Tiki, kad netrukus Lietuvoje paženklintų gyvūnų skaičius gerokai išaugs: visi puolė tai daryti paskutinėmis dienomis

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) paskelbus duomenis esą Lietuvoje paženklintas kas ketvirtas augintinis, ministras Kęstutis Navickas tikisi, kad artimiausiu metu paženklintų gyvūnų skaičius turėtų išaugti. Jo teigimu, šiuo metu imamasi prevencinių priemonių, kuriomis siekiama paskatinti ženklinimo tempus.

Privalomas augintinių ženklinimas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Privalomas augintinių ženklinimas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 5:13 PM

„Paskutinėmis dienomis labai keičiasi ir labai stipriai pradėjo daugėti ženklinimas. (...) Mes vertiname, kad tikrai daugiau negu pusė, du trečdaliai turėtų būti per paskutinį laikotarpį jau visiškai paženklinti. Aišku, geriausia būtų, kad visi, bet bus atlikti visi prevenciniai darbai, kad įstatymas būtų įvykdytas“, – trečiadienį prie Vyriausybės žurnalistams teigė K. Navickas.

Ministro teigimu, nors šiais metais už vėlavimą paženklinti augintinį baudos skiriamos nebus, vis tik gyvūnų šeimininkus ketinama įspėti.

„Pirmiausia yra įspėjimas, jei yra techninės galimybės nuskaityti, kad gyvūnas yra paženklintas. Kita vertus, gyvūno šeimininkui kreipiantis veterinarinės pagalbos vėlgi tas klausimas iškils. Tai, manome, kad bet kokiu atveju ateis tas laikas, kai visi gyvūnai bus paženklinti. Juolab čia yra pačių gyvūnų šeimininkų interesas nepamesti savo augintinio“, – pridūrė ministras.

ELTA primena, kad iki šių metų gegužės 1 dienos Lietuvoje paženklinta ir į Gyvūnų augintinių registrą įtraukta beveik 300 tūkst. – maždaug kas ketvirtas gyvūnas. Nesuspėjusieji iki šio įstatymu numatyto termino mikroschema paženklinti pasiutligei imlių gyvūnų augintinių – šunų, kačių ir šeškų, nors ir vėliau, tai privalo atlikti.

ŽŪM duomenimis, iki gegužės 1 d. iš viso Lietuvoje paženklinti 287 762 gyvūnai: daugiau nei 94 tūkst. kačių, beveik 200 tūkst. šunų ir daugiau nei 400 šeškų. Registruota ir per 300 iš Ukrainos įvežtų gyvūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.