Pasinaudokite šiais patarimais ir jūsų šuo nebetemps pavadėlio

Yra daug šunų, trokštančių veržtis pirmyn, o ne vaikščioti greta šeimininko. Tačiau sepcialistai sako, kad visi šunys turi būti mokomi gražiai vaikščioti vedami pavadėliu.

Turite pasiekti, kad ėjimas netempiant pavadžio taptų šuns įpročiu.<br> 123rf nuotr.
Turite pasiekti, kad ėjimas netempiant pavadžio taptų šuns įpročiu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2019, 9:34 AM

Turite pasiekti, kad ėjimas netempiant pavadžio taptų šuns įpročiu. Šunys mokomi įvairiai. Vieni savininkai naudoja specialius antkaklius ar petnešas. Tačiau dažnai šunys juos nuėmus vis viena tempia, arba pradeda visai nebereaguoti.

Kiti renkasi įvairias mokymo metodikas. Bandant išmokyti šunį eiti gražiai su pavadžiu greta, reikia daug įgūdžių ir laiko. Kaip visada, geriausias pagalbininkas – dresuotojas. Kuo anksčiau jį aplankysite, tuo mažesnė rizika, kad teks taisyti įsišaknijusias klaidas.

Kol šuo nesiliaus tempęs pavadžio, pamoka bus kiekvienas ėjimas laukan. Pratimus vertėtų kartoti reguliariai. Pirmieji užsiėmimai turi būti atliekami ramioje vietoje, kur šuniui nesunku susikaupti. Vėliau vietas teks keisti, sunkinti. Patartina iš pradžių šunį nuvarginti – dalis tempia kol yra kupini energijos, ją iššvaisčius, aprimsta.

Vienas iš galimų variantų – šuniui tempiant, jį pašaukti ir staiga truktelėti pavadį, tada sustoti ir pakeisti judėjimo kryptį. Truktelėjimai turi būti taisyklingi, tvirti. Jei šuo pats eina prie Jūsų, juda gražiai, girkite jį.

Šitaip mokindami, pirmiausia eikite tiesiai, vėliau bandykite sukti į šonus. Turite pasiekti, kad šuo iš paskos eitų esant laisvam pavadžiui. Patartina, kad vedimas „greta“ būtų taikomas ribotą atkarpą, pvz., iki vietos, kur šuo palaidas gali palakstyti.

Pavadžius naudokite kelis, kad šuo nepriprastų prie vieno ilgio. Kai kas tarpusavyje derina griežtą (maunamas aukštai ant kaklo, iškart po ausimis) ir paprastą antkaklius, prie kiekvieno prisegę po atskirą pavadį.

Šuniui tempiant, iš pradžių timptelėjimas paprastas, po sekundės – griežtas antkakliai. Laiko tarpas tarp šių antkaklių truktelėjimų turi ilgėti, truktelėjimai stiprėti.

Vaikščiodami su šuniu veskitės jį šalia savęs ar už savęs, bet ne priekyje. Šuniui ėjimas pirma reiškia, kad tuo metu jis vadovauja. Kai vilkų gauja juda iš vienos vietos į kitą, visi nariai seka paskui gaujos vadą ir niekas jų už tai neskatina. Jeigu nesielgsite kaip vadas, šuo jums nepaklus.

Pavadėlį pasivaikščiojimui naudokite kuo trumpesnį. Jei einant šuo bandys veržtis į priekį ar uostinėtis, timptelėkite pavadį. Niekada nesistenkite spartinti žingsnio, bandydami susilyginti su šuniu ar jį pralenkti – tai šuo turi prisitaikyti prie jūsų.

Po kiekvienos korekcijos atsipalaiduokite. Kai šuo kurį laiką eina gražiai ir klusniai greta jūsų, galite leisti jam atlikti savo reikalus, pauostinėti, patyrinėti teritoriją.

Pirmiausia, turite tapti šuniui Visatos centru ir turėti stiprią „gravitacinę trauką“, dėl kurios net palaidas gyvūnas nenorėtų pernelyg nutolti nuo jūsų – taip ir vedamas pavadėliu jis nekels problemų.

Treniruokitės su palaidu šunimi (saugiose vietose). Jam sekant iš paskos, teks nuolat jį nuoširdžiai girti bei skatinti. 

Praktikuokitės dideliuose plotuose, savo kieme, draugų kieme, šunų parke, saugiose vietose be pavadžio. Pasivaikščiojimų metu sušerkite šuniui dalį jo vakarienės. Namuose treniruokitės vaikštinėdami apie baldus, iš kambario į kambarį.

Palaido šuns mokymas sekti paskui jus reikalauja daug koncentracijos, tad augintinis gali lengvai „nudreifuoti“. Dėl šios priežasties kas 10 metrų liepkite šuniui atsisėsti ar atsigulti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.