Trečias M.Schumacherio mėnuo komoje: legenda traukiasi į šešėlį

„Formulės 1” gyvenimą vis labiau apraizgo savos problemos, savi skandalai, o Michaelio Schumacherio istorija nyksta užmarštyje. Šeštadienį sukako trys mėnesiai, kai kvapą gniaužiančių lenktynių herojus guli komoje. Pokyčių nedaug – jis vis dar budinamas, o vilties smiltys senka.

M.Schumacheris komoje jau tris mėnesius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Schumacheris komoje jau tris mėnesius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 29, 2014, 2:49 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:43 AM

Per „Formulės 1” sezono startą, kai prieš dvi savaites Melburne pilotai pirmą kartą per lenktynes įjungė naujuosius variklius, jie tą silpnesnį, bet vis tiek žinomą garsą skyrė M.Schumacheriui.

Palinkėjimai, lipdukai, užrašai. Lenktynių pradžia buvo skirta „Formulės 1” legendai. Tačiau „Formulė 1” vis giliau pasineria į savo kasdienybę.

Pasiekė trečiąjį etapą

Medicinos ekspertai jau ne kartą pabrėžė, kad kuo ilgiau 45 metų sportininkas išbus komoje – tuo mažesnė galimybė pabudus pasveikti šimtu procentų, tad ištikimiausi M.Schumacherio sirgaliai nerimastingai skaičiuoja dienas bei gaudo įvairiose pasaulio vietose pasigirstančias žinias.

Trečiasis mėnesis M.Schumacherio komos istorijoje pasiekė trečiąjį etapą. Pirmasis baigėsi tada, kai specialistai ir žurnalistai iššukavo Meribelio kurortą, kur galvą susitrenkė Aplėse paslidinėti nusprendęs vokietis. Nors priežasties, kodėl jis į kitą trasą ėjo per akmenuotą pavojingą zoną niekas nežino, kurorto valdytojų atsakomybės klausimas – jau užmarštyje.

Antrasis etapas prasidėjo tada, kai Grenoblio ligoninę apsupo minia žurnalistų ir gerbėjų. Aplink laisvi žemės lopinėliai tapo kilnojamų žiniasklaidos centrų zona, tvoros – vieta sirgaliams kabinti šalikus, palikti palaikymo žinutes, o pagrindinės durys – vilties išgirsti kažką naujo simboliu.

Kai M.Schumacherio vadybininkė Sabine Kehm paskelbė, kad sportininkas, kuriam buvo sukelta dirbtinė koma, siekiant sumažinti spaudimą smegenims, budinamas, antraštėse vėl buvo cituojami specialistai. Šįkart ne slidinėjimo, o medicinos. Atrodo, kad buvo išspausta viskas, o galutinėmis išvadomis, tarsi oficialiomis, tapo dažnai kartota frazė: „Kuo ilgiau jis nepabunda, tuo mažiau galimybių pamatyti jį visiškai sveiką.“ Vėliau stojo tyla – žurnalistai grįžo į redakcijas, kartais žvilgtelėdami į situaciją.

Dabar prasidėjo trečiasis etapas – dar vienas mėginimas rasti kaltus. Tik jeigu pradžioje buvo kalbama apie nesaugų kurortą, kuris apgynė savo garbę, dabar pirštu duriama į medikus.

Medikai suklydo

Buvęs „Formulės 1” medikas Gary Hartsteinas savo tinklaraštyje pareiškė, kad M.Schumacheris buvo klaidingai iš alpių straigtasparniu nugabentas ne į tą ligoninę.

„Aš labai aiškiai kritikuoju sistemą, kuri leidžia galvos traumas patyrusius pacientus gabenti į ne neurochirurginius medicinos centrus“, - teigė jis.

Dviejų vaikų tėvas iš Prancūzijos Alpių pirmiausia buvo pateko į Matjė ligoninę. Tačiau sportininkui, kurio šalmas nuo smūgio į uolą skilo, reikėjo skubios operacijos, o joje nebuvo nei tinkamų specialistų, nei įrangos.

G.Harsteinas teigė, kad šioje situacijoje medikai priėmė neteisingą sprendimą. Prancūzijoje galvos traumas leidžiama operuoti ir ne neurochirurginėse klinikose, tačiau tuo atveju, jeigu sužeidimas nėra labai rimtas. Tad buvęs „Formulės 1” medikas tikina, kad M.Schumacherio atveju gydytojai neįvertino traumos lygio.

Gerbėjams - įspėjimas

„Vėlavimas kainavo labai daug. Ir ypač tokioje situacijoje, kai spaudimas buvo labai sukilęs. Smegenis tiesiogine ta žodžio prasme buvo spaudžiamos“, - tvirtino G.Harsteinas.

Jis sakė, kad ligoninės ir specialistų padarytos klaidų kaina – šansas, kad gruodžio 29 dieną traumą patyręs M.Schumacheris visiškai pasveiks.

Šie G.Harsteino kaltinimai pasirodė dieną po to, kai karjerą baigęs medikas įspėjo M.Schumacherį ruoštis labai blogoms naujienos.

„Vis mažiau ir mažiau tikėtina, kad Michaeliui pavyks išlikti“, - antradienį rašė jis.

Atrofijos grėsmė

Paskutinė gera žinia apie M.Schumacherį žmones pasiekė antrąją kovo savaitę, kai S.Kehm pareiškė, kad budinimo procese yra pozityvių postūmių į priekį. Netrukus istorijoje vėl spengė tyla, kurią nutraukė skausminga žinia, lyg šlapiu skuduru tėkšdama ir M.Schumacherio šeimai, ir gerbėjams. „Formulės 1” legenda prarado 20 kilogramų svorio.

Dabar M.Schumacheris sveria apie 55 kilogramus. Specialistai nuolat masažuoja jo raumenis ir sąnarius, tačiau to nepakanka. Medikai pralaimi kovą su raumenų atrofija. Tai pripažino ir gydytojas iš Vokietijos Curtas Diehmas.

„Komos būsenoje esančio paciento svorio praradimas – normalus reiškinys, tačiau vidutinio svorio žmogui prarasti 20 kilogramų – labai daug“, - sakė C.Diehmas.

Atrofijos grėsmė vis labiau skatina mintis apie tai, kad pabudęs M.Schumacheris visą gyvenimą liks neįgalus.

Šeima stipri

M.Schumacherio šeima – žmona Corinna, septyniolikmetė dukra Gina-Marie ir keturiolikmetis Mickas – per dieną prie jo praleidžia aštuonias valandas. Šeimai artimi šaltiniai tvirtina, kad jie jau girdėjo medikų žodžius apie labai mažą viltį, kuri su kiekviena diena blėsta.

Tačiau M.Schumacherio šeima demonstruoja ryžtą, kuriuo visada pasižymėjo daugkartinis „Formulės 1” čempionas. Sportininko artimieji nuolat su juo kalba ir meldžia bent menkiausių sveikimo ženklų.

Medikai sako, kad pabudus M.Schumacheriui gali reikėti ilgai gydytis, kol jis vėl galėtų judinti galūnes bei kalbėti. O viename blogiausių scenarijų įrašyta ir vegetacinė būklė. Tuomet M.Schumacheris suvoktų aplinką, bet negalėtų nieko daryti.

Tačiau viltis miršta paskutinė. Tuo tiki ir M.Schumacherio šeima, ir sirgaliai.

„Jis kovos iki galo. Jam siunčiame visas savo jėgas“, - teigė „Mercedes“ vykdantysis direktorius Toto Wolffas, tarsi pakartodamas galybės gerbėjų žodžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.