M.Schumacherio viltis. Ką sako gydytojai?

Po tris mėnesius trukusios nežinios ir nuogąstavimų per pastarąsias keletą dienų iš Grenoblio ligoninės pasklidusios naujienos apie komos ištikto Michaelio Schumacherio pagerėjusią būklę suteikė vilties buvusio „Formulės 1“ lenktynininko šeimai ir sirgaliams visame pasaulyje.

M.Schumacheris buvo perkeltas į intensyvios terapijos skyrių, skirtą pacientams, kuriems reikalinga jau šiek tiek mažesnė nuolatinė priežiūra.<br>AP nuotr. iš archyvo
M.Schumacheris buvo perkeltas į intensyvios terapijos skyrių, skirtą pacientams, kuriems reikalinga jau šiek tiek mažesnė nuolatinė priežiūra.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2014, 11:15 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:12 PM

Prieš keletą dienų M.Schumacherio atstovė Sabine Kehm trumpame pareiškime pranešė, kad buvęs „Formulės 1“ čempionas pradėjo rodyti sąmoningumo ir nubudimo požymius, tačiau iš pagarbos šeimai daugiau detalių neatskleidė.

Vokietijos žiniasklaida pranešė, kad M.Schumacheris buvo perkeltas į intensyvios terapijos skyrių, skirtą pacientams, kuriems reikalinga jau šiek tiek mažesnė nuolatinė priežiūra.

Sužibusią viltį ir gautą informaciją apie M.Schumacherio būklę ėmė vertinti ir patyrę medikai.

Medicinos klausimais didžiausią Prancūzijos sporto dienraštį „L'Equipe“ konsultuojantis daktaras Alainas Simonas sakė, kad paskutinį pranešimą apie M.Schumacherio būklę sudėtinga interpretuoti.

„Gali būti, kad Michaelis atsimerkia, kai į jį kreipiamasi. Tokios būklės pacientai nekalba ir taip gali trukti ne vieną mėnesį, tačiau dabartiniai pokyčiai gali būti vilties ženklas“, – sakė A.Simonas.

Su Prancūzijos televizija bendravęs gydytojas Alainas Ducardonnetas teigė, kad šios žinios suteikia labai daug optimizmo. Tačiau neskuba pasiduoti euforijai.

„Iki to laiko konkrečių naujienų nebuvo. Buvo bandoma jį pažadinti iš komos, tačiau, akivaizdu, jis to nepadarė.

Tačiau sąmoningumo ir nubudimo akimirkos gali reikšti labai daug, o gali nereikšti nieko. Tai yra bendriniai žodžiai. Galbūt jis reaguoja ir paprastas komandas – atmerkti akis, pajudinti ranką, galbūt suspaudus odai buvo reaguojama į skausmą. Tai yra pirmieji dalykai, siekiant įvertinti jo sąmoningumą“, – kalbėjo A.Ducardonnetas.

Prancūzijos neurochirurgas Philippe'as Decqas – dar atsargesnis. „Turime būti labai apdairūs. Pabudimo ženklai greičiausiai yra akių judesių, akių kontaktų stebėjimas. Tai teikia vilčių ir esu laimingas apie tai išgirdęs, tačiau reikia būti atsargiems.

Pažeidimai yra labai rimti. Bet kas gali atsitikti. Po tokios sunkios traumos sužalojimų neįmanoma išvengti“, – sakė Ph.Decqas.

Buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Jeanas Alesi, kuris yra geras Schumacherių šeimos draugas, keletą kartų aplankė Michaelį ligoninėje ir tai, ką jis neseniai pamatė, suteikė jam vilties.

„Kai paskutinį kartą aplankiau Michaelį, suvokiau, kad prasidėjo teigiami pokyčiai. Pajutau šiokį tokį palengvėjimą ir džiaugsmą dėl to, kaip viskas klostosi. Tai yra puiku, nors kelias atgal į gyvenimą – vis dar labai ilgas“, – kalbėjo J.Alesi.

„Williams-Mercedes“ komandos lenktynininkas Felipe Massa, kuris su M.Schumacheriu buvo „Ferrari“ lenktynininkai, džiaugėsi, kad jo maldos buvo išgirstos.

„Negaliu apsakyti žodžiais, kaip dėl to džiaugiuosi. Kiekvieną dieną meldžiuosi dėl Michaelio ir į tai buvo atsakyta. Tikiuosi, kad sulauksime dar daug gerų naujienų iš Grenoblio ligoninės“, – Bahreine, kur savaitgalį vyko trečiasis „Formulės 1“ etapas, sakė F.Massa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.