Šunys yra protingesni nei katės? Pagaliau mokslas turi atsakymą

Šio tyrimo rezultatai suteikia svarių argumentų šunų savininkams, kad būtent jų augintinis yra protingesnis.

 Ar šunys yra protingesni nei katės? Pagaliau mokslas turi atsakymą.<br> 123rf.com
 Ar šunys yra protingesni nei katės? Pagaliau mokslas turi atsakymą.<br> 123rf.com
 Ar šunys yra protingesni nei katės? Pagaliau mokslas turi atsakymą.<br> 123rf.com
 Ar šunys yra protingesni nei katės? Pagaliau mokslas turi atsakymą.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2020, 7:46 AM

Tyrimas, paskelbtas žurnale „Frontiers of Neuroanatomy“, sako, kad šunys gali būti protingesni nei katės. Nustatyta, kad, šunų smegenų žievė turi dvigubai daugiau neuronų – smegenų ląstelių, atsakingų už mintį, planavimą ir elgesį, palyginti su katėmis. Mokslininkai neuronų tankį siejo su bendrais kognityviniais gebėjimais – t.y. intelektu, rašo time.com.

Tyrimo metu mokslininkų grupė, vadovaujama Vanderbilto universiteto psichologijos ir biologijos mokslų docentės Suzanos Herculano-Houzel, ištyrė žinduolių klasės gyvūnų, tarp jų daug plėšrūnų – neuronų tankį ir smegenų dydį kartu su kai kuriais visavalgiai ir keliais žolėdžiais.

Plėšrūnai buvo ypač įdomūs, anot straipsnio, nes daugelis turi pergudrauti grobį, kad išgyventų, taip galimai turėdami didesnį neuronų skaičių, taigi ir aukštesnį intelektą.

Norėdami sužinoti daugiau, mokslininkai ištyrė aštuonių žinduolių – kačių, šunų, meškų, liūtų, hienų, šeškų, mangustų ir meškėnų smegenis. Jie nustatė, kad gyvūnai, turintys didesnes smegenis, taip pat turi daugiau neuronų, kaip ir ne mėsėdžiai.

Tai įrodė, kad mėsėdžiai ne taip stipriai, kaip manyta anksčiau, skiriasi savo intelektu nuo likusių gyvūnų.

Nustatyta, kad šunų žievės neuronai viršija kačių neuronų skaičių, atitinkamai apie 530 ir 250 milijonų.

Mokslininkai atrado, kad rudieji lokiai turi tik tiek neuronų, kiek katės, nepaisant akivaizdaus dydžio skirtumo. Kita vertus, meškėnai turėjo kur kas daugiau neuronų, nei rodo jų mažas smegenų dydis.

Tirtas auksinis retriveris turėjo daugiausiai žievės neuronų – 627 mln.

Tačiau net tyrėjai pripažįsta, kad jų išvados neturėtų išspręsti seno ginčo, kas protingesnis – šuo ar katė, šimtu procentų.

„Nors atradome, kad didesniu žievės smegenų neuronų skaičimi pasižymi šunys, tai labiau patvirtina anekdotinį šunų savininkų ir dresuotojų suvokimą, kad šunis lengviau dresuoti ir todėl jie „protingesni“. Tačiau kačių šeimininkai greičiausiai protestuotų ir teisingai, nes tikrai būtų dėl ko“, – rašo tyrėjai.

„Bet kokie argumentai apie jų pažintines galimybes šiuo metu bus daugiausia nuomonės reikalas, kol nebus atliekamas tiesioginis, sistemingas šių rūšių pažinimo gebėjimų palyginimas“, – įsitikinę mokslininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.