Tyrimas atskleidė, kokias spalvas mato šunys

Žmogaus smegenys ir akys apdoroja šviesą į spalvas, todėl matome įvairius vaivorykštės atspalvius. Tačiau mūsų keturkojai draugai mato kitaip nei mes.

 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2022, 5:15 PM

Išėję pasivaikščioti su šunimi žiūrite į ryškiai žalią žolę, šviesiai mėlyną dangų ir skaisčiai geltoną saulę. Negalite nesusimąstyti: „Ar šunys mato spalvas?“

Plačiai paplitusi nuomonė, kad šunys mato juodai ir baltai, ir daugelį metų ši mintis buvo priimta kaip faktas. Tačiau naujausi tyrimai įrodo, kad spalvos, kurias mato šunys, yra kitokios.

Ar šunys mato spalvas?

Amerikos oftalmologijos akademijos duomenimis, tam, kad atskirtų spalvas, tinklainė naudoja „kūgelius“. Žmogaus akys turi trijų tipų kūgelius: raudoną spalvą jaučiančius, žalią spalvą jaučiančius ir mėlyną spalvą jaučiančius kūgelius.

Kita vertus, šunų akyse yra tik dviejų tipų kūgeliai, kurie leidžia jiems aptikti mėlyną ir geltoną spalvas. Toks ribotas spalvų suvokimas vadinamas dichromatiniu regėjimu, teigia VCA Animal Hospitals.

Kokias spalvas mato šunys?

Šunys gali atpažinti mėlyną ir geltoną spalvas, todėl gali sudaryti šių spalvų derinius.

Tačiau, kadangi šunys neturi raudoną spalvą jaučiančių kūgelių, jų regėjimas prilygsta žmogaus, turinčio raudonos ir žalios spalvų aklumą, regėjimui, rodo Vašingtono universiteto oftalmologijos profesoriaus ir spalvų regos tyrėjo Jay Neitz tyrimai.

Žmogus, turintis raudonai-žalios spalvos aklumą, painioja tam tikros spalvos atspalvius su kitos spalvos atspalviais. Pavyzdžiui, juoda spalva gali būti suvokiama kaip keli raudonos spalvos atspalviai arba ryškiai žalia spalva gali būti identifikuojama kaip geltona, rašo „Healthline“.

Šunims yra panašiai. Pasak Amerikos kinologų klubo (American Kennel Club), didžioji jų pasaulėžiūros dalis yra pilkai ruda. Raudonas guminis kamuoliukas šuns akimis gali būti rudas. Jūsų šuniuko mėgstamas žalias dinozaurų pliušinis žaislas jiems gali atrodyti gelsvas.

Ar šunys mato kitaip nei žmonės?

Pasak VCA Animal Hospitals, žmonės ir šunys mato ne tik kontrastingas spalvas, bet ir kitus regėjimo skirtumus.

Šunys geriau nei žmonės mato iš arti. Jei jūs ir jūsų šuo žiūrite į medį iš to paties atstumo, jiems jis gali atrodyti neryškesnis. Palyginti su žmonėmis, šunų periferinis matymas geresnis, tačiau jų gylio suvokimo diapazonas mažesnis.

Šunys taip pat mažiau jautrūs ryškumo pokyčiams, todėl tai, ką jūs matote kaip ryškų atspalvį, jūsų šuniukui bus labiau prislopinta.

Parengta pagal usatoday.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.