Mirtį nešantys produktai, kuriais pavojinga šerti šunį

Šunų augintojai neretai taip myli savo augintinius, kad neatsispyrę gailestį keliančioms šunelio akims palūžta ir sušeria gabalėlį šokolado, riešutų ar kitą gardėsį tiesiai nuo pietų stalo. Tačiau retas susimąsto, jog iš pažiūros nekaltas ir žmogui nekenksmingas produktas gali sukelti skaudžias pasekmes jūsų augintiniui, o gailesčio ašaros kaltės neatpirks.

Šuo - ne šiukšlių dėžė, tad šeriant atsitiktinėmis maisto atliekomis šuniui gresia mirtis.<br>M. Patašius
Šuo - ne šiukšlių dėžė, tad šeriant atsitiktinėmis maisto atliekomis šuniui gresia mirtis.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Feb 18, 2013, 11:08 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:45 PM

Šokoladas

Šis saldumynas turi teobromino. Jo poveikis gali negrįžtamai paveikti širdies ir nervų sistemos veiklą. Šokolado prisiėdęs šuo tampa hiperaktyvus, jį kankina troškulys, vėmimas ir viduriavimas. Pastebėjus, jog šuo suėdė šokolado, ypač svarbu šuniui suteikti ramybę ir jokiu būdu neleisti bėgioti. Daugiausiai pavojingos medžiagos teobromino yra karčiajame šokolade, kakavos milteliuose ir konditeriniame šokolade. 70 g konditerinio šokolado yra mirtina dozė vidutinio dydžio šuniui.

Razinos ir vynuogės

Vynuogių minkštime esančiu toksinu pažeisti inkstai gali būti skausmingos šuns mirties priežastis. Vynuogių ar razinų perdozavimo požymiai – viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmas, dažnas šlapinimasis, pasyvumas. Pastebėjus, jog šuo prisiėdė vynuogių ar razinų, būtina kuo skubiau sukelti vėmimą ir gabenti pas veterinarijos gydytojus.

Saldiklis ksilitolis

Kramtomoje gumoje aptinkamas ksilitolis žmonėms gali laisvinti vidurius, tačiau šuniui ši medžiaga gali būti mirtina. Ksilitolio poveikis pasižymi staigiu insulino išsiskyrimu kraujyje. Ksilitolio prisirijusį šunį nepraėjus nei pusvalandžiui gali ištikti hipoglikemija. 1 – 2 ksilitoliu saldintos gumos gabaliukai gali sukelti hipoglikemiją vidutinio dydžio šuniui, o mažam - sukelti ūminį kepenų nepakankamumą.

Vaisių sėklos ir kauliukai

Nepatartina šunims duoti obuolių ar kriaušių nuogriaužų, kuriose yra likusių sėklų. Sėklos turi cianido, galinčio sukelti širdies aritmiją, odos sudirgimus ar net komą. Šuniui prarijus slyvos ar persiko kauliuką gali užsikimšti virškinimo traktas, padidėti seilėtekis, pykinimas, vėmimas.

Alkoholis

Išlakus 5 – 8 ml gryno alkoholio vienam kg šuns kūno svorio gali pasireikšti apsinuodijimas alkoholiu. Tačiau alkoholis gali slypėti ir tuose produktuose, kuriuose gryno alkoholio nėra. Šuniui suėdus riekelę duonos, fermentacijos metu virškinimo trake gaminamas alkoholis. 35 – 40 kg sveriantį senbernarą apsvaiginti gali vos 0,5 kg duonos.

Kukurūzų burbuolės

Šis produktas gali sukelti sunkius žarnyno sutrikimus. Šuniui atsikandus per didelį gabalą kukurūzai yra suvirškinami, o likusi burbuolė sutrikdo plonosios žarnos veiklą. Deja, bet žarnyne užstrigusi nesuvirškinama burbuolė pašalinama tik chirurginiu būdu, kursi gali baigtis augintinio mirtimi.

Makadamijos riešutai

Toksinai, esantys šiuose riešutuose, gali sukelti silpnumą, drebulį, oro trūkumo priepuolius bei galūnių tinimą. Dažnai šių riešutų pasitaiko įvairiuose kepiniuose, sausainiuose, konditerijos gaminiuose.

Grybai

Grybuose esantys toksinai gali negrįžtamai pažeisti vidaus organus bei sukelti mirtiną toksinį šoką. Perdozavus grybų, pažeidžiamos kepenų ir inkstų ląstelės, dirginamas virškinimo traktas. Dažniausi apsinuodijimo grybais simptomai vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas, nekoordinuoti judesiai, traukuliai, odos pageltimas.

Supelijęs ir sugedęs maistas

Botulino bakterijų toksinų turintys sugedę produktai pavojingi ne tik sveikatai, bet ir gyvybei. Toks maistas gali sukelti paralyžių, trikdyti širdies darbą, šlapimo nelaikymą, vidurių užkietėjimas. Supuvę vaisiai turi etanolio, kurio poveikis kaip ir alkoholinių gėrimų. Šuniui suėdus sugedusių produktų gali prasidėti raumenų drebulys, traukuliai.

Riebus maistas

Dėl per didelio kiekio riebalų, kurį šuo gauna su maistu, gali prasidėti kasos uždegimas. Be to, riebiomis maisto atliekomis ar panaudotu aliejumi pagardintomis košėmis šeriamiems augintiniams gresia nutukimas. Viršsvorį turinčių šunų gyvenimo trukmė ženkliai trumpesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.