Nedelskite: sumažėjęs augintinio apetitas, slenkantis kailis ir odos problemos byloja apie kelias problemas

Pavasarį besišeriantis kailis – ne vieno augintinio šeimininko galvos skausmas. Dažnai tai tik natūralaus proceso dalis. Tačiau visai kas kita, jei jūsų augintinio kailis pradeda šertis nepaisant metų laiko, atsiranda odos sudirgimų, dingsta apetitas, gyvūnas tampa apatiškas ir nuolat liūdnas. Tai – ženklai, kad metas rimtai susirūpinti augintinio sveikata.

Dažnai šeimininkai jaudinasi, kad jų augintinis nesuėda tiek ėdalo, kiek yra rekomenduojama.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Dažnai šeimininkai jaudinasi, kad jų augintinis nesuėda tiek ėdalo, kiek yra rekomenduojama.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Apetito dingimo priežastys gali būti labai įvairios.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Apetito dingimo priežastys gali būti labai įvairios.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Šuns odos ir kailio susirgimus gali sukelti daug įvairių infekcinių ligų.
Šuns odos ir kailio susirgimus gali sukelti daug įvairių infekcinių ligų.
Šuns odos ir kailio susirgimus gali sukelti daug įvairių infekcinių ligų.
Šuns odos ir kailio susirgimus gali sukelti daug įvairių infekcinių ligų.
Šuns odos ir kailio susirgimus gali sukelti daug įvairių infekcinių ligų.
Šuns odos ir kailio susirgimus gali sukelti daug įvairių infekcinių ligų.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 12, 2021, 9:00 AM, atnaujinta Jun 23, 2021, 11:58 AM

Apetito stoka – dėl įvairių priežasčių

Apetito dingimo priežastys gali būti labai įvairios. Pirmiausia reikia įsitikinti, kad augintinis iš tiesų neturi apetito.

Dažnai šeimininkai jaudinasi, kad jų augintinis nesuėda tiek ėdalo, kiek yra rekomenduojama. Tačiau augintiniai būna skirtingi. Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad įprastai šunys suėda tik 70 proc. dienos davinio normos. Tokiu atveju nerimauti nereikėtų – greičiausiai jūsų šuo yra visiškai sveikas.

Jei mitybos pokyčiai akivaizdūs, reikia apsvarstyti įvairias galimybes. Viena iš priežasčių, kodėl jūsų augintinio apetitas galėjo pakisti – stresas.

Dažniausias naminių gyvūnėlių streso veiksnys yra staigus jų artimos aplinkos pasikeitimas: persikraustymas, kelionė, šeimininko dienotvarkės pasikeitimas. Nenoras ėsti gali pasireikšti ir kaip šalutinis skiepų požymis.

Tačiau suprastėjęs apetitas gali pranašauti ir kur kas rimtesnius susirgimus: infekcijas, dantų ligas, inkstų nepakankamumą ar net piktybinius auglius. Jei augintinis ėda itin mažai, tai gali būti ir anoreksijos požymis.

Odos ir kailio problemos

Šuns odos ir kailio susirgimus gali sukelti daug įvairių infekcinių ligų. Pavyzdžiui, virusai, bakterijos, grybelis, hormoniniai ir metaboliniai sutrikimai, fiziniai ar cheminiai sužalojimai.

Viena iš augintinį kamuojančių problemų gali būti blusos. Šunų, kurie turi blusų, kailio plaukai būna silpni ir lūžinėjantys. Dažniausiai pakitimai pastebimi ant uodegos. Jei augintinis neramus, dažnai kasosi – tai gali būti ženklas, jog jį apniko parazitai. Šunys bando blusas išgaudyti dantimis, todėl išpeša plaukų kuokštus ir pažeidžia savo odą.

Augintinį gali kamuoti ir erkučių, grybelių sukeltos arba uždegiminės odos ligos.

  • Piodermija. Tai liga, kuri pasireiškia stipriu niežėjimu, dažniausiai, vienoje lokalioje vietoje, bet pažeista sritis gali išplisti ir pasidaryti skausminga. Šios ligos priežastis – stresas.
  • Niežai, kuriuos sukelia niežinės erkės. Tokiomis erkėmis šuo gali užsikrėsti kontaktuodamas su sergančiu šunimi.
  • Trichofitija. Tai – grybelių sukeliama paviršinė odos liga, kuri pažeidžia kūno odą, pirštus, kojų nagus ir pėdas. Pažeista oda nuplinka.
  • Dermatitas, kurį sukelia stresas. Aktyvūs šunys, neturėdami ką veikti, pradeda save žaloti. Todėl šuo turi kuo dažniau judėti, žaisti, svarbu, kad turėtų užsiėmimą.
  • Demodekozė. Tai yra uždegiminė šunų liga, kurią sukelia įvairių tipų Demodex erkutės. Ligos priežastis – silpna jaunų šunų imuninė sistema. Bet kokiu atveju, ligą turi nustatyti veterinaras. Daugeliu atveju veterinarai rekomenduoja pasirūpinti augintinio imunine sistema, stiprinti nervinę sistemą, nes viena dažniausių priežasčių, kodėl jūsų augintinis šeriasi, menkai ėda, yra kamuojamas odos ligų ir neturi energijos – nusilpęs imunitetas. Tai nuolat tvirtina veterinarijos gydytojai ir gyvūnų augintinių šeimininkams veterinarijos klinikose.

Į pagalbą – maisto papildai

Laiku ir tinkama augintinio priežiūra gali padėti išvengti įvairių negalavimų ar ligų. Svarbu vadovautis veterinarijos gydytojų patarimais ir augintinių imuninę sistemą stiprinti visus metus. Kaip tai padaryti?

