Šildymo sezonas keturkojams ir jų šeimininkams apkarsta: patarė, kaip išsigelbėti nuo odos ir kailio problemų

Prasidėjus šildymo sezonui, nesvarbu ar tai būtų centralizuotas ar grindininis šildymas, šeimininkai pastebi, kad šaltuoju sezonu tenka ne tik dažniau tvarkytis namus, bet ir apsilankyti pas veterinarą. Augintinių kailis ir oda jautriai reaguoja į aplinkos pasikeitimus, sukeldamas nemažai galvos skausmo šeimininkams.

Prasidėjus šildymo sezonui, nesvarbu ar tai būtų centralizuotas ar grindininis šildymas, šeimininkai pastebi, kad šaltuoju sezonu tenka ne tik dažniau tvarkytis namus, bet ir apsilankyti pas veterinarą. 
Prasidėjus šildymo sezonui, nesvarbu ar tai būtų centralizuotas ar grindininis šildymas, šeimininkai pastebi, kad šaltuoju sezonu tenka ne tik dažniau tvarkytis namus, bet ir apsilankyti pas veterinarą. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 6:00 PM

„Sutikime, kad namuose įjungus šildymą pasikeičia mūsų žmonių kūno ir veido odos būklė. Visiškai taip pat pakinta ir mūsų augintinių oda. Ar tai būtų ilgaplaukis šuo, katė, ar trumpaplaukiai augintiniai, oda sausėja, pleiskanoja, dėl to atsiranda niežulys.

Laiku neužkirtus kelio, gali atsirasti rimtesnių susirgimų, tokių kaip odos piodermija, kuri pasireiškia išplikimais ant kailio, pažeidimai gali būti niežtintys, nuo šuns gali sklisti nemalonus kvapas, plaukai lengvai peštis, taip pat gali atsirasti seborėjiniai dermatitai ir netgi šlapiuojančios egzemos, kurios, kaip žinoma, labiau būdingos vasaros sezonu“, – teigia veterinarijos klinikos veterinarė Viktorija Tvaranavičiūtė.

Esant sausam orui namuose, pastebima, kad šunys ir katės pradeda lakti daugiau vandens, taip organizmas signalizuoja, kad reikalinga stipresnė hidratacija iš vidaus. Tačiau veterinarė mini, jog šeimininkai jų organizmams gali padėti.

Mėnesį prieš numatomą šildymo sezoną, ant šunų ir kačių keteros lašinti lašiukus, kurie maitina ir drėkina odos dermos sluoksnį. Taip pat ištisus metus ar bent mėnesį prieš sezoną duoti lašišų aliejaus, taip prisotinant organizmą riebiosiomis omega-3 ir omega-6 rūgštimis, kurios yra vienas iš geriausių papildų ne tik odai, kailiui ir nagams, tačiau taip pat ir širdžiai bei virškinimo sistemai.

Kiti papildai, tokie kaip biotinas ir cinkas, stiprina odos apsauginį sluoksnį.

„Taip pat patartina kruopščiau užsiimti ir šunų kailio priežiūra. Pasirinkus tinkamas Jūsų augintinio kailiui šukas, bent 2-3 kartus per savaitę iššukuokite kailį, taip oda gaus daugiau deguonies, bus suaktyvinama kraujotaka, paskirstomas natūraliai odos išskiriamas sebumas“, – teigia veterinarijos klinikos veterinarė.

Ji pasakoja, jog dažnai šeimininkai pastebi, jog namuose padaugėjo augintinio kailio. Dažniausiai tai nutinka šunims ir katėms, kurie gyvena namuose su grindininiu šildymu. Esant tokiam šildymui, augintinis gauna pastovią šilumą per pėdutes, dėl to organizmas nemoka reguliuoti kūno temperatūros, kailis tampa matiškas, kaip šeimininkai pastebi, atrodo, jog atėjo pavasaris ir šuo meta žieminį kailį. Tokie augintiniai retai užsiaugina žieminį pokailį.

Ilgaplaukiams šunims esant lauke drėgnam orui ir lyjant, iškyla rizika susirgti odos šlapiuote. Šis dermatologinis susirgimas pasireiškia staiga ir išplinta per mažiau nei 24 valandas. Grįžus iš lauko, kuomet šuns kailis sušlampa, rekomenduojama kiek įmanoma išdžiovinti kailį rankšluosčiais, jei gyvūnas nepatiria streso, naudoti ir plaukų džiovintuvą.

„Dėl lauko drėgmės šiuo sezonu kenčia ir augintinių pėdutės. Klinikoje dažniau pastebime tokius susirgimus kaip pododermatitai. Tai pėdų odos dermatitai, pasireiškiantys gyvūnų perdėtu laižymųsi, tarpupirščių kramtymu, pakitusia kailio spalva, žaizdų atsiradimu tarpupirščiuose ar kitose pėdų dalyse“, – pasakoja V. Tvaranavičiūtė.

Norint to išvengti, ilgesnio plauko gyvūnams rekomenduojama iš tarpupirščių ir vidinių pėdų dalių pakirpti plaukus ir po kiekvieno maudymo kruopščiai nuplauti ir nuvalyti pėdutes.

Veterinarė pasakoja, jog atsiradęs padidintas šėrimasis šeimininką suskubina augintinį nuvežti į kirpyklą, kur jo kailį patrumpins, taip namuose bus sumažintas plaukų kiekis. Tačiau tokiais poelgiais mes apsunkiname odos gebėjimą apsisaugoti nuo aplinkos veiksnių – šalčio, lietaus.

„Kita pastebima augintinių šeimininkų klaida, tai dažnas augintinio maudymas. Žinoma, tokiu oru, kai už lango lietus, augintinių kailis iš švaraus ir kvepiančio greitai tampa murzinas ir žemėtas. Tačiau perdėtas maudymas tik sausina augintinių odą.

Rekomenduojame ne vasaros sezonu maudant augintinius naudoti drėkinamuosius šampūnus, kartu į rutiną įtraukiant ir kondicionierius. Taip pat apmąstyti, gal vis tik užtenka šunį nulieti vandeniu, taip sumažinant tikimybę odos išsausėjimui. Chroniškų odos susirgimų turintys augintiniai dėl šampūno keitimo turėtų pasitarti su savo veterinarijos gydytoju“, – teigė specialistė.

Namuose rūpindamiesi savo odos būkle dauguma žmonių naudoja oro drėkintuvus, ar naudojama kitus būdus, norint namuose palaikyti drėgmę. Dėl šio pasirinkimo mūsų augintiniai mums padėkos.

Veterinarė pasakojo, kad svarbu nepamiršti pasirūpinti ir augintiniais, kurie gyvena lauke, voljeruose. Pasikeitus oro sąlygoms, reikėtų nepamiršti patobulinti voljerų ar būdų, kad šuo visada turėtų užuovėją, būda turėtų būti pakelta nuo žemės, tai pat svarbu pasirūpinti pagrindu, kad nesikauptų drėgmė. Lauke gyvenantiems šunims rekomenduojama šiek tiek pakoreguoti mitybą, galbūt pašarą pakeisti į šiek tiek riebesnį, maistingesnį, kad organizmas turėtų daugiau energijos šilumai palaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.