Žaidžiate su savo kate? Mokslininkai paaiškino, kaip tai pagerina jos sveikatą

Nors augintinių nauda mūsų emocinei būklei neginčyjama, tačiau tam tikras elgesys su gyvūnu gali pagerinti ir jo fizinę bei prichinę sveikatą.

 Žaidimas su kate.<br> 123rf nuotr.
 Žaidimas su kate.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-08-31 18:34

Pvyzdžiui, vaikai, kuriems netrukdoma žaisti, auga laimingesni ir geriau sugebantys prisitaikyti. Ar taip yra ir su katėmis?

Veterinarijos daktarė Kathryn Primm interneto puslapyje „I heart cats“ pastebėjo, kad katės, be abejo, nėra žmonės. Joms netinka dauguma žmonėms skiriamų vaistų ir jos negali ėsti kai kurio maisto, kurį valgome mes.

Tačiau panašu, kad kačių smegenys veikia panašiai, kaip mūsų ir joms taip pat žaidimas teikia didžiulę naudą. Maža to, net ir kitoms gyvūnų rūšims, kurios nuo mūsų skiriasi kur kas labiau, nei katės, pavyzdžiui, aštuonkojams, žaidimas taip pat yra labai naudingas.

Ištyrus laboratorines žiurkes paaiškėjo, kad socialiniai žaidimai sužadina smegenų „atlygio“ centrų receptorius, todėl gyvūnus apima pasitenkinimas ir džiaugsmas. Tie patys receptoriai yra stimuliuojami ir tam tikrų narkotinių medžiagų bei kitų malonių potyrių.

Mūsų pūkuotosioms bičiulėms žaidimas taip pat yra labai svarbus. Aktyviai žaisdamos jos gali išsilieti fiziškai ir protiškai. Jos gali pagerinti ir savo fizinius įgūdžius, kurių prireiktų išgyvenimui laukinėje gamtoje, tokius, kaip grobio tykojimas ir medžioklė.

Be to, žaisdamos katės elgiasi natūraliai. Žaidimas joms padeda pajudėti, tokiu būdu sumažėja rizika nutukti, kas, kaip įrodyta, sutrumpina kačių gyvenimo trukmę ir padidina tikimybę susirgti tokiomis ligomis, kaip diabetas.

Bet koks žaidimas, kuris primena natūralią katės veiklą gamtoje, yra naudingas. Bet geriausia rasti žaidimą ar žaislą, kuris stimuliuotų kelis kačių pojūčius iškart. Stenkitės, kad kačių žaislai stimuliuotų jų mąstymą. O geriausia, jeigu į katės žaidimą galėtumėte įsitraukti ir jūs, pavyzdžiui, tempdami virvelę ar ridendami kamuoliuką.

Tuomet naudą pajusite abu. Ir nors dabartiniais laikais, kai visi kur nors skuba, žaidimai neatrodo tai, kam reikėtų teikti pirmenybę, nepatingėkite pažaisti su savo kate. Tai teigiamai veiks ir jūsų, ir katės fizinę bei psichinę sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.