Lenkijoje nuo paukščių gripo nugaišo mažiausiai 20 kačių: praneša apie kontaktą su žmonėmis

Kačių šeimininkai Lenkijoje ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sunerimę dėl pranešimų, kad Lenkijoje nuo paukščių gripo nugaišo mažiausiai 20 kačių.

Katės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Katės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2023, 3:43 PM

PSO pirmadienį Ženevoje apie ligos protrūkį paskelbė oficialų pranešimą, kuris turėtų paskatinti kitas šalis sugriežtinti stebėseną.

Preliminariais duomenimis, nė vienas žmogus, turėjęs kontaktą su minėtomis katėmis Lenkijoje, neužsikrėtė paukščių gripą sukeliančiu H5N1 virusu.

PSO įvertino, kad apskritai užsikrėtimo rizika yra maža, o gyvūnų savininkams ir gyvūnų priežiūros darbuotojams – maža arba vidutinė.

Vokietijos mieste Greifsvalde esančio Friedricho Loefflerio instituto, atsakingo už gyvūnų sveikatą, duomenimis, Vokietijoje H5N1 viruso tarp naminių gyvūnėlių neaptikta.

Paukščių gripas tarp laukinių paukščių cirkuliuoja jau kelis dešimtmečius, tačiau pastaruoju metu susirgimų skaičius smarkiai išaugo. „Dar niekada nebuvo tiek daug laukinių paukščių susirgimų“, – teigė institutas.

Viruso variantas 2.3.4.4b cirkuliuoja nuo 2020 metų ir vis dažniau užkrečia žinduolius.

Ekspertai baiminasi, kad ilgainiui H5N1 virusai taip prisitaikys prie žinduolių, kad gyvūnai, o vėliau galbūt ir žmonės, ims masiškai užkrėsti vieni kitus. Kol kas žinomi pavieniai žmonių užsikrėtimo atvejai, bet ne perdavimas iš žmogaus žmogui.

„Jau anksčiau buvo pranešta apie pavienius atvejus, kai katės užsikrėtė A(H5N1) virusu, tačiau tai pirmas pranešimas apie didelį užsikrėtusių kačių skaičių didelėje geografinėje šalies teritorijoje“, – teigiama PSO pranešime apie padėtį.

Lenkijoje pirmieji pranešimai apie paslaptingą mirtiną kačių ligą pasirodė birželio viduryje veterinarijos forume.

Lenkijos valdžios institucijos rekomenduoja kačių savininkams neišleisti savo augintinių į lauką ir neleisti jiems kontaktuoti su laukiniais paukščiais bei gyvūnais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.