„Kačių saloje“ – maras, kokio istorijoje nebuvo, nugaišo 300 tūkst. murklių: plinta į kitas Europos šalis

Kačių koronavirusas niokoja šių keturkojų populiaciją Kipre, kur nuo sausio mėnesio nugaišo šimtai tūkstančių kačių.

Katės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Katės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-25 07:17

Daugelyje Pietų Europos ir Artimųjų Rytų šalių benamės katės yra visiškai įprastas dalykas. Jos glaudžiasi prie sienų, kaitinasi gatvėje ir sėdi ant lauko stalų. Manoma, kad Kipre yra tiek pat kačių, kiek ir žmonių, todėl jis kartais vadinamas „kačių sala“. Sakoma, kad katinai į salą buvo atvežti medžioti nuodingų gyvčių.

Tačiau maždaug 300 000 jų nugaišo po koronaviruso, sukeliančio kačių infekcinį peritonitą (FIP), protrūkio, praneša žiniasklaida, cituodama gyvūnų teisių grupių „Cat Paws Cyprus“ ir „Cyprus Voice for Animals“ atstovą Dinos Ayiomamitis.

FIP simptomai: karščiavimas, pilvo patinimas ir maisto atsisakymas. Kornelio universiteto duomenimis, negydant ši liga beveik visada baigiasi mirtimi.

Tačiau žmonėms ši liga neperduodama.

Oficialiai užregistruoti tik 107 atvejai, tačiau D. Ayiomamitis teigė, kad tikrasis skaičius yra daug didesnis. Jo skaičiavimai grindžiami apytikriu 20–30 proc. mirštamumo rodikliu tarp milijono Kipro kačių, iš kurių daugelis yra benamės, teigia Channel 4 FactCheck.

„Protrūkis prasidėjo sostinėje Nikosijoje sausio mėnesį ir per tris-keturis mėnesius išplito visoje saloje“, – dienraščiui „Daily Mail“ sakė Pankipriano veterinarijos asociacijos viceprezidentas Demetris Epaminondas.

Edinburgo universiteto kačių medicinos specialistė Danièlle Gunn-Moore laikraščiui „The Telegraph“ sakė, kad tokio masto maro dar nebuvo istorijoje. Ji teigė, kad padaugėjo pranešimų apie negyvas kates gatvėse.

D. Gunn-Moore pridūrė, kad tai gali reikšti, jog plinta stipresnė FIP atmaina, ir atkreipė dėmesį į nepatvirtintus duomenis apie protrūkius Libane, Turkijoje ir galbūt Izraelyje.

Kad būtų išvengta infekcijos, naminės katės bus laikomos klinikose, pranešė „Daily Mail“.

Kipro santykiai su katėmis siekia ankstyvąsias žmonijos istorijos dienas. Naminių kačių kaulų rasta šalia žmonių kapų, datuojamų 7000–7500 m. pr. m. e.

Parengta pagal businessinsider.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.