Vasaros karščiai augintiniams gali būti sunkiai pakeliami: kaip jiems padėti?

Išlaikyti vėsą per karščius yra sudėtinga ir žmonėms. O kaip mūsų augintiniai?

Šuo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šuo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2022, 10:19 AM

Jungtinėje Karalystėje, kur antradienį temperatūra pasiekė rekordinę aukštumą, Karališkoji žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijos draugija ir Didžiosios Britanijos veterinarijos asociacija rekomenduoja imtis toliau nurodytų veiksmų, kad jūsų šuo, katė ar kitas augintinis būtų saugus per karščius.

Ko nedaryti

Nevedžiokite savo šuns per vidurdienio karščius. Aukštoje temperatūroje šunims sunku išlaikyti vėsą, todėl jie gali perkaisti. Taip yra dėl to, kad jie negali prakaituoti ir kūno temperatūrą atvėsina kvėpuodami. Plokščiapėdžių veislių šunys, pavyzdžiui, anglų ar prancūzų buldogai ir mopsai, patiria dar didesnį pavojų, nes jų trumpas snukis gali apsunkinti kvėpavimą. Pasivaikščiojimus rinkitės anksti ryte arba vėlai vakare.

Niekada nepalikite šuns ar bet kokio kito gyvūno automobilyje, priekaboje, sode ar pašiūrėje karštą ar net šiltą dieną. Vos kelios minutės uždarytiems gyvūnams automobilyje gali būti pražūtingos.

Bet kuriuo paros metu nelaikykite būdų ar narvų tiesioginiuose saulės spinduliuose. Triušiai ir jūrų kiaulytės negali prakaituoti ar kvėpuoti, kad sureguliuotų kūno temperatūrą ir atvėstų.

Ką daryti

Asfalto testas. Prieš išvesdami šunį pasivaikščioti, penkias sekundes padėkite delną ant žemės. Jei jums per karšta, vadinasi, per karšta ir šuns letenoms.

Pasirūpinkite, kad jūsų augintiniui būtų pakankamai pavėsio. Jūrų kiaulytėms suteikite papildomo pavėsio uždengdami vielos tinklo aptvarų viršų drėgnais rankšluosčiais.

Visiems augintiniams suteikite nuolatinę prieigą prie šviežio vandens. Į jų vandens dubenėlį galite net įdėti ledo kubelių.

Pasirūpinkite vėsia poilsio vieta. Tai gali būti drėgni rankšluosčiai, ant kurių galima atsigulti, tačiau neuždenkite šuns drėgnu rankšluosčiu, nes tai gali sulaikyti karštį.

Naudokite apsauginį kremą nuo saulės. Kai kurių veislių katėms ir šunims, ypač tiems, kurių kailis šviesesnis arba plonesnis, taip pat gali būti naudingi apsauginiai kremai nuo saulės, ypač ausų galiukams, kurie linkę nudegti saulėje.

„BVA“ (Britų veterinarijos asociacija) rekomenduoja vengti kremų nuo saulės su cinko oksidu, kad būtų išvengta cinko toksiškumo. Jei gyvūnams saugių produktų sunku rasti, vietoj jų gali tikti hipoalerginės arba kūdikiams skirtos žmogiškos priemonės. Pravartu pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju, kad įsitikintumėte, jog kremą nuo saulės naudojate tinkamai ir tinkamoje vietoje“, – rašė Didžiosios Britanijos veterinarijos asociacijos prezidentė Justine Shotton.

Saugokitės ankstyvųjų šilumos smūgio požymių. Šunims tai yra sunkus kvėpavimas, seilėtekis, neramumas, ryškiai raudonos arba labai blyškios dantenos ir koordinacijos stoka. Triušių šilumos smūgio požymiai: seilėtekis, seilėtekis, mieguistumas, trumpas ir negilus kvėpavimas, raudonos ir šiltos ausys, šlapia nosis ir traukuliai.

Jei įtariate šilumos smūgį ar kitą su karščiu susijusią būklę, nuveskite augintinį į vėsią, gerai vėdinamą vietą. Duokite jam gerti nedidelį kiekį vėsaus (ne ledinio) vandens ir apipilkite jį kambario temperatūros vandeniu, kad atvėstų. Nedelsdami kreipkitės į veterinarijos gydytoją.

Prieš uždarydami angarus, šiltnamius ir vasarnamius – patikrinkite juos. Katės mėgsta jaukias vietas, tačiau užsidariusios jos rizikuoja perkaisti arba dehidratuoti.

Reguliariai šukuokite savo katę ar šunį. Reguliarus šukavimas šiltuoju metų laiku gali padėti iššukuoti negyvus ar perteklinius plaukus, todėl katės ar šuns kailis bus ne toks storas, o tai padės joms išlikti vėsesnėms.

Laikykitės įprastos savo šuns mitybos. Didžiosios Britanijos veterinarijos asociacija, atsakydama į CNN klausimą, teigė, kad tokie vaisiai kaip arbūzas ir mėlynės yra tinkami kaip vienkartinis skanėstas, tačiau jų žievelės gali kelti pavojų užspringti.

„Griežtai nerekomenduojame dalytis ledais ar kitu žmonių maistu dėl augintinių ir žmonių sveikatos. Šiuo metu nutukimas yra viena didžiausių sveikatos problemų, su kuriomis veterinarijos gydytojai susiduria savo praktikoje“, – teigė jie.

Parengta pagal cnn.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.