Po džiugių naujienų apie M. Schumacherį – neramios užuominos

„Michaelis buvo išvežtas iš Grenoblio klinikos, kad jam būtų tęsiama reabilitacija. Jis nebėra ištiktas komos“, – pirmadienį visą pasaulį geromis naujienomis apie Michaelį Schumacherį sudrebino jo atstovė Sabine Kehm. Tačiau užkoduotas vokietės mintis narpliojantis buvęs „Formulės 1“ gydytojas Gary Hartseinas įžvelgė neramių užuominų.

„Formulės 1“ gydytojas iš M.Schumacherio palatos tikėjosi daugiau gerų naujienų.<br>AP nuotr.
„Formulės 1“ gydytojas iš M.Schumacherio palatos tikėjosi daugiau gerų naujienų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:49 PM

Savo internetiniame tinklaraštyje 59 metų amerikietis samprotavo, kad M.Schumacherio būklė iš tiesų galėjo net nepagerėti.

G.Hartsteinas siūlė prisiminti balandžio pradžią, kai S.Kehm atskleidė, jog M.Schumacheris kartais rodo sąmoningumo ženklus.

S.Kehm tuomet tvirtino, kad 45 metų vokietis būna atsimerkęs, reaguoja į aplinkinius.

Todėl, anot G.Hartsteino, dabartinė M.Schumacherio būklė nė kuo nesiskiria nuo ankstesnės lenktynininko situacijos prieš pusantro mėnesio, o ilgesnės budrumo fazės nėra milžiniškas laimėjimas.

„Mums pranešė, kad Michaelis nebėra komos būklės. Bet tai tik apibrėžimas. Taip, gal jis atsimerkęs, tačiau nėra sąmoningas. Minimali reakcija į aplinką – tik labai nedidelio sąmoningumo požymis. Tai – vis dar vegetacinė stadija“, – rašė G.Hartsteinas.

Pasak G.Hartsteino, S.Kehm nepasakė nieko naujo ir M.Schumacherio stovykloje tiesiog bandoma visus nuraminti dėl gerokai užsitęsusios tylos iš vokiečio palatos.

Pasigedo daugiau gerų naujienų

G.Hartsteinas pastebėjo dar vieną keistenybę.

„Aš niekada nesu matęs galvos traumą patyrusio paciento, kuris po penkių mėnesio intensyvios terapijos, vos prabudęs iš komos būtų iškart perkeltas į reabilitacijos kliniką. Bet viskas įmanoma“, – kiek ironiškai rašė gydytojas.

Atsižvelgdamas į tai, kad M.Schumacheris minimalius sąmoningumo ženklus palatoje kartais rodė jau balandį, apie gerėjančią jo sveikatą būtų byloję kitokie požymiai.

„Tokiu atveju mums turėjo pranešti, kad Michaeliui kyla saviraiškos problemų, bet jis sunkiai dirbs, kad tobulėtų, galėtų bent vaikščioti, skaityti, rašyti ir taip toliau. Bet ne, mes sužinojome tai, ką jau ir taip žinojome. Atkreipkite dėmesį, kad S.Kehm pridūrė, jog artimiausiu metu nesitikėtume kažkokių naujienų“, – įtarimų netrūko G.Hartsteinui.

„Man tai palieka labai prastą skonį. Paskutinės naujienos vis dar paliko daug priežasčių liūdėti tiek Michaelio šeimai, tiek jums, lenktynininko gerbėjai“, – liūdnai reziumavo galvos traumų specialistas.

Ilgesnės budrumo fazės

Kaip pirmadienį pranešė „Bild“, M.Schumacheris yra „budrioje fazėje“, atmerktomis akimis. Jis gali komunikuoti su savo aplinka, ypač su žmona Corinna ir savo vaikais. Grenoblio medikų pagalba jam daugiau nebereikalinga. Jis perkeliamas į reabilitacijos kliniką.

Budrios fazės, prasidėjusios dar balandžio pradžioje, pastarosiomis savaitėmis tapo vis ilgesnės. M.Schumacheris girdi balsus, reaguoja į prisilietimus.

Vėliau pranešta, kad M.Schumacheris pirmadienio rytą buvo paguldytas į Lozanos universitetinę ligoninę (CHUV).

„Jo šeima yra su juo, – sakė Lozanos klinikos atstovė Darcy Christen. – Jie yra atskirame padalinyje, kuriame geriausiai kaip tik įmanoma užtikrinamas jų privatumas, o M.Schumacheriui – aukščiausio lygio priežiūra. Mes prašome visų pacientų gerbti privačią sferą ir medicininę paslaptį“.

Nelaimė – prieš pusmetį

M.Schumacheris į komą paniro dar gruodžio 29 dieną, kai slidinėdamas Prancūzijos Alpėse krito ir galva trenkėsi į akmenį. Smūgis buvo toks stiprus, kad skilo sportininko šalmas.

Vienas garsiausių „Formulės 1“ lenktynininkų buvo skubiai nugabentas į Grenoblio ligoninę. Medikai privalėjo jam sukelti dirbtinę komą, kad bent kiek sumažintų smegenų spaudimą.

Po slidinėjant įvykusios nelaimės M.Schumacheris Grenoblio ligoninėje praleido pusšešto mėnesio. Ligoninėje 45 metų lenktynininkas iš viso pragulėjo 169 dienas.

Jokios išsamesnės informacijos apie M.Schumacherio sveikatos būklę nebus pateikiama, jokia su tuo susijusi spaudos konferencija nenumatyta.

Pasak atstovės, tolesnės reabilitacija bus privati. Ji primygtinai prašė tai gerbti.

Neteko daug svorio

Po poros mėnesių komos ištiktą M.Schumacherio šeimą pasiekė skaudi žinia – sportininkas prarado 20 kilogramų svorio ir tuo metu svėrė apie 55 kilogramus. Specialistai nuolat masažavo M.Schumacherio raumenis ir sąnarius, tačiau su juo nedirbantys specialistai įspėjo, kad to gali nepakakti.

Gydytojas iš Vokietijos Curtas Diehmas sakė, kad medikai tuo metu pralaiminėjo kovą dėl raumenų atrofijos. Kokia situacija dabar – neaišku.

Skeptikai 45 metų M.Schumacheriui kol kas šviesios ateities neprognozuoja. Jie jau anksčiau tvirtino, kad toks ilgas laikotarpis komos būklės gali stipriai pažeisti sportininko smegenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.