Pajūryje šunų tyko iš pirmo žvilgsnio nekaltas pavojus: simptomai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį

Įsivaizduokite tobulą dieną paplūdimyje: šviečia saulė, jūros bangos šniokščia, o tarp kojų pirštų jaučiate smėlį. Šunų šeimininkams ideali paplūdimio diena greičiausiai apima ir jų augintinį šalia. Yra daug šunims draugiškų paplūdimių, kuriuose augintiniai gali lakstyti, mėgautis bangomis ir žaisti.

Šuo.<br>D.Umbraso nuotr.
Šuo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 2:00 PM

Tačiau po to, kai po dienos paplūdimyje savo šuniuką teko vežti pas veterinarijos gydytoją, gyvūnų mylėtoja įspėja, kad augintinių savininkai turi žinoti apie labai dažnai pasitaikantį pavojų, kuris gali sukelti rimtų šuniukų sveikatos problemų.

Štai ką šeimininkai turi žinoti apie šunų saugumą vasarą, kad puiki paplūdimio diena nevirstų kelione pas veterinarą.

Apie kokį pavojų paplūdimyje turi žinoti šunų savininkai

Šunų šeimininkai turi žinoti, kad nors šuns dresavimas paplūdimyje yra smagus užsiėmimas, jis gali greitai sukelti gyvūnui impakciją (vidurių užkietėjimą). Pasak Minesotos gyvūnų skubios pagalbos ir nukreipimo centro, vidurių užkietėjimas atsiranda tada, kai medžiaga suspaudžia ir užkemša žarnyną. Kai šuo žaidžia su žaislu, padengtu šlapiu smėliu, ir galiausiai praryja šiek tiek smėlio, tai gali lengvai sukelti užkietėjimą.

Paplūdimyje šunims gali įvykti užkietėjimas, kai jie suėda per daug smėlio ar net akmenų. Per didelis smėlio kiekis šuns organizme gali sukelti impakciją, kurios neįmanoma išjudinti. Vidurių užkietėjimo gydymas gali būti įvairus – nuo skysčių lašinimo iki operacijos.

Kaip sužinoti, ar šuniui užkietėjo viduriai?

Laimei yra požymių, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį ir pagal kuriuos galima laiku nustatyti vidurių užkietėjimą, kad šuniukai būtų išgelbėti nuo bet kokios žalos. Pasak specialisto, simptomai gali būti vėmimas, drebulys, dūsavimas ir neramumas. Gali atsirasti ir kitų simptomų, pavyzdžiui, pilvo skausmas ir apetito stoka. Dėl smėlio poveikio šie simptomai gali pasireikšti jau po kelių valandų.

Kaip galiu užkirsti tam kelią?

Siekdami apsaugoti šunis nuo smėlio poveikio, šeimininkai turėtų vengti žaisti su šunimis su bet kokiais smėliu padengtais žaislais, skanukais ir kamuoliukais. Taip pat galite nuplauti visus šunų žaislus, jei jie yra pasidengę smėliu. Be to, reikėtų vengti leisti šunims paplūdimyje kasti duobes ir gerti sūrų vandenį.Taip pat įsitikinkite, kad į smėlį nemetate šunų skanėstų. Taip šunys ir šeimininkai visą vasarą galės mėgautis saugiomis ir maloniomis paplūdimio dienomis.

Parengta pagal rd.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.