Šlubčiojantis augintinis – pavojaus ženklas šeimininkui: gali baigtis lėtiniu skausmu ir didžiulėmis išlaidomis

Veterinarai patvirtins , kad šunis ir kates kankina daugybė ortopedinių problemų. Kai kurios jų prasideda dar jauname amžiuje ir gali ilgainiui tapti lėtinio skausmo priežastimi. Dažniausiai jaunus gyvūnus kankina klubo sąnario displazija, alkūnių displazija, medialinis girnelės išnirimas, peties atsluoksniuojantis osteochondritas, panosteitas ir t.t.

„Kaivanos“ veterinarijos klinikos vadovas ortopedas Karolis Vainalavičius.
„Kaivanos“ veterinarijos klinikos vadovas ortopedas Karolis Vainalavičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 7:00 PM

Augintinių ortopedinių ligų priežastys labai įvairios, tai – traumos, gyvūnų veislė, genetika, laikymo sąlygos, fizinis aktyvumas, svoris. Kitaip tariant, ar gyvūnui pasireikš ortopedinės problemos ar ne, labai priklauso nuo šeimininko.

„Mes visada šeimininkams sakome, kad gyvūnas būtų sveikas, svarbiausia užtikrinti du dalykus – tai yra normalus svoris ir reguliarus aktyvus fizinis aktyvumas, mažiausiai 20 minučių du kartus per dieną (visada su pavadėliu, jei gyvūnas auga). Laikantis tokių gairių – daugumos šlubavimą sukeliančių ligų pavyks išvengti“, – teigia „Kaivanos“ veterinarijos klinikos vadovas ortopedas Karolis Vainalavičius.

Tačiau, jei visgi pastebite šlubavimo epizodus ir jūsų gyvūnas dar augantis, būtina kreiptis pas veterinarijos gydytoją.

Anot veterinarijos gydytojo, reikia atsiminti, jog gyvūnas po milimetrą auga kasdien ir, jei dėl paprastos traumos šis augimas kažkuriame kaule sutrinka, tai iššaukia sąnarių nekongruenciją (paviršių neatitikimą – aut.) vienas kitam, o tai vėliau sukelia sąnarių ligas.

„Yra šeimininkų manančių, jog jaunas kartas nuo karto šlubuojantis šuo „šlubavimą“ išaugs, tai nėra tiesa. Problemų gyvūnai neišauga, tiesiog pripranta prie skausmo ir pradeda vėl pradeda šlubuoti tik tuomet kada liga pažengusi ir didžioji sąnario dalis sužalota. Tokiais atvejais gydymas nebūna efektyvus ir kojos funkcija visiškai neatsistato. Jei šlubavimas pasireiškia suaugusiam gyvūnui – galima keletą dienų pastebėti ir į veterinarą kreiptis, jei per 3 dienas šlubavimas neišnyksta ar ryškėja“, – sako veterinarijos gydytojas K.Vainalavičius

Kartais šlubavimą labiau sunku pastebėti, tad veterinarijos gydytojas siūlo atsiminti tris kriterijus pagal kuriuos galima atskirti ar augintinis turi ortopedinių problemų:

Pirmiausia vaikštant reikia atkreipti dėmesį į gyvūno galvos judesius, normaliai galva einant beveik nejuda, jei gyvūnui pasireiškia problema priekinėje kojoje, einant galvos judesiai padidėja, aukštai pakelia ir žemai nuleidžia galvą.

Antra, normaliai gyvūno nugara visada tiesi, tad reikia atkreipti dėmesį ar gyvūnas nesusikūprinęs.

Trečia, žingsniai visada vienodo ilgio. T.y. priekines kojas tiek kairę tiek dešinę turi dėti vienodai toli į priekį, o galinę koją turi statyti į priekinės kojos vietą.

„Šiuo metu Lietuvos veterinarinės medicinos mažai atsilieka nuo žmonių medicinos, todėl visos ortopedinės ligos gali būti išspręstos, tik svarbu laiku ir tiksliai diagnozuoti ligas, todėl pasireiškus šlubavimui, nerekomenduojama delsti ir siūloma kuo greičiau kreiptis į veterinarijos gydytoją“, – teigė veterinarijos gydytojas K.Vainalavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.