Perspėjo vedžiojančius šunis: viena dažna klaida gresia sunkiomis traumomis

Vedžiodami šunį galite patirti rimtų rankų sužalojimų, jei nekontroliuojate savo augintinių teisingai, įspėjo chirurgai, pranešė „Independent“.

Pavadėliu nereikėtų apvynioti riešų ar pirštų.<br> 123rf nuotr.
Pavadėliu nereikėtų apvynioti riešų ar pirštų.<br> 123rf nuotr.
Didelius šunis rekomenduojama vedžioti trumpesniais pavadėliais.<br>A. Petraitytės nuotr.
Didelius šunis rekomenduojama vedžioti trumpesniais pavadėliais.<br>A. Petraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 10:49 AM

Pasak Didžiosios Britanijos rankų chirurgijos draugijos (BSSH), netinkamas augintinių vedžiojimas prisideda prie „daugelio sunkių sužalojimų“ tarp naminių gyvūnėlių savininkų.

„Royal Cornwall Hospitals“ per metus atsidūrė net 30 pacientų, kuriuos reikėjo gydyti dėl augintinių vedžiojimo sukeltų padarinių. Medikai vardija, kad tai buvo ir lūžiai, ir kaulų skilimai, sąnarių išnirimai ir odos nudegimai.

Dažnai sužalojimai yra daugiau nei paviršiniai, sako chirurgai, kai kurie iš jų rimtai silpnina sveikatą, o reabilitacija trunka ne vienerius metus. 

Siekdama sumažinti tolesnius sužalojimus, BSSH pateikė patarimus, kaip teisingai vedžioti augintinius.

Jie rekomenduoja, kad šunų savininkai neturėtų apvynioti pavadėlio aplink riešą, rankas ar pirštus, arba užkabinti pirštais šuns apykaklės.
Chirurgai taip pat pataria didesnius šunis vedžioti trumpesniais pavadėliais. 

Chirurgė Rebecca Dunlop iš „Royal Cornwall“ ligoninės tikina: „Šunys teikia daug naudos savininkų sveikatai, įskaitant streso mažinimą.

Tačiau, matydama daugybę sunkių sužalojimų, kuriuos sukėlė šunų vedžiojimas, noriu, kad šunų mylėtojai žinotų apie paprastus veiksmus, kurių jie gali imtis, kad būtų išvengta rimtų jų rankų sužalojimų.“

Dažnas  sužalojimas yra pirštų kaulų spiraliniai lūžiai, kuriuos sukelia netinkamas šunų apykaklės ir pavadėlių laikymas, todėl dažnai prireikia net operacijos.

„Mes norime užtikrinti, kad šunų savininkai galėtų tęsti laiką su šunimis, nekeliant pavojaus  savo rankoms“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.