Tyčia sužalotam šuniui teko nupjauti visas letenas: gyvenimą grąžino neįtikėtina operacija

Kalytė vardu Monika galės gyvenimu džiaugtis ir toliau, tik dabar turėdama naujas letenas, pagamintas iš titano. Protezų šuniui prireikė po to, kai veterinarams teko dėl didelių sužeidimų letenas nupjauti.

 Šuo su letenų protezu.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Šuo su letenų protezu.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 9:37 AM

Operaciją atliko veterinaras iš Novosibirsko Sergei Gorshkov. Iki šiol jis jau buvo atlikęs 37 panašiais protezavimo operacijas. Tačiau šis atvejis buvo pirmas, kuomet šuo pilnai galės gyventi normalų gyvenimą, nejausdamas pasekmių arba jausdamas labai minimaliai.

Praėjus dviems savaitėms po operacijos, šuniukas puikiai prisitaikė prie naujųjų savo letenų. Veterinaras sakė, kad gyvūnas jau visai netrukus sugrįš į normalų gyvenimą, bei buvo nustebintas to, kaip greitai vyksta reabilitacija.

„Aš nebuvau toks optimistiškas dėl to. Bet jau trečią dieną ji atsistojo ir pradėjo vaikščioti po kliniką, ėjo iš vieno kambario į kitą, tiesiog neįtikėtina“ – džiaugėsi veterinaras. Tačiau ne viskas šioje istorijoje buvo taip paprasta. Dar 2020 m. gruodžio mėnesį Plastunovskajos kaime ją rado darbininkai, o atvykę savanoriai – gelbėtojai iškart įtarė, kad šuo buvo nuskriaustas tyčia.

Monika buvo atvežta globoti gyvūnų gelbėtojų Marinos Gapich ir Allos Leonkinos įsikūrusių pietiniame Rusijos mieste Krasnodare. Jai čia ir buvo amputuotos pažeistos galūnės bei atlikta kraujo perpylimo procedūra.

Viena iš savanorių CNN teigė, kad ji kartu su savo kolege turėjo daugybę bemiegių naktų su Monika, tačiau nesutiko su veterinarų patarimais užmigdyti ją. Tačiau laimingo atsitiktinumo dėka merginos atrado veterinarą S. Gorshovą, galėjusį atlikti sudėtingą operaciją. Taip pat merginoms operacijai reikėjo surinkti 400 tūkst. rublių, ką jos sėkmingai padarė.

Monikos protezai buvo atspausdinti 3D spausdintuvu Tomsko Politechnikos universitete.

Veterinarijos gydytojui šie pastarieji 18 mėnesių darbo įgavo naują reikšmę, nes žmonėms „pandeminis augintinis“ buvo ypač svarbus.

„Džiaugiuosi galėdamas suteikti gyvūnams naują gyvenimą, ypač dabar siaučiant koronoviruso epidemijai. Žmonės randa paguodą gyvūnuose, todėl gydydamas gyvūnus, aš gydau ir žmones“, – sakė veterinaras.

Na, o Monika jau rado kelią į ją gelbėjusių savanorių širdis. Paklaustas, ar šuniukas liks Novosibirske, veterinaras atsakė, jog žinoma ne.

„Mes esame jos globėjos, esame už ją atsakingos!“ – džiaugėsi viena iš savanorių ir pridūrė, kad ji ir jos draugė jau susisiekė su Londone gyvenančiu gyvūnų elgesio specialistu su kuriuo dabar ir konsultuojasi dėl Monikos.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.