Į kovą su benamiais gyvūnais ir platinamais užkratais ši šeima stojo labai netikėtai

Beglobiai gyvūnai – katės ir šunys, nepaisant nemenkų pastangų mažinti jų populiaciją vis dar išlieka opia Kėdainių rajono problema.

Gytis Gaubys kartu su jam daug talkinančia sužadėtine Dovile įsitikinę, kad jei pavyktų įsigyti jo numatytą sodybą bei laimėti savivaldybės konkursą, šunų ir kačių prieglauda savo veiklą galėtų pradėti jau šį pavasarį. <br>Algimanto Barzdžiaus nuotr.
Gytis Gaubys kartu su jam daug talkinančia sužadėtine Dovile įsitikinę, kad jei pavyktų įsigyti jo numatytą sodybą bei laimėti savivaldybės konkursą, šunų ir kačių prieglauda savo veiklą galėtų pradėti jau šį pavasarį. <br>Algimanto Barzdžiaus nuotr.
Kalnaberžės krašte verslininkas sumanęs įrengti pramogų parką bei nedidelį zoologijos sodą susidūrė su nenumatyta problema – benamių šunų ir kačių antplūdžiu. Šios bėdos kraštiečiui išspręsti rajone niekas nepadėjo.  <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kalnaberžės krašte verslininkas sumanęs įrengti pramogų parką bei nedidelį zoologijos sodą susidūrė su nenumatyta problema – benamių šunų ir kačių antplūdžiu. Šios bėdos kraštiečiui išspręsti rajone niekas nepadėjo.  <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Mirvienė

2019-01-02 10:54

Dėl tokių bešeimininkių šunų bei kačių gaujų gali strigti net ir verslo projektai! Štai jau kurį laiką vieną Kalnaberžės ūkininką terorizuoja benamiai keturkojai.

Kraštietis dėl sulaukėjusių augintinių kaimynystės baiminasi pradėti vykdyti Kėdainiuose unikalų projektą – lankytojus pakviesti į pramogų parką bei zoologijos sodą.

Bijo ligų

Surviliškio seniūnijoje, šalia Kalnaberžės esančiame Dembinės kaime, jau keletą metų sėkmingai žuvų ūkį plėtojantis verslininkas Gytis Gaubys prieš metus ėmėsi įgyvendinti seną savo šeimos svajonę – įrengti pramogų parką gamtoje bei minizoologijos sodą.

Tačiau kraštietis nesitikėjo, kad kone didžiausias kliuvinys verslo startui bus… benamiai šunys ir katės.

„Savo valdose išskyriau 2,5 ha plotą pramogų parkui ir nedideliam zoologijos sodui įkurti. Jau nuveikta nemažai darbų – turime aptvarus, pastoges, voljerus gyvūnams. Parke esame sumanę nemažai unikalių Lietuvoje idėjų.

Pvz., tam, kad pamatytų gyvūnus, lankytojams reikėtų įveikti kliūčių ruožą, taip pat tam tikros rūšys gyvūnų gyventų kone laisvėje ir atvirkščiai – norintys į juos pasižiūrėti turėtų lįsti į narvą – taip žmogus su gyvūnu kuriam laikui susikeistų vietomis (šypsosi), lankytojai laisvėje čia pamatytų šokuojančius triušiukus, lakstančius elniukus ir daug kitų panašių sumanymų.

Šis parkas būtų lyg pramogų parkas su zoologijos ir botanikos sodų fragmentais. Šį parką vis dar neprarandame vilčių lankytojams atverti ateinančių metų birželį, tačiau jau kone metus niekaip negalime išspręsti didelės problemos – benamių šunų ir kačių antplūdžio.

Šie pastaruoju metu masiškai priklysta į mūsų valdas ir tikrąja to žodžio prasme terorizuoja mus. Labai baiminamės, kad šie laukinukai neužneštų kokio užkrato parko gyvūnams, taip pat negalėtume būti tikri ir dėl lankytojų saugumo“, – nerimauja vienas asociacijos „Gamtos parkas“ steigėjų G. Gaubys.

Išmeta pamiškėje

Pašnekovo žemės driekiasi miškingoje vietovėje, tad beglobiai augintiniai slepiasi šalia išsidėsčiusiuose miškuose, o išalkę traukia maisto ieškotis į žmonių valdas.

„Šioje vietoje gyvenu nuo vaikystės, netoliese yra įsikūrę ir mano tėvai. Būdavo, kartais priklysdavo kokia pavienė katė ar šuo, tad sukontroliuodavome situaciją. Tačiau pastaruoju metu ji tapo nevaldoma, ypač po to, kai atsirado būsimo parko voljerai.

Gal žmonės galvoja, kad čia yra steigiama kokia gyvūnų prieglauda ir savo augintinius netoli mūsų iš automobilių meta kone masiškai. Per savaitę bent 2–3 nauji šunys ar katės pas mus priklysta. Aišku, juos traukia mūsų valdų link – žuvies ūkyje naudojamų pašarų kvapas, tvenkinyje pliaukšinčios žuvys juos itin masina.

Jau yra susiformavusios įvairaus dydžio benamių augintinių gaujos, daugiausiai jie būna miške, tačiau yra agresyvūs, būna, ateina į kiemą, o tada bijai net į lauką išeiti, jie urzgia, puola.

