Veterinarai įspėja: per Velykas šunų apsinuodijimų šokoladu skaičius išauga dvigubai

Dauguma šeimininkų žino, kad šokoladas, nors ir skanus žmonėms, gali būti netgi mirtinas mūsų keturkojams draugams.

 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2023, 8:54 PM

Velykų metu žmonės išdėlioja šokoladinius kiaušinius soduose, namuose ir kitose augintiniui nesunkiai pasiekiamose vietose, todėl veterinarijos gydytojai pastebi, kad apsinuodijimų atvejų skaičius išauga iki 123 proc. daugiau nei bet kuriuo kitu metų laiku.

Šiuos duomenis surinko „Agria Pet Insurance“, o paskelbė „The Kennel Club“, norėdama įspėti šeimininkus apie šokoladu kvepiančio savaitgalio riziką.

Šokolado sudėtyje yra cheminės medžiagos teobromino, kuris yra toksiškas šunims ir gali sukelti vėmimą, viduriavimą, o kraštutiniais atvejais net mirtį.

Velykos gali būti jaudinantis metas visai šeimai, tačiau švenčių metu šeimininkai turėtų nepamiršti atidžiai stebėti savo augintinius, kai namuose yra tiek daug šokolado“, – sakė The Kennel Club šunų sveikatos ekspertas Billas Lambertas.

Kaip rodo ši nerimą kelianti statistika, šunys dėl savo aštraus uoslės pojūčio gali aptikti net geriausiai paslėptus skanėstus, todėl labai svarbu, kad šeimininkai išliktų budrūs.

„Žinoma, daug šeimų dėl pragyvenimo išlaidų krizės gali būti nepajėgios susidoroti su papildomomis ar netikėtomis veterinarijos išlaidomis“, – teigė jis.

Apsinuodijimas šokoladu gali būti ne tik labai brangus, bet ir nepaprastai skaudus šunims ir jų šeimininkams.

Kadangi velykiniai kiaušiniai dažnai būna suvynioti į kelių sluoksnių pakuotes, lengva manyti, kad jie yra nepasiekiami mūsų šuniukams.

Tačiau taip nėra. Tai praėjusiais metais įrodė septynerių metų Maltos veislės šuo Hektoras, kuris išpakavo ir suvalgė du maišelius šokolado, padengto folija.

Šeimininkai skubiai nuvežė jį pas veterinarą, kur jam buvo duota aktyviosios anglies bei buvo paliktas nakčiai stebėti.

Kitą dieną jo perspektyvos nebuvo geros: kadangi jis buvo mažos veislės ir suvalgė tiek daug šokolado, kraujo tyrimai parodė, kad jis vis dar pavojingai serga.

Po septynių dienų, praleistų veterinarijos ligoninėje, Hektoras pagaliau pasveiko tiek, kad galėjo grįžti namo, tačiau tai kainavo 5 000 eurų ir visą gyvenimą brangiai kainuojantį specializuotą maistą.

„Žinodamas šokolado pavojų šunims, visada labai stengiuosi jo neleisti. Net neįsivaizdavau, kad Hektoras dėl savo ryžto atidarys spintelę ir maišelyje ras supakuotą šokoladą. Po to sekusi savaitė buvo siaubinga, nes jautėme, kad buvome labai arti Hektoro netekties“, – teigė gyvūno šeimininkė.

Tačiau šokoladas nėra vienintelis velykinis skanėstas, kurį šeimininkai turėtų slėpti.

Džiovinti vaisiai, pavyzdžiui, razinos, sultonės ir serbentai, net ir nedideli jų kiekiai gali pabloginti šuns savijautą, o muskato riešuto sudėtyje esantis miristicinas gali sukelti skrandžio problemų.

Dideli miristicino kiekiai gali sukelti padažnėjusį širdies ritmą, dezorientaciją, pilvo skausmus, haliucinacijas ir traukulius.

Parengta pagal dailymail.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.