Ištikimybė šeimininkui gali pražudyti augintinius: įspėja, koks vėžys gresia

Tabako dūmai gali būti nematomi ir bekvapiai, tačiau ore jie gali likti iki penkių̨ valandų̨. Žmogus šių dūmų jau nejus, o augintiniams buvimas prirūkytoje aplinkoje gali būti mirtinai pavojingas. Nei šunys, nei katės ar kanarėlės antrinio ar tretinio rūkymo patys išvengti negali.

Ištikimybė šeimininkui gali pražudyti augintinius: įspėja, koks vėžys gresia.<br> 123rf.com nuotr.
Ištikimybė šeimininkui gali pražudyti augintinius: įspėja, koks vėžys gresia.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2023, 6:01 PM

„Pasitaiko atvejų, kai šeimininkas džiaugiasi, kad augintinis eina kartu „parūkyti“ ir tupi šalia, kol šeimininkas traukia cigaretę. Tokiems augintiniams yra tekę nustatyti plaučių vėžį“, – kalba veterinarijos gydytojas, „CanisFelis“ vadovas Justas Kantoravičius.

Augintiniai serga tomis pačiomis ligomis kaip žmonės

Tabako dūmuose yra daugiau nei 7 tūkst. cheminių medžiagų̨, daugelis kurių yra nuodingos, o 69 laikomos kancerogeninėmis. Tabako dūmai nuodija organizmą vien tik kvėpuojant prirūkytu oru – tai vadinama antriniu rūkymu.

Antrinis, arba pasyvusis, rūkymas augintiniams kenkia ne mažiau nei žmonėms. Veterinarijos gydytojo teigimu, rūkymas automobiliuose augintiniams kenkia net labiau nei keleiviui, sėdinčiam šalia vairuotojo, nes gyvūnų uoslė yra daug jautresnė.

„Nuo tabako dūmų gyvūnas gali susirgti vėžiu, ypač plaučių, nosies, burnos ertmės, taip pat kvėpavimo takų, akių, kailio ar odos ligomis. Jeigu augintinis serga kvėpavimo takų ligomis, rūkymas šalia jo tą ligą dar labiau skatina“, – sako J. Kantoravičius.

Paukščiai yra ypač jautrūs gyvūnai, todėl oro tarša juos labai veikia. Papūgoms, kanarėlėms ir kitiems paukščiams, jeigu šalia jų rūkoma, padidėja rizika susirgti plaučių vėžiu, plaučių uždegimu, širdies ligomis. Šunims, kurių nosys ilgos, didesnė rizika susirgti nosies vėžiu, o trumpasnukiai dažniau serga plaučių ligomis.

Gali praryti ne tik nuorūką, bet ir kapsulę

Katėms ypač pavojingi tabako likučiai ant kailio, nes jos prausiasi laižydamos save.

„Tabako dūmai ir kitos medžiagos ant augintinių kailio lieka tiek pat laiko, kiek ir ant žmogaus plaukų. Laižant kailį, daug toksinų patenka į organizmą, tokiu būdu gyvūnas gali susirgti burnos ertmės (nasrų) vėžiu. Neretai tokiems katinams tenka diagnozuoti plaučių vėžį“, – kalba J. Kantoravičius.

Tretinio rūkymo sukeliamą žalą augintiniams galima sumažinti vietoje įprastų cigarečių naudojant alternatyvius bedūmius tabako gaminius, kurie, pasak J. Kantoravičiaus, mažiau kenkia gyvūnams. Vis dėlto gydytojas prie gyvūno jų vartoti nerekomenduoja, nes, pasak jo, dar nėra atlikta pakankamai tyrimų, kad būtų galima teigti, kad augintiniams tai visiškai nenuodinga.

Norint apsaugoti augintinius, negalima gyvūnams pasiekiamose vietose palikti ne tik nuorūkų bei įprastų cigarečių, bet ir elektroninių cigarečių kapsulių.

„Tokių atvejų, kad augintinis prarytų kapsulę, nors retai, bet jau pasitaiko. Augintinio apsinuodijimas priklauso nuo to, kiek tabako ar kitų nuodingų medžiagų likę prietaisuose“, – perspėja J. Kantoravičius.

Kad augintiniai būtų sveiki, J. Kantoravičius turi vieną patarimą – nerūkyti šalia jų. Jeigu rūkantis šeimininkas negali apsieiti be cigaretės, tai geriau ją surūkyti ten, kur nepatenka augintiniai, ir po kiekvieno rūkymo plauti rankas prieš paglostant ištikimą draugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.