Šunų priežiūra šaltuoju metų laiku: ko nepamiršti?

Pamažu šąlant orams ir vis labiau artėjant žiemos sezonui, daugelis keturkojų savininkų susiduria su klausimais, kaip prižiūrėti šunis šaltuoju metų laiku ir kokių priežiūros elementų būtina laikytis, kad keturkojis būtų sveikas ir nepatirtų šalčio sukeliamo diskomforto.

Šunų priežiūra žiemą.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šunų priežiūra žiemą.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šunų priežiūra žiemą.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šunų priežiūra žiemą.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 8:37 PM

Primename tai, ko šunų šeimininkams vertėtų nepamiršti šaltuoju sezonu.

Traumos gali tykoti be kur. Netikėtai įlūžęs ledas, sniegu užpustytos duobės ir grioviai – tai tik dalis pavojų, kurie žiemos metu lauke tyko keturkojų. Raumenų ir sąnarių patempimai, kaulų lūžiai ir išnirimai yra sveikatos problemos, su kuriomis augintiniai dažniau susiduria būtent šaltuoju metų laiku.

Todėl patartina riboti keturkojų žaidimus lauke, esant bet kokiai ledo įlūžimo tikimybei, neleisti jiems lakstyti ant ledo, nepaleisti keturkojų vienų lakstyti nežinomose vietose, kur jie bėgdami gali suklupti užpustytose duobėse ar grioviuose.

Be to, vertėtų atsiminti, kad kai kurie keturkojų kaulų lūžiai gali būti vidiniai ir plika akimi nematomi. Tad jei po pasivaikščiojimo lauke pastebėjote net menkiausius keturkojo judėjimo pakitimus ar sutrikimus, vertėtų apsilankyti pas veterinarą.

Nepamirškite mažesnių veislių keturkojų aprangos. Mažų veislių šuniukai gana jautriai reaguoja į šaltį. Šaltis jiems pavojingas dėl nušalimų ir peršalimo bei kitų šaltuoju periodu vyraujančių ligų.

Todėl smulkesnių veislių šuniukų savininkams patariama aprengti keturkojus krūtinės ląstą ir papilvę nuo šalčio saugančiais drabužiais. Beje, drabužius patarima rinktis saugant keturkojus ne tik nuo šalčio, bet ir nuo drėgmės.

Išskirtinės priežiūros žiemą reikalauja ne vien mažų veislių šuniukai. Senyvo amžiaus arba rimtų sveikatos sutrikimų turintys keturkojai taip pat reikalauja papildomos priežiūros. Jiems itin svarbus šiltas guolis. Svarbu stebėti artritu sergančių keturkojų elgesį ir neduoti jiems per didelės fizinės apkrovos.

Venkite augintinio kontakto su žiemą barstomomis druskomis. Kadangi šuns nosies oda porėta, ji yra linkusi sutraukti įvairias kenksmingas medžiagas, nešvarumus, chemikalus, kurių yra druskose. Dėl šios priežasties reikėtų saugoti augintinio sveikatą ir neleisti jam rausti druskų bei druskomis apibarstyto sniego.

Žiemą barstomos druskos reikalauja ir papildomos pėdučių priežiūros. Pėdutes vertėtų tepti specialiomis pėdučių priežiūros priemonėmis, saugančiomis pėdutes nuo kenksmingo druskų poveikio. Druskos gali išprovokuoti alergijas, odos sudirgimus, dermatitą.

Po pasivaikščiojimo lauke keturkojų pėdutes reikėtų nuplauti ir kruopščiai nusausinti. Nusausinamas turėtų būti ir kailis.

Subalansuota mityba – vienas esminių elementų. Namuose auginami keturkojai sąlyčio su šalčiu turi nedaug: didžiąją dalį laiko jie praleidžia šiltoje patalpoje, o į lauką yra išvedami keletą kartų per parą. Kadangi žiemos metu lauke augintinis būna sąlyginai neilgai, jo mityba nereikalauja pokyčių.

Visai kitokia situacija yra su lauke auginamais keturkojais arba augintiniais, kurie net ir šaltuoju metu daug laiko praleidžia lakstydami ar treniruodamiesi lauke. Tokių šunų mityba šaltuoju metų laiku turi būti kaloringesnė, nes dalį kalorijų ir energijos keturkojai išeikvoja kūno temperatūrai palaikyti ir organizmui šildyti.

Kaloringesnis ėdalas sustiprins keturkojo imunitetą ir padidins atsparumą ligoms. Dėl mitybos sureguliavimo šaltuoju metu patartina pasikonsultuoti su veterinarijos specialistais.

Itin šaltomis oro sąlygomis ribokite laiką, kurį keturkojis praleidžia lauke. Šaltis, drėgmė, skersvėjai, orų permainos gali išprovokuoti rimtus susirgimus, tokius kaip peršalimas, ausų uždegimai, laringitas, plaučių uždegimas, šlapimo takų susirgimai.

Todėl, pasikeitus temperatūrai ir įsitvirtinus žemai temperatūrai, patartina keturkojį prie jos pratinti pamažu, tai yra pirmosiomis šalčių dienomis lauke pabūti keletą minučių, taip kasdien didinat keturkojo buvimo lauke laiką.

Dėl sąlyčio su šalta žeme ar grindiniu žiemos metu lauke nereikėtų piktnaudžiauti „sėsk“ ir „gulk“ komandomis.

Atsižvelkite į augintinio individualumą. Daugelio keturkojų priežiūra šaltuoju metu yra glaudžiai susijusi su veislės ypatumais. Pavyzdžiui, jei auginate keturkojį, kuriam ant pėdučių auga plaukai, plaukus reikėtų nutrumpinti. Tai sumažins nušalimų tikimybę ir einant padės tolygiai dėti pėdutes.

Priklausomai nuo keturkojo kailio ypatybių šaltuoju metų laiku reikia ir atitinkamos kailio priežiūros. Susivėlęs ir netvarkingas kailis – viena iš priežasčių, dėl kurios šunys susiduria su peršalimu.

Būtent keturkojų šeimininkai geriausiai žino savo augintinio ypatybes, silpnąsias ir stipriąsias vietas, todėl, siekiant kokybiškos šuns priežiūros šaltuoju metų laiku, tiesiog būtina atsižvelgti į individualius jo ypatumus bei veislės charakteristikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.