Lietuvos pašonėje masiškai gaišta katės su neįprastais simptomais: tyrimai atskleidė užkrečiamą ligą Įspėja neleisti į lauką

Lenkijoje prieš keletą savaičių pastebėtas kačių gaišimas su neįprastais simptomais: ūminiais kvėpavimo sutrikimais bei epilepsija.

Katinas<br>M.Patašiaus nuotr.
Katinas<br>M.Patašiaus nuotr.
Katinas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Katinas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Jul 14, 2023, 3:56 PM

Buvo kreiptasi į mokslo institucijas bei Veterinarijos rūmus, Pulavos laboratoriją. Iš viso ištirti 43 kačių mėginiai iš įvairių šalies vietovių, iš kurių 22 mėginiams patvirtintas LPPG H5N1 (paukščių gripas). Dar 2 teigiami mėginiai nustatyti Varšuvoje ir Krokuvoje. Viso buvo nustatyti 24 teigiami paukščių gripo viruso mėginiai katėse.

Po atlikto epidemiologinio tyrimo nustatyta, kad keletas kačių turėjo tiesioginį kontaktą su H5N1 užkrėstomis vietovėmis, kai kurios buvo benamės, o kitos buvo šertos žalia mėsa. Tačiau epidemiologinė informacija yra labai skirtinga ir iš jos neįmanoma padaryti konkrečių išvadų.

Europos maisto saugos agentūra (EFSA) yra pažymėjusi, kad rizika žinduoliams, tame tarpe ir katėms, gali būti tik ten, kur yra masinis paukščių gaišimas ir tiesioginis kontaktas su paukščių, nugaišusių nuo LPPG, gaišenomis arba jų užkrėsta mėsa. Užsikrėtę žinduoliai H5N1 viruso vienas kitam neperduoda.

Profilaktinės priemonės siekiant išvengti jūsų augintinių kačių užsikrėtimo paukščių gripu yra paprastos:

Neleisti augintinio į lauką. Rūpintis augintinio bendrąja sveikata: atlikti vakcinaciją, duoti vaistų nuo parazitų ir taip toliau. Nemaitinti kačių neaiškios kilmės žalia paukštiena. Jei jūsų gyvūnui pasireiškė kvėpavimo takų sutrikimo simptomai, epilepsija, nedelsiant kreipkitės į veterinarą, nes galimas tik simptominis šio viruso gydymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.