Ar žinote, kaip teisingai glostyti katę?

Kad katė nevengtų glostymų, darykite tai tinkamai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kad katė nevengtų glostymų, darykite tai tinkamai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2015, 4:16 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 6:44 AM

Iš kačių kaip iš naminių gyvūnėlių tikimasi, kad jos ne tik toleruos prisilietimus, bet ir juos mėgs. Tačiau ne visoms katėms patinka, kai jas glostote.

Kodėl kai kurios katės įkyriai prašosi glostomos, o kitos kaip įmanydamos to vengia? Gali būti, kad pastarosios yra tiesiog glostomos neteisingai.

Tai nustatė Linkolno universiteto Didžiojoje Britanijoje mokslininkai, atlikę tyrimus, kurių rezultatai paskelbti žurnale „Applied Animal Behaviour Science“.

Mokslininkai atliko eksperimentus, kurių metų tyrė, kaip katės toleravo įvairių jų kūno vietų lietimą.

Išvada buvo tokia: palikite uodegą ramybėje. Uodegos regiono lietimas sulaukė daugiausia neigiamų kačių reakcijų, nepriklausomai nuo to, kiek gyvūnai jautėsi artimi glostytojui.

Kaip rašoma dienraštyje „The Washington Post“, toks kačių nepasitenkinimas gali būti paaiškintas tuo, kad uodegos sritis yra tam tikra erogeninė zona ir jeigu ją glostote, galite per daug tai stimuliuoti.

Ankstesnio tyrimo metu buvo nurodyta, kad labiausiai katės mėgsta, kai glostoma jų smilkinių sritis – tarp akių ir ausų.

O kaip jūs pradėsite katę glostyti – nuo galvos ar nuo nugaros, ne taip ir svarbu.

Beje, mokslininkai atkreipė dėmesį ir į dar vieną keistą dalyką: katės neigiamiau reagavo, kai jas neteisingai glostė jų šeimininkai, o ne svetimi žmonės.

Dar ankstesnio tyrimo metu to paties Linkolno universiteto mokslininkai pastebėjo, kad katės, kurios mažiau toleruoja glostymą, bet savo šeimininkams vis tiek leidžia tai daryti, išgyveno didesnį stresą.

Tad geriau nesistenkite glostyti savo augintinės per prievartą, nebent norite, kad jos akivaizdžiai parodytų savo nepritarimą tam, kaip vaizdo klipe apačioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.