Tam, kad imunitetas būtų stiprus, turi tinkamai veikti visos organų sistemos. Todėl bent kartą per metus būtina profilaktiškai apsilankyti veterinarijos gydytojo apžiūrai ir kraujo tyrimams.

Gyvūnus svarbu skiepyti. Vakcinavimas nuo infekcinių ligų paruošia augintinio imuninę sistemą kovai su tam tikromis infekcinėmis ligomis.

Negalima pamiršti fizinio aktyvumo – jis svarbus ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams.

Ne ką mažiau svarbi ir tinkama mityba. Kiekvienas gyvūnas turėtų būti maitinamas pašaru, kuriame visos reikiamos maistinės medžiagos subalansuotos. Pašarą visuomet galima papildyti tam tikrais papildais.

Japonų profesorius Naohito Ohno daugelį metų tyrinėja King Agaricus 21 porūšio grybus. Būtent šie grybai yra vienintelė produkto augintiniams „KA21 Beta-Glucan“ žaliava. Profesorius nustatė, kad King Agaricus 21 porūšio grybai, auginami natūraliomis sąlygomis lauke, itin švarioje aplinkoje, Brazilijos kalnuose, tiesioginiuose saulės spinduliuose, gali didžiuotis itin turtinga chemine sudėtimi. Juose gausu beta gliukano, natrio, kalcio, geležies, kalio, fosforo, magnio, mangano, cinko, vario, seleno, vitaminų D, B2, B6, B3, B5, B9, B7 ir agaritino. „KA21 Beta-Glucan“ pagrįstai vadinamas natūraliai gamtoje sukauptų organinių medžiagų ir vitaminų kompleksu. Tai yra biologiškai lengvai įsisavinamas produktas, su kliniškai įrodytu, imunitetą stiprinančiu, stresą mažinančiu, kailį ir odą atstatančiu poveikiu. Pasak augintinių šeimininkų, kompleksas yra itin patrauklaus gyvūnams skonio.

„KA21 Beta-Glucan“ produktą gamina net 20 metų Agaricus grybus tirianti Japonijos kompanija. Šio gamintojo specialistai atlieka mokslinius darbus laboratorijose su gyvūnais ir žmonėmis, bendradarbiauja atlikdama bendrus tyrimus su mokslininkais iš viso pasaulio, skaito pranešimus tarptautinėse konferencijose. Šiuo metu jau yra publikuota net 30 mokslinių tyrimų. Gamintojas stengiasi pagrįsti kiekvieną King Agaricus vartojimo teiginį vis naujais tyrimais.

„Gyvūno imuninės sistemos silpnėjimas – viena esminių daugelio susirgimų priežasčių. Gyvūno organizmo imunitetui stiprinti yra daug priemonių, pavyzdžiui, aktyvi fizinė veikla, suderinta ir visavertė mityba, grynas oras ir produktai imunitetui stiprinti.

„KA21 Beta-Glucan“ produktas yra natūralus, termiškai neapdorotas (angl. raw) produktas, kuriame nėra glitimo, GMO, pesticidų ir kitų priemaišų, tinka veganiškai maitinamiems gyvūnams. Produkte naudojama specialiai užaugintų Agaricus grybų rūšis pasižymi unikalia sudėtimi, kuri kartu ir aktyvina, ir stiprina imuninę sistemą. Tai – baltymai, angliavandeniai, maistinės skaidulos, beta gliukanas, organiniai vitaminai ir mikroelementai“, – sako profesorius N.Ohno.

Produktas „KA21 Beta-Glucan“ tinka visų rūšių, amžiaus ir dydžio naminiams gyvūnams – tiek sveikiems, norint sustiprinti imunitetą, grąžinti sveiką kailį, apsaugoti nuo ligų ir infekcijų, tiek sergantiems.

„Šis papildas gali padėti atsistatyti organizmui po operacijų, gimdymo, itin didelio fizinio krūvio. Gali būti duodamas augintiniams, kovojantiems su fiziniu ir emociniu stresu, sergantiems vėžiu, diabetu, grybelių ir bakterijų sukeltu otitu, kepenų, širdies ir kraujagyslių ligomis ar turintiems infekcijų“, – vardina profesorius.

Kita problema, su kuria dažnai susiduria augintiniai – nerimas ir stresas. Atlikti klinikiniai tyrimai rodo, kad King Agaricus padeda balansuoti nervinę sistemą, nuraminti ir taip malšinti patiriamą stresą.

King Agaricus grybai, iš kurių pagamintas „KA21 Beta-Glucan“ produktas, gali praversti parodose ir varžybose dalyvaujantiems, sportuojantiems, dirbantiems ar tarnybiniams gyvūnams. Jis taip pat tinkamas senesniems augintiniams, mat imuninės sistemos stiprinimas – vienas svarbiausių brandaus gyvūno priežiūros momentų. Stiprų imunitetą turintis augintinis ilgai bus žvalus, energingas ir, svarbiausia, sveikas.

Papildas 2020 m. prestižiniuose Azijos, Europos ir JAV apdovanojimuose „Nutra Ingredients Awards“ laimėjo metų augalinio produkto vardą.

Produktas turi būti vartojamas pagal instrukciją ir tik paros raciono papildymui. Prieš duodant šio produkto savo augintiniui, rekomenduojame pasitarti su veterinarijos gydytoju. KA21 Beta-Glucan nėra vaistinis preparatas ir nėra skirtas ligų gydimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.