Mėgėjai plūsta į lenktynes – dėl jų Lietuvoje atgimsta automobilių sportas

Su pirmuoju sniegu dvigubai išaugančios senų BMW kainos, vertę vis dar išlaikantys 25 metų senumo „Honda Civic“ ir kasmet augantis nebrangių, sportui skirtų detalių importas į Lietuvą gali reikšti tik vieną dalyką – mėgėjiško automobilių sporto atsigavimą.

„NemunRing Winter Games“ varžybos sulaukia daugiau kaip 100 dalyvių susidomėjimo.<br>Luko Misiūno nuotr.
„NemunRing Winter Games“ varžybos sulaukia daugiau kaip 100 dalyvių susidomėjimo.<br>Luko Misiūno nuotr.
„NemunRing Winter Games“ varžybos sulaukia daugiau kaip 100 dalyvių susidomėjimo.<br>Luko Misiūno nuotr.
„NemunRing Winter Games“ varžybos sulaukia daugiau kaip 100 dalyvių susidomėjimo.<br>Luko Misiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2017, 2:04 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 9:45 AM

„Autoplius Fast Lap“ varžybų serija pirmoji akcentavo sportinį važiavimą, o ne dokumentaciją ir biurokratiją.

Dabar mėgėjiško autosporto atsigavimas tęsiasi įvairiomis formomis ir tam yra keletas esminių priežasčių.

Nebrangios detalės ir padangos

Visų pirma – ekonomikos atsigavimas. Vis daugiau tautiečių gali sau leisti turėti nebrangų antrą automobilį, kuris skiriamas vairavimo malonumui.

Slalomo, sprinto ar bekelės varžybos savaitgaliais tampa puikia laisvalaikio praleidimo forma, pakeičiančia klubų lankymą tiems, kurie jau įžengė į trečiąjį gyvenimo dešimtmetį.

Išaugusi nebrangių detalių pasiūla ir rinkos nišą užėmusios pigios kinietiškos padangos leidžia mėgautis šio sporto teikiamais malonumais.

Tam nereikia skirti didelės šeimos biudžeto dalies, o tuo pačiu galima lavinti vairavimo įgūdžius.

Lengva rasti informaciją

Antruoju faktoriumi būtų galima pavadinti užaugusią interneto kartą. Tai žmonėms, kurie brendo informacinių technologijų vystymosi metu.

Jie ne tik praleido didžiąją dalį savo vaikiškų dienų žaisdami įvairius lenktynių žaidimus, bet ir puikiai žino, jog bet kokios informacijos pirma reikia ieškoti „Google“ arba „YouTube“.

Taip pat ir žinių, kaip mėgėjiškai savo rankomis paruošti „bolidą“ lenktynėms.

Ši karta dievina Keno Blocko filmukus ir yra matę visus Benedikto Vanago reportažus iš Dakaro savo išmaniuosiuose telefonuose.

Lengva prieiga prie reikiamos informacijos panaikina dar vieną autosportą branginantį elementą – profesionalų mechaniką.

Internete gausu informacijos, kaip tinkamai modifikuoti ir lenktynėms paruošti gamyklinius automobilius, tad profesionalo konsultacijos, paslaugų ir – kainodaros prireikia tik gerokai pažengusiems.

Turi iš ko rinktis

Trečias ir turbūt svarbiausias faktorius, tai pasiūla. Prasidėjus su „Autoplius Fast Lap“, mėgėjiškų slalomo, sprinto ar „drifto“ renginių, net mini ralių pasiūla per keletą metų išaugo kelis kartus.

Tai labai paprasti renginiai iš dalyvio reikalaujantys minimalaus pasiruošimo, žinių ir leidžiantys iš karto patirti greito vairavimo malonumus, be didelių investicijų ar laiko sąnaudų.

Tokio autosporto populiarumas gali būti kaltas dėl profesionalių čempionatų dalyvių kaitos strigimo.

Į pensiją pasitraukusių pilotų nepakeičia nauji talentai, nes galimybę patirti adrenalino antplūdį ir tuo pačiu gauti pripažinimą viešoje erdvėje jie patenkina neperžengę profesionaliam sportininkui keliamų barjerų.

Džiaugiasi dalyvių gausa

Pakalbinti antrus metus iš eilės mėgėjiškas varžybas organizuojantys „Tėvas Racing“ atstovai džiaugiasi, jog šių metų „NemunRing Winter Games“ varžybos visada sulaukia daugiau kaip 100 dalyvių susidomėjimo.

Jų gretose – tiek sportininkai, palaikantys savo formą, tiek ir pirmus žingsnius greitame važiavime žengiantys žmonės. Šansas jiems varžytis vienodomis sąlygomis yra vienas iš esminių elementų, kurie traukia žmones jungtis.

„Labai daug reiškia ir išvystyta infrastruktūra – trasoje budi teisėjai, dalyviais esminė informacija suteikiama prieš važiavimus, formalumai sumažinti iki minimumo, o norint tobulėti, yra į ką lygiuotis ir ko pasiklausti.

Anksčiau turėjai tapti kokio klubo nariu ir dieną naktį plauti grindis, kol gaudavai šansą pradėti važiuoti, treniruotis. Dabar viskas daug kartų paprasčiau, o tai ir lemia stipriai augantį sportuojančių kiekį“, – pasakoja varžybų organizatoriai.

Jau artimiausią savaitgalį visi norintys vėl rinksis į Kačerginės „Nemuno žiedo trasą“, kur galės džiaugtis tikros žiemos teikiamais malonumais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.