Aplink namus trinasi ir daugybė įvairiausių katinų. Esame tiek mano tėvai, tiek aš pats kelis benamius priglaudę, tačiau visų prižiūrėti mes tikrai nepajėgūs“, – tvirtina G. Gaubys.

Niekas nepagelbėjo

Pašnekovas, ieškodamas šios benamių augintinių antplūdžio problemos sprendimų, pagalbos kreipėsi į gyvūnų gerovės, veterinarijos tarnybas, savivaldybę, tačiau liko nieko nepešę.

„Esant tokiai situacijai, su bešeimininkiais gyvūnais tikrai negalime atidaryti parko, nes būtų labai nesaugu lankytojams. Pamestinukai, nepratę gyventi laukinėje gamtoje, aišku, ieško, kur galėtų prisiglausti. Mums širdis neleidžia jų palikti likimo valiai ir vyti lauk žinant, kad jie nieko nebeturi ir viltis deda tik į mus. Mes mielai jiems padėtume, tačiau mūsų galimybės taip pat ribotos.

Pradėjome domėtis, kaip spręsti šią bėdą ir, pasirodo, Kėdainiuose tai yra didelė problema. Kreipėmės į veterinarijos tarnybą, savivaldybės administraciją, čia, tiesa, sulaukėme didelio palaikymo ir supratimo, bet realios pagalbos buvo labai nedaug.

Jos, matydamos, kad dabar paslaugas teikianti gyvūnų gerovės tarnyba negali pilnai susitvarkyti su esamais kiekiais beglobių augintinių, nulėmė mūsų apsisprendimą patiems įkurti gyvūnų prieglaudą.

Jau radome vietą, sodybą, kurioje ją steigtume. Tačiau problema ta, kad šiai sodybai įsigyti reikia 11 tūkst. eurų. Todėl tam, kad surinktume bent dalį šios sumos, esame priversti kreiptis į krašto žmones pagalbos. Būtume labai dėkingi, jei gyventojai galėtų paaukoti šios sodybos įsigijimui“, – sako G. Gaubys.

Pašnekovas įsitikinęs, kad jų asociacijai „Gamtos parkas“ įsirengus ir laimėjus savivaldybės konkursą teikti bešeimininkių gyvūnų augintinių skaičiaus mažinimo, bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų laikinosios globos, bepriežiūrių gyvūnų grąžinimo savininkams, bešeimininkių kačių kastravimo programos paslaugas, jie galėtų bent 4–5 metus pasirūpinti, kad rajone būtų sugaudyti visi beglobiai šunys, taip pat pasirūpinta ir bešeimininkėmis katėmis.

Tačiau ties šia riba, anot G. Gaubio, nebūtų sustojama, mat būtų stengiamasi plėstis ir dar labiau gerinti sąlygas.

„Sodyba yra netoli mūsų, nuošali, tačiau netoli Kėdainių, prie pagrindinio kelio, yra asfaltuotas privažiavimas, visos reikalingos komunikacijos, tad vieta prieglaudai yra kone ideali – čia niekam netrukdytų šunų lojimas, patogu susisiekti. Taip pat įsigijus sodybą nereikėtų praktiškai jokių investicijų – tik pastatyti voljerus šunims.

O žmonės, kurie prižiūrės sodybą ir gyvūnus, bus iš asociacijos narių, taip pat tikimės, kad prisidės ir savanoriai. Jau yra susitarta su veterinaru, kuris sutiko talkinti ir prisidėti, taip pat su laiku būtų įrengta klinika ir pačioje sodyboje. Be to, jau yra įmonė, kuri pasižadėjo padovanoti autobusiuką, pritaikytą maisto produktams transportuoti, vėliau iš jo yra visos galimybės padaryti mobilią veterinarijos kliniką, kas išspręstų daugybę problemų turintiems didelius gyvūnus, ypač gyvenantiems kaime“, – tvirtina G. Gaubys.

Taip pat pašnekovas numato prieglaudą nepalikti nuošalyje nuo pramogų parko veiklos.

„Sodyba, kurioje planuojame įsteigti gyvūnų prieglaudą, yra pakeliui į pramogų parką, tad lankytojai pakeliui į pramogas turėtų progą susimąstyti ir apie gyvūnų problemas, atsakomybę jiems, o ne tik jų teikiamą naudą, džiaugsmą. Gal kas kokį augintinį apsilankęs nusižiūrėtų, paaukotų prieglaudos gyvūnams ir pan.

Viliamės, kad sodybos šeimininkas leis ją išsipirkti dalimis. Tad jei viskas pavyks, kovo mėnesį jau atidarytume įrengtą gyvūnų sodybą – namus su visiems gyventojams prieinama klinika ir kartu nauja paslauga – mobilia veterinarijos klinika. Visus mūsų veiksmus galima pamatyti atvykus pas mus, jie taip pat viešinami „Facebook“ paskyroje: asociacija „Gamtos parkas“.

Už gerus darbus atlyginama gerumu ir mes labai norime daugiau duoti, nei gauti, todėl už paramą atsidėkosime asociacijos „Gamtos parkas“ narės sodybos „Adomaitynė“, kurioje ir bus įrengtas pramogų parkas, edukacinėmis programomis, vieta gimtadieniams ar kitiems renginiams“, – tvirtina G. Gaubys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.