Farsas Dakaro ralyje – nugalėtoją paskyrė komanda

Dakaro ralis priverstas atlaikyti dar vieną smūgį dėl kasmet vis labiau smunkančios reputacijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Aleksiūnas

Jan 19, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:41 AM

Labiau verslui, o ne sportui skirtas lenktynes Pietų Amerikos keliais šįmet automobilių klasėje laimėjo „Mini“ vairavęs ispanas Nani Roma.

Bet paaiškėjo, kad 2014-ųjų nugalėtoju jį iš anksto paskyrė „Team X-Raid“ komandos vadovai.

Po 12 etapų lenktynėse pirmavo prancūzas Stephane'as Peterhanselis, kuris kuris taip pat vairavo „Mini“ ir atstovavo „Team X-Raid“ komandai.

Prieš paskutinį 13-ąjį etapą bendroje įskaitoje S.Peterhanselis lenkė savo komandos draugą iš Ispanijos 26 sekundėmis.

Bet 11-a kartų per karjerą Dakaro ralį jau laimėjęs prancūzas neiškovojo dar vieno titulo, nes pakluso „X-Raid“ komandos boso Sveno Quandto nurodymams į priekį užleisti N.Romą.

„Pirmiausia reikia stengtis matyti pozityvius dalykus. Automobilis buvo nuostabus, jis kaip visuomet viską atlaikė, todėl turėjau daug malonumo jį vairuodamas. Bet esu nusivylęs galutiniu rezultatu, - po finišo neslėpė S.Peterhanselis. - Kita vertus, Nani yra mano draugas, todėl man malonu jį matyti laimingą. Tai buvo jo svajonė jau dešimt metų nuo tos akimirkos, kai jis sėdo už automobilio vairo“.

Ispanas antrąsyk per karjerą triumfavo Dakaro ralyje po pirmosios savo pergalės 2004-aisiais, kai dar važiavo motociklu. N.Roma tapo tik trečiu lenktynininku istorijoje, kuris laimėjo šį ralį dvejose skirtingose kategorijose. Iki tol tai buvo pavykę tik prancūzui Hubertui Aurioliui ir S.Peterhanseliui.

„Nežinau, ar patyriau didžiausią stresą per savo gyvenimą, bet buvo labai sunku. Antroji savaitė su ilgais ir sunkiais etapais tikrai nebuvo lengva. Esame labai patenkinti tuo darbu, kurį atlikome kartu su Micheliu (štrumanu M.Perinu – Red.). Dabar mėgausiuosi šia pergale, - aiškino N.Roma. - Prabėgus 10 metų, kai aimėjau ant motociklo, sausio 18-ąją aš vėl laimėjau vairuodamas automobilį. Svajonė tapo realybe. Dabar daug galvoju apie Henri Magne – buvusį savo šturmaną ir jo žmoną Lucette. Skiriu šią pergalę Henri“.

Visą garbės pakylą 2014-aisiais užėmė „Team X-Raid“ atstovai.

Bendroje įskaitoje N.Roma 5 min.38 sek. aplenkė S.Peterhanselį ir 56 min. 52 sek. - Nasserą Al-Attiyahą, kuris taip pat vairavo „Mini“.

„Geras jausmas baigti lenktynes ant garbės pakylos ir ypač matyti ant jos tris „Mini“ pilotus. Bet finišavęs daugiausiai galvojau apie tą 1 val. baudą, kuri sutrukdė man kautis dėl pergalės, - aiškino Nasseras Al-Attiyahas. - Pavyko iš penktos vietos pakilti į trečią, ir trečiąsyk per karjerą užlipti ant garbės pakylos. Jeigu ne ta bauda, lenktynės būtų kitokios. Mums netrūko greičio ir mes tai įrodėme, kai laimėjome du etapus“.

Mandagūs „Team X-Raid“ pilotų komentarai po finišo nepaslėpė tos dramos ir intrigų, kurios krėtė šią komandą prieš paskutinįjį lemiamą ralio etapą.

Po 12 etapo „Team X-Raid“ bosas vokietis S.Quandtas neslėpė pykčio, jog komandos nurodymų nesilaikęs S.Peterhanselis galiausiai aplenkė N.Romą ir netikėtai tapo lenktynių lyderiu.

Prieš šį etapą S.Peterhanselis buvo nuo ispano atsilikęs 5 min.32 sek., bet vakare jau pirmavo 26 sekundėmis.

Dakaro ralio organizatoriai pirmiausiai įtarė, jog N.Roma specialiai užleido legendinį prancūzą į priekį, gavęs tokį nurodymą iš komandos boso.

„Jeigu kažkas galvoja, kad tokie buvo komandos reikalavimai, geriau tegul pažiūri į mūsų rezultatus, - aiškino N.Roma po 12-ojo etapo finišo. - Pakartosiu, ką sakiau vakar: nėra jokių nurodymų, ir tai pamatysite per paskutinįjį etapą“.

Bet visi trys „Mini“ vairuotojai skirtingai aiškino, kas gi iš tiesų nutiko šiame keistame etape.

„Greičio ruožas buvo tikrai keistas. Važiavome visiškai atsipalaidavę, kai pasivijome Nani. Jam tikriausiai pradūrė padangą, - dėstė S.Peterhanselis. - Kai įvažiavome į kopas, pirmavo Nasseras. Bet jis padarė klaidą, ir galiausiai mes likome tik dviese su Nani“.

„Nasseras mane pasivijo ir važiavau paskui jį. Netrukus privažiavome kopą, kurios negalėjau įveikti. Sustojau, ir pamačiau, kaip atvažiuoja Stephane'as“, - savo versiją dėstė N.Roma.

„Specialiai privažiavau paklausti Nani, ar jam reikia pagalbos. Jis parodė ženklą, jog ne, - aiškino S.Peterhanselis. - Atsidūrėme dviprasmiškoje situacijoje. Nereikėjo atakuoti, bet Nani buvo prasidūręs padangą“.

Taip prancūzas laimėjo šį etapą ir bendroje įskaitoje net įsiveržė į priekį, bet paskutiniajame etape savo žodį jau tarė „Team X-Raid“ vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.