Miegate kartu su savo augintiniu? Atskleidė, kam tai naudinga, o kam gali virsti košmaru

Siekdami geresnio miego, žmonės dažnai klausia, ar nereikėtų miegoti be savo augintinio. Prieš ieškodami atsakymo į šį klausimą, šiek tiek apmąstykime kitą pusę – ar miegas su jumis naudingas jūsų augintiniui?

 Miegantis augintinis su šeimininku.<br> 123rf.com nuotr.
 Miegantis augintinis su šeimininku.<br> 123rf.com nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 21, 2021, 5:15 PM

„Man patinka, kaip mes keičiame klausimą“, – sakė Šiaurės Amerikos veterinarijos bendruomenės vyriausioji veterinarijos gydytoja dr. Dana Varble.

„Apskritai, gyvūnams yra labai gerai miegoti su savo šeimininkais. Naminiai gyvūnai, kurie dalijasi lava su savo žmogumi, paprastai turi aukštesnį pasitikėjimo lygį ir glaudesnį ryšį su žmonėmis, kurie yra jų gyvenime. Tai didelis jų pasitikėjimo parodymas“, – sakė D.Varble.

„Šunys ir katės, kurie yra glaudžiau susiję su žmonėmis, gauna papildomos naudos sveikatai, įskaitant naudingų neurotransmiterių, tokių kaip oksitocino ir dopamino, geros savijautos hormonų, kiekį“, – pridūrė ji.

Ar tik šunims ir katėms naudingi žmonės kaip lovos partneriai? Pasa veterinarės, taip, su „labai, labai mažomis išimtimis“.

„Pažįstu žmogų, kuris turi kruopščiai prižiūrėtą kiaulę, ji netgi miega lovos kojūgalyje. Tai kambarinė kiaulė, vardu Norbertas. „Pilvotosios kiaulės“ yra beveik kaip šunys, nes labai socialios“, – sakė gydytoja.

Privalumai ir trūkumai žmonėms

Kai šis svarbus klausimas atsakytas, užduokime kitą – ar jums naudinga miegoti su augintiniu? Ekspertai tradiciškai sakydavo „ne“.

„Gyvūnai gali judėti, loti ir trikdyti miegą. Šunų (ir kačių) miegas nėra nuolatinis ir jie neišvengiamai atsistos ir vaikščios po lova, lipdami ant žmonių. Visa ši veikla sukels miego suskaidymą“, – sakė Vsevolodas Polotsky, miego tyrimų direktorius ir Johnso Hopkinso universiteto medicinos mokyklos medicinos katedros profesorius.

Šie „mikropabudimai“, kurie gali įvykti naktį, „yra trikdantys, nes ištraukia jus iš gilaus miego“, mano Šiaurės Vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos neurologijos ir prevencinės medicinos docentė Kristen Knutson.

Tai gali būti tiesa daugeliui iš mūsų, tačiau naujausi tyrimai parodė, kad augintiniai miegamajame gali būti ir naudingi.

„Depresija sergantiems ar tiesiog nerimastingiems žmonėms gali būti naudinga turėti savo augintinį lovoje. Gyvūnas yra didelė pagalvė, didelė antklodė, ir žmonės gali jausti, kaip prigludęs, prisiglaudęs, pūkuotas padaras mažina jų nerimą“, – sakė miego specialistas Raj'as Dasgupta, Pietų Kalifornijos universiteto Keck medicinos mokyklos klinikinės medicinos docentas.

2017 m. Mayo klinikos Miego medicinos centre, Finikse, surinkti duomenys parodė, kad daugiau nei pusė klinikoje apsilankiusių gyvūnų šeimininkų leido savo augintiniui miegoti miegamajame, o daugumai jų augintinis buvo „neįkyrus ar net naudingas miegoti“.

Tačiau apie 20 proc. žmonių manė, kad jų pūkuoti draugai pablogino miegą.

Kitame, 2017 m. atliktame tyrime, buvo naudojami šunų ir jų žmonių miego stebėjimo prietaisai, siekiant įvertinti abiejų poilsio kokybę. Mokslininkų komanda nustatė, kad žmonės, kurių šunys buvo miegamajame, naktį išsimiegojo gerai (taip pat ir šunys).

Tačiau miego kokybė pablogėjo, kai žmonės perkėlė savo šunį nuo grindų į lovą.

Vaikams taip pat gali būti naudinga miegoti su augintiniu. 2021 m. atliktame tyrime 13–17 metų paauglių buvo paprašyta dvi savaites nešioti miego stebėjimo prietaisus, o tada atlikti naujausią miego testą. Tyrime pastebėta, kad maždaug trečdalis vaikų miegojo su augintiniu, o tai neturėjo įtakos jų poilsio kokybei.

