Artėja gyvūnų ženklinimo termino pabaiga: pateikė atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus

Artėjant gegužės 1-ajai – augintinių suženklinimo termino pabaigai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukia įvairių klausimų apie šunų, kačių ir namuose laikomų šeškų ženklinimo ir registravimo Gyvūnų augintinių registre procedūras. Specialistai pateikia atsakymus į dažniausius klausimus.

Specialistai pateikė atsakymus į dažniausius klausimus apie gyvūnų ženklinimą.<br>123rf nuotr.
Specialistai pateikė atsakymus į dažniausius klausimus apie gyvūnų ženklinimą.<br>123rf nuotr.
Specialistai pateikė atsakymus į dažniausius klausimus apie gyvūnų ženklinimą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Specialistai pateikė atsakymus į dažniausius klausimus apie gyvūnų ženklinimą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Specialistai pateikė atsakymus į dažniausius klausimus apie gyvūnų ženklinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Specialistai pateikė atsakymus į dažniausius klausimus apie gyvūnų ženklinimą.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Apr 24, 2022, 7:55 AM

Kam kompensuojamos gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo paslaugų išlaidos ir kur dėl to kreiptis?

Socialiai remtinų asmenų auginamų kačių, šunų ir šeškų privalomo ženklinimo ir registravimo išlaidos kompensuojamos valstybės biudžeto lėšomis. Išlaidos kompensuojamos už gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo paslaugas, suteiktas iki šių metų gegužės 1 dienos.

Kompensacijos skiriamos už gyvūnų, atvestų iki 2021 metų gegužės 1 dienos, paženklinimą ir užregistravimą Gyvūnų augintinių registre (GAR). Už vieno gyvūno augintinio ženklinimą ir registravimo paslaugas valstybė kompensuos 15 eurų ir kompensacija skiriama ne daugiau kaip už tris gyvūnus.

Socialiai remtini asmenys dėl gyvūnų augintinių ženklinimo ir užregistravimo GAR turi kreiptis į privačius veterinarijos gydytojus ar ženklinimo paslaugas teikiančius asmenis, pristatyti gyvūną ženklinimui ir pateikti rašytinį prašymą.

Tačiau svarbu, kad ne visi privatūs veterinarijos gydytojai ar ženklinimo paslaugas teikiantys asmenys gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo paslaugas teikia socialiai remtiniems asmenims.

Privatūs veterinarijos gydytojai ir ženklinimo paslaugas teikiantys asmenys dokumentus dėl socialiai remtinų asmenų laikomų gyvūnų ženklinimo ir registravimo paslaugų kompensavimo pateikia Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos, kuri priima sprendimus dėl patirtų išlaidų kompensavimo. Daugiau informacijos – nma.lt.

Jei auginu katę, kuriai apie 14 metų, ar vis tiek ją privalau suženklinti?

Pasirūpinti augintinio suženklinimu ir užregistravimu privalu, nepriklausomai nuo gyvūno amžiaus. Tai pirmiausia padeda užkirsti kelią užkrečiamosioms ligoms, pavyzdžiui, pasiutligei, plisti. Įsivaizduokite tokią situaciją – jeigu katė įdrėkstų ar įkąstų pas jus atvykusiam pasisvečiuoti vaikui, tokiu atveju jis būtų gydomas sveikatos priežiūros įstaigoje, o medikai savo ruožtu praneštų VMVT tam, kad būtų aiškinamasi dėl užkrėtimo pasiutlige.

VMVT inspektoriai vykdytų augintinio stebėseną ir iki gegužės 1 d. nesuženklinto gyvūno savininkui taikytų piniginę baudą, kuri siekia nuo 30 iki 120 Eur.

Kaip organizuojamas gyvūnų augintinių ženklinimas kaimo vietovėse?

Gyvūnus augintinius ženklina ir GAR registruoja privatūs veterinarijos gydytojai arba žemės ūkio ministro tvarka tokią kompetenciją įgiję asmenys, kurių šiuo metu Lietuvoje priskaičiuojama virš 80.

Nežinantys, kur kreiptis, augintinių savininkai interneto svetainėje pazenklinkmane.lt į paieškos laukelį suvedę gyvenamosios vietos adresą, gali rasti arčiausiai esančius ženklinimo ir registravimo paslaugas teikiančius specialistus ir pasirinkti.

Jeigu nepavyksta surasti veterinarijos gydytojo savo gyvenamojoje vietovėje, galite kreiptis į artimiausią VMVT teritorinį padalinį ir specialistai paaiškins, kas galėtų suteikti ženklinimo ir registravimo paslaugas.

Daugelis VMVT teritorinių padalinių glaudžiai bendradarbiauja su savivaldos darbuotojais, seniūnaičiais, surenkant augintinių ženklinimo, jų registravimo GAR ir vakcinavimo nuo pasiutligės poreikį toliau nuo miestų esančiose vietovėse. Susirinkus daugiau susiruošusių ženklinti savo augintinius savininkų, privatūs veterinarijos gydytojai atvyksta ir į sodybas.

Ar ženklinimo procedūra skausminga gyvūnui?

Ženklinimas tikrai nesudėtinga ir neskausminga procedūra, trunkanti vos kelias sekundes, analogiška vakcinavimui ir padedanti užtikrinti augintinio saugumą. Ženklinimo metu po oda tarp menčių augintiniams įterpiama mikroschema. Tai labai maža, ne didesnė kaip ryžio grūdas plastikinė kapsulė, įleidžiama specialia injekcine adata.

Kaip veikia poodinė mikroschema, kuria ženklinami augintiniai?

Mikroschemoje užkoduotas 15 skaitmenų unikalus kodas, kurį galima nuskaityti elektroniniu skaitytuvu. Po procedūros mikroschemos duomenys privalo būti užregistruojami, ir informacija apie augintinį bei jo savininką atsiduria GAR, kad augintinis turėtų individualią atpažinimo priemonę, radus pasiklydusį ar pabėgusį, pavogtą gyvūną, jis būtų greičiau grąžintas į savo namus.

Kas gali pamatyti augintinio savininko duomenis, įrašytus mikroschemoje?

Šiuos duomenis gali pamatyti veterinarijos gydytojai ir ženklintojai, taip pat gyvūnų globos įstaigų atstovai, pas kuriuos atvedamas gyvūnas augintinis ir kurie turi mikroschemos skaitytuvą.

Žinant mikroschemos numerį, galima sužinoti, ar gyvūnas registruotas GAR, ir, įsitikinus, kad taip, – kas jo savininkas, kilmės šalį, gyvūno amžių, veislę, vakcinaciją nuo užkrečiamųjų ligų, agresyvumą ir kitą GAR saugomą informaciją. Šiame registre informaciją apie savo augintinį gali matyti ir gyvūnų augintinių savininkai, prisijungę prie registro per elektroninius valdžios vartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.