Daugėjant ženklintų gyvūnų, įspėja, kas laukia delsiančių iki paskutinės minutės

Liko vos mažiau nei keturi mėnesiai, per kuriuos gyventojai privalo suženklinti savo keturkojus augintinius. To nepadariusiems iki gegužės 1 dienos – laukia baudos, kurios gali siekti iki pusės tūkstančio eurų.

Gyvūnų ženklinimas. <br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Gyvūnų ženklinimas. <br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Gyvūnų ženklinimas. <br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Gyvūnų ženklinimas. <br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dovilė Barvičiūtė, www.jp.lt

Jan 30, 2022, 8:29 AM

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Panevėžio departamento vadovo Žydrūno Vaišvilos duomenimis, iki šiol Panevėžio rajone paženklinti 3189 augintiniai, mieste – 6469 gyvūnai.

„Džiugu, kad skaičiai vis auga, bet ženklintų augintinių galėtų būti ir daugiau. Manome, kad, kaip ir visada, gyventojai laukia paskutinės dienos. Skaičiuojame, kad per du mėnesius paženklinama maždaug po 400 gyvūnų. Net neabejoju, kad iki gegužės jų skaičius dar labiau didės“, – naujienų portalui JP sakė Ž. Vaišvila.

Ženklinimas – 15 eurų

Panevėžio departamento vadovo teigimu, kodėl gyventojai nenori ženklinti savo augintinių, sunku pasakyti, nebuvo vykdyta jokia apklausa, bet Ž. Vaišvila mano, kad dalį žmonių atbaido ir ženklinimo kaina.

„15 eurų suma, manau nėra didelė, bet ji gali būti viena iš priežasčių, kodėl gyventojai nenori ženklinti augintinių. Daugelis mano, kad jų šunys ar katės tikrai nepabėgs iš namų, bet praktika rodo ką kita. Internete ir socialiniuose tinkluose kasdien matome skelbimus, kad pabėgo tai katė, tai šuo. Arba atrado gyvūną ir ieško jo šeimininkų. O ženklinimas yra bene vienintelis būdas, kaip surasti augintinio savininką. Jeigu visi turėtų mikroschemas, būtų viskas paprasčiau.

Nebereiktų nei gyvūnų globos namams vargti, jų tiesiog nebeliktų, kaip ir globojamų gyvūnų. Ženklinimo dėka būtų galima žinoti, ar gyvūną išmetė, ar negražiai su juo pasielgė, ar tiesiog jis pabėgo“, – tvirtino Ž. Vaišvila.

Ženklinimas padės ir veterinarams

Įsigaliojusi Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisa, pagal kurią gyvūnų augintinių ženklinimas ir registravimas Gyvūnų augintinių registre tapo privalomas, buvo priimta ne tik skatinant prisiimti atsakomybę už savo augintinį, greičiau jį surasti pasiklydus, užtikrinti gyvūno gerovę, bet ir siekiant stebėti informaciją apie suteiktas veterinarines paslaugas.

Anot Ž. Vaišvilos, ženklinto gyvūno atsekamumas ne tik palengvina veterinarinių procedūrų, pavyzdžiui, vakcinacijos nuo užkrečiamųjų ligų registravimą, bet ir leidžia efektyviau stebėti gyvūnui atliktų vakcinacijų istoriją.

Gresia baudos

Tiems šunų, kačių ir šeškų savininkams, kurie nesuženklins savo gyvūnų, grės atsakomybė. Pasak Ž. Vaišvilos, pirmą kartą nustačius pažeidimą, bauda gali siekti nuo 30 iki 120 eurų, o antrą kartą ir už piktybinį gyvūno neženklinimą bauda gali siekti ir 550 eurų.

„Mūsų tikslas nėra bausti gyventojus, priešingai – ir toliau skatinsime gyvūnų ženklinimą. Reikia suprasti, kad žmonės patys atsakingi už savo gyvūną ir privalo tą padaryti. Dalijame lankstinukus, stengiamės suteikti visą reikiamą informaciją, tačiau sunku įtikinti tuos, kurie gyvena kaime ir sako, kad jų šuo visą gyvenimą pririštas prie būdos“, – kalbėjo Ž. Vaišvila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.