Už M.Schumacherio palatos durų – niūrios prognozės

Michaelio Schumacherio šeimą toliau kausto nerimas. Praėjo daugiau nei trys savaitės, kai „Formulės 1” legenda yra ištiktas komos, ir dabar bijoma, kad lenktynininkas iki galo nepagis. Austrijos naujienų svetainė „Format“ pranešė, kad septyniskart pasaulio čempiono draugai ir artimieji yra išsigandę ir susirūpinę, kad 45 metų sportininkas paniro į nuolatinę vegetacinę būseną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 1:07 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:56 AM

Į nuolatinę vegetacinę būseną paniręs žmogus negali savo noru vykdyti jokios protinės veiklos. Be to, jis nustoja reaguoti į išorinius dirgiklius. Įprastai į tokią situaciją patekusiems žmonėms daug galimybių likti gyviems nesuteikiama. Tačiau yra medikų, kurie tvirtina, kad kai kurie žmonės, kuriems buvo diagnozuota nuolatinė vegetacinė būsena, gali suvokti aplinką.

Pranešama, kad M.Schumacheris maitinamas per zondą, kiekvieną dieną prausiamas ir nuolat vartomas, kad būtų išvengta nuogulų.

„Kiekviena diena, kiekviena savaitė rodo, kad jo situacija negerėja“, – „Daily Mirror“ teigė Bordo universiteto neurologijos profesorius Jeanas Marcas Orgogozo.

Kalnuose kritusiam ir galva į akmenį atsitrenkusiam M.Schumacheriui medikai sukėlė dirbtinę komą, kad galėtų efektyviau gydyti smegenų sužeidimą. Tačiau paprastai tokia koma daugiausia trunka dvi ar tris savaites, tad kyla abejonių, ar M.Schumacheris  pasveiks ir ar iš viso jis pabus.

Tačiau Londono nacionalinės neurologijos ir neurochirurgijos ligoninės neurochirurgas Colinas Shieffas pabrėžė, kad kalbėti apie nuolatinę vegetacinį būklę dar anksti. ELTA praneša, jog šiuo metu  M.Schumacheris nėra nei sąmoningas, nei suvokia, kas vyksta – vegetacinė būklė negali būti nustatyta, kol gydytojai neleis jam išeiti iš dabartinės būklės, palaikomos, kad užgytų pažeistos smegenų dalys.  

Ši būsena gali būti diagnozuota praėjus ne mažiau nei keturioms paciento buvimo be sąmonės savaitėms, o jokių abejonių nebelieka po 12 mėnesių.

 Baiminamasi, kad gydytojams galiausiai leidus M.Schumacheriui išeiti iš komos būsenos, jo gyvenimo kokybė mažai pasikeis – smegenys iš esmės bus mirusios.

Tačiau nemažai žmonių po panašių sužalojimų atsigauna.

Beveik pusė pacientų, mėnesį po sužalojimo praleidę vegetacinėje būsenoje, sąmonę atgauti sugeba per metus. Tai priklauso nuo smegenų sužalojimo, paciento amžiaus ir fizinės būklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.