„Visa tai rodo, kad augintiniai lovoje ar miegamajame nebūtinai yra blogai“, – sakė Dr. Bhanu Prakash Kolla, miego medicinos specialistas.

„Žmonėms pasijaučia didelis psichologinis komfortas, kai augintinis yra šalia, o tai gali užtikrinti gerą miego kokybę“, – sakė Kolla.

Pirmiau išbandykite!

Sėkmingas miegas kartu su savo augintiniu labai priklauso nuo to, kaip giliai miegate jūs ir jūsų augintinis, sako klinikinis psichologas ir miego specialistas Michaelas Breusas, knygos „Labanakt: miego gydytojo 4 savaičių programa geresniai sveikatai ir geresniam miegui“ autorius.

„Šunys paprastai gali miegoti visą naktį, bet katės vargu“, – sakė M.Breusas ir pridūrė, kad kitas veiksnys yra tai, kiek jūs abu judate, nes gyvūno judėjimas gali pažadinti žmogų ir atvirkščiai.

„Naminiai gyvūnai, kaip ir žmonės, taip pat gali knarkti, todėl būtinai į tai atsižvelkite. Maži šunys ir katės dažnai mėgsta glaustis po antklode su savo šeimininkais, taip jums gali pasidaryti per šilta ir susitrikdyti miegas. (Geriausia temperatūra miegoti yra šiek tiek vėsesnė.)“ – , sakė M.Breusas.

Jei galvojate išbandyti miegojimą kartu su savo augintiniu, specialistas siūlo to nedaryti ilgiau nei pora naktų. Taip, nereikės augintiniui nusivilti, jeigu nuspręsite, kad miegoti kartu jūs nenorite.

Kai kurie iš mūsų turėtų susilaikyti nuo miego su augintiniais

Nepaisant naujų tyrimų, daugeliui iš mūsų vis dar reikia gerai pagalvoti, ar į savo lovas priimti savo augintinius.

„Tai ypač žalinga žmonėms, sergantiems nemiga ar kitais miego sutrikimais – pacientams, kuriems yra uždelsta miego fazė (naktinės pelėdos) ar net žmonėms, sergantiems miego apnėja, kurie pabunda nuo kvėpavimo sustojimo ir nebegali užmigti. Nemiga sergantys asmenys yra jautriausi“, – sakė V.Polotsky.

Kiekvieną kartą, kai nutrūksta miego ciklai, jūs sutrikdote smegenų gebėjimą susitvarkyti ląstelių lygmeniu, konsoliduoti prisiminimus, kaupti naują informaciją ir paruošti kūną optimaliam darbui.

Todėl lėtinis kieto poilsio trūkumas turi įtakos jūsų gebėjimui atkreipti dėmesį, mokytis naujų dalykų, būti kūrybiškam, spręsti problemas ir priimti sprendimus.

Ir dar blogiau: tyrimai rodo, kad žmonės, kurie dažnai prabunda naktį, turi didelę riziką susirgti demencija arba anksti mirti dėl bet kokios priežasties, nes jie sensta.

Kvėpavimo problemos

Yra dar viena priežastis, kodėl visą naktį glaustis su augintiniais gali būti nenaudinga jūsų sveikatai. Jei esate vienas iš milijonų žmonių, sergančių astma, alergija ar lėtine obstrukcine plaučių liga, miegas su augintiniu gali tapti košmaru.

„Mano astma sergantys pacientai visada sako: „Daktare, nesijaudinkit, mano šuo nesivelia“, – sakė R.Dasgupta, kuris taip pat yra ir pulmonologas.

„Ir aš jiems sakau: „Taip, bet atminkite, kad alergenai yra seilėse, jie yra šuns odoje. Taigi jūs būsite veikiami alergenų aštuonias valandas naktį, o akys ašaros ir nosis užguls. Tai, kartu su gyvūno judėjimu, gali neleisti jums gerai išsimiegoti“, – sakė jis.

Kai kurie augintiniai neturėtų miegoti kartu su jumis

Grįžkime prie to, kas geriausia jūsų augintiniui: kada pūkuotam draugui nederėtų miegoti su jumis?

„Akivaizdu, kad tai yra jauni šuniukai ar šunys, kurie susiduria su elgesio problemomis. Jiems gali nepatikti miegoti su jumis. Ir yra keletas augintinių, kurių niekada nereikėtų kviesti į lovą. Dirbu su egzotiškais naminiais gyvūnais, daugeliui jų keliami labai specifiniai sveikatos ir saugos reikalavimai, įskaitant buvimą aptvare“, – sakė J. Varble. „Taigi, nors pažįstu žmonių, kurie yra labai artimi savo šeškams ir jūrų kiaulytėms, naktį jie turėtų būti savo aptvare, o ne jūsų lovoje“.

Parengta pagal cnn.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.