštrias atplaišas. Šios atplaišos kelia rimtą pavojų, nes gali pažeisti keturkojo skrandį ir žarnyną.

Kita kaulų keliama grėsmė: jie gali įstrigti augintiniui tarp dantų ar gomuryje bei pradurti dantenas.

Ką daryti?

Tikrai ne vienas šuns savininkas susiduria su dilema: duoti kaulų savo augintiniui ar neduoti. Iš tiesų augintiniai kaulus graužia su didžiausiu malonumu, kartu kaulų graužimas padeda šunims įprasminti bei nuraminti prigimtinius plėšrūnų instinktus.

Tačiau, žvelgiant iš kitos pusės, kaulai kelia rimtas grėsmes šuns sveikatai, o tam tikrais atvejais ir gyvybei.

Todėl saugiausia alternatyva – specialūs, presuoti, gyvūnų prekių parduotuvėse parduodami kaulai, pagaminti iš plėvių, sausgyslių ir galvijų odos. Smulkesnių veislių šunys mielai graužia nedidelius gyvūnų prekių parduotuvėse parduodamus kaulus, kurių sudėtyje yra naudingų mineralinių priedų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.