Koronaviruso metu įsigytų augintinių elgesyje – problemos, o specialistai baiminasi blogiausio: šeimininkai gali „pritrūkti jėgų“

Daugeliui žmonių naminiai gyvūnai gali būti geri kompanionai, greitai tampantys svarbia šeimos dalimi. 2020 m. visam pasauliui dėl koronaviruso užsidarius namuose, daug žmonių nusprendė įsigyti šuniukus, kad jie palaikytų draugiją.

 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-31 09:50

Tačiau, kaip rodo naujas Karališkojo veterinarijos koledžo (RVC) atliktas tyrimas, kai kurie per koronaviruso pandemiją įsigyti šunys pasižymi dideliu probleminio elgesio lygiu.

Tyrime dalyvavo šiek tiek daugiau nei 1 000 Jungtinės Karalystės savininkų, įsigijusių šunis per pirmuosius devynis pandemijos mėnesius. Jų internetinėje apklausoje buvo prašoma nurodyti probleminį savo jaunų šunų elgesį iš 24 probleminių elgsenos pavyzdžių sąrašo.

Į šį sąrašą buvo įtrauktas toks elgesys kaip šokinėjimas, lipšnumas, agresija kitų šunų atžvilgiu ir žmonių bei garsų baimė.

Dažniausiai šeimininkai teigė, kad jų šunys pasižymi penkiais iš išvardytų probleminio elgesio būdų, o kas penktas – aštuoniais ar daugiau.

Trys dažniausiai pasitaikantys blogo elgesio pavyzdžiai buvo: tempimas už pavadėlio (67 proc.), šokinėjimas ant žmonių (57 proc.) ir negrįžimas pašaukus (52 proc.). Tyrime taip pat nustatyta, kad beveik trečdalis šunų, sulaukę 21 mėnesio, turėjo vadinamąjį atsiskyrimo nerimą. Tai yra, kai šunims sunku būti atskirai nuo šeimininkų.

Paklausti, kaip jie mokė savo šunis per pirmuosius 21 gyvenimo mėnesį, 96 % apklausoje dalyvavusių šeimininkų atsakė, kad jie žodžiu gyrė savo šunis. Tačiau 80 % taip pat nurodė, kad siekdami suvaldyti savo šunis naudojo vieną ar daugiau bausmių, pavyzdžiui, fiziškai baudė, šaukė ant jų ar traukė už pavadėlio, jei šie jį tempė. Veterinarijos gydytojai teigia, kad toks elgesys gali padidinti šuniukų baimę ir nerimą.

Kodėl tai labai svarbu?

Pagrindinė tyrimo autorė Dr. Rowena Packer įspėjo, kad su probleminiu gyvūnų elgesiu ir su dabartine pragyvenimo išlaidų krize kovojantys šeimininkai gali „pritrūkti jėgų“ ir atsisakyti savo šunų.

Ji teigė, kad, be užfiksuoto probleminio elgesio, kai kuriems naujiems šeimininkams buvo sunku suprasti, kas šunims yra normalu, o kas gali pabloginti elgesį dėl „bausmėmis pagrįstų mokymo metodų“.

Dr. R. Packer sakė, kad nors toks elgesys gali nuliūdinti šeimininkus, tačiau dažnai tai yra ženklas, kad šuniui sunku susidoroti arba kad jis nebuvo išmokytas tinkamai reaguoti tam tikroje situacijoje, o ne tai, kad šuo tyčia elgiasi „blogai“.

Vyresnysis labdaros organizacijos „Battersea“ gyvūnų elgsenos vadovas Robertas Baysas sako, kad būtina, jog „Covid-19“ šunims ir jų šeimininkams būtų suteikta reikiama pagalba.

„Battersea“ pastebėjome, kad į mūsų centrus atvyksta gerokai daugiau šunų, turinčių tam tikrų elgesio problemų, pavyzdžiui, atsiskyrimo nerimo, kuris dažnai gali būti susijęs su pandemija ir mokymo iššūkiais, kilusiais šiuo neįprastu metu. Be tinkamo pozityvaus mokymo ir pagalbos nedidelė šuniuko ar šuns elgesio problema gali greitai peraugti į rimtą problemą“, – teigė jis.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.