Keturkojų šeimininkams – veterinaro žinutė: šie simptomai įspėja, kad augintinis serga

Jūsų keturkojis – nebe toks energingas kaip anksčiau? Dingo jo apetitas? O gal pablogėjo jo kailio būklė? Veterinarijos gydytojas Martynas Jermolajevas įspėja, kad tai gali būti šuns ar katės ligą išduodantys požymiai.

Šeimininkas savo keturkojį į gydymo įstaigą profilaktiškai pristatyti turėtų bent 3 kartus per metus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Šeimininkas savo keturkojį į gydymo įstaigą profilaktiškai pristatyti turėtų bent 3 kartus per metus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 9:00 AM, atnaujinta Nov 10, 2021, 10:34 AM

Veterinaro teigimu, apie keturkojo ligą įprastai signalizuoja pakitusi jo savijauta: energija, nuotaika, apetitas, tuštinimasis, kailio dangos būklė ir kvapas.

Specialistas pabrėžia, jog kartais gyvūnui vizualiai matomi sutrikimai nepasireiškia visai – tokiu atveju ligos eiga pastebima atlikus diagnostinius tyrimus.

„Dėl to, profilaktinius sveikatos tyrimus ir klinikinę apžiūrą svarbu atlikti reguliariai“, – išdavė jis.

Pasak M.Jermolajevo, šeimininkas savo keturkojį į gydymo įstaigą profilaktiškai pristatyti turėtų bent 3 kartus per metus.

Šeimininkams augintinių savigyda veterinaras užsiimti nerekomenduoja.

„Gyvūnas gali susidurti su įvairiomis sveikatos situacijomis, kurios būna įvairialypės ir tam prireikia profesionalo žvilgsnio. Nerekomenduoju užsiimti savigyda, kai šeimininkas nesupranta simptomų ryšio ir jų priežasties. Žinoma, kai gyvūnui šiek tiek paskystėja viduriai, tikrai nėra būtina iš karto kreiptis pas veterinarijos gydytoją, tada tiesiog verta paanalizuoti, kurioje vietoje „stringa“ augintinio mityba“, – sakė veterinaras ir pridūrė, kad šeimininkai savo vaistinėlėse turėtų turėti preparatų, kurie padėtų suvaldyti ūmią alerginę reakciją, vėmimą bei viduriavimą.

Gydytojo nuomone, veisliniai šunys ir katės dažnai yra labiau pažeidžiami ir jautresni maisto atžvilgiu nei tie keturkojai, kurie neturi veislės dokumentų.

„Vertinant sergamumą, itin išsiskiria brachocefalinių (trumpo snukio) veislių šunys, anglų kokerspanieliai, vokiečių aviganiai. Iš kačių – sfinksai, orientalai, meino meškėnai“, – teigė M.Jermolajevas.

Susirgus – skubi pagalba augintiniui ir jo šeimininko kišenei

Veterinarijos gydytojas tikina, jog keturkojų gydymas yra brangus: jis gali siekti nuo keliasdešimties iki kelių šimtų eurų, o jei prireiktų operacijos – ir kelių tūkstančių. Vis tik, kaip apsisaugoti nuo neplanuotų finansinių išlaidų, šuniui arba katei susirgus?

Draudimo bendrovė „If“, septintus metus Lietuvoje siūlanti šuns ir katės draudimą, pastebi, kad šeimininkai vis dažniau apdraudžia savo keturkojus.

Bendrovės statistika rodo, kad vidutiniškai išlaidos, skirtos įvairiems apsinuodijimams, ūmioms skrandžio ligoms, onkologinėms ligoms gydyti, siekia apie 400 eurų, kojų traumų, kaulų lūžių gydymas brangesnis, jis gali kainuoti ir iki 700 eurų.

„Šias ir panašias savo augintinio gydymo išlaidas galite apdrausti. Priklausomai nuo pasirinkto draudimo varianto, išlaidų atlyginimas vienam gydymui gali siekti nuo 400 eurų iki 1000 eurų arba nuo 2 tūkst. 500 eurų iki net 10 tūkst. eurų per metus“, – tikino draudimo bendrovės „If“ privataus turto produkto vadovas Tomas Sinkevičius.

Draudimo apsaugą gali įsigyti tiek veislinius, tiek nekilmingus šunis ir kates auginantys šeimininkai, o keturkojai draudžiami nuo 2 mėn. amžiaus iki aštuntojo gimtadienio.

„Visada augintinį rekomenduojame drausti nuo kuo jaunesnio amžiaus. Tai ne tik padės nuolat pasirūpinti jo tinkama priežiūra, bet tuo pačiu įgausite galimybę jį drausti ilgiau – iki 11 m. Šis pasiūlymas galioja visiems, kurie savo keturkojį nepertraukiamai draudžia bent 5 metus arba paprasčiau kalbant – jei savo šunį arba katę pirmą kartą apdrausite iki 3 gimtadienio, draudimo sutartį kiekvienais metais galėsite tęsti iki senatvės, t. y., kol augintiniui sueis 11 metų“, – pasakoja „If“ atstovas.

„If“ draudimas keturkojų šeimininkams kompensuoja net tik gyvūnų gydymo išlaidas.

Pasirinkę platesnius draudimo variantus, galite gauti kompensaciją, jei augintinio netektumėte arba jis padarytų žalos kitiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.