Dakare važiuosiantys lietuviai sužinojo savo starto numerius

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Dakaro ralį organizuojanti Prancūzijos kompanija A.S.O. atskleidė keletą svarbių detalių apie kitų metų sausį Peru, Bolivijos ir Argentinos teritorijoje vyksiančias jubiliejines ištvermės lenktynes.

Antanas Juknevičius gavo 321-ąjį startinį numerį, Bendiktas Vanagas - 323-iąjį, o Vaidotas Žala 349-ąjį.<br>Jurgos Anusauskienės ir Vytauto Pilkausko nuotr.
Antanas Juknevičius gavo 321-ąjį startinį numerį, Bendiktas Vanagas - 323-iąjį, o Vaidotas Žala 349-ąjį.<br>Jurgos Anusauskienės ir Vytauto Pilkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-22 14:12

Greta tikslesnių 13-os būsimųjų greičio ruožų eskizų, paskelbta, kas ir kokius startinius numerius klijuos ant savo technikos. Būtent starto numeris nurodo, kaip šiuo metu reitinguojami pilotai.

„General Financing team Pitlane“ lenktynininkas Benediktas Vanagas, gavęs 323-iąjį starto numerį, akcentuoja, kad ši pozicija svarbi tik pirmąją dieną – maratonui įsibėgėjus po kiekvieno etapo skelbiama nauja starto tvarka, pakoreguota pagal jame pasiektus rezultatus.

„Kada pajudėsi į trasą Dakare yra svarbu, nes pirmieji automobiliai turi galimybę važiuoti sąlyginiai tvirtu gruntu.   

Sulig kiekvienu sekančiu ekipažu trasos paviršius tampa vis klampesnis, nespėja sklaidytis dulkių debesys, o tai turi įtakos važiavimo greičiui ir saugumui“, - komentavo jis.

Skatina važiuoti greitai

B. Vanago teigimu, itin svarbu tai, kad pirmojo dešimtuko sportininkai į greičio ruožą pajuda kas dvi minutes, antrojo dešimtuko intervalas - viena minutė, o visi likusieji startuoja kas 30 sekundžių.   „Lyderių ir važiuojančių antroje dalyje galimybės būti greitiems iš esmės skiriasi.

Savo gebėjimus važiuoti lyderių tempu įrodę pilotai turi galimybę du kartus pasinaudoti vadinamąja „Joker“ taisykle: finišavę tarp lėčiausių jie du kartus gali būti gražinti į rikiuotės pradžią“, – Dakaro specifiką komentavo lenktynininkas.

Ankstesniais metais B. Vanago pilotuoti „Oscar“ bei „Toyota Hilux“ visureigiai buvo pažymėti 458, 373, 339, 333, 326 startiniais numerius.

2018 metais Dakaro ralyje startuos 190 motociklų, 105 automobiliai, 42 sunkvežimiai, iš viso – 337 transporto priemonės. 525 dalyviai atstovaus 54 valstybes.

Gausios lietuvių pajėgos

Lietuvai atstovaus B. Vanago ir šturmano iš Lenkijos Sebastiano Rozwadowskio, Antano Juknevičiaus ir šturmano Dariaus Vaičiulio bei Vaidoto Žalos ir šturmano Saulius Jurgelėno ekipažai.   

Jų starto numeriai atitinkamai – 321 ir 349. Dakare taip pat dalyvaus vienintelis motociklininkas iš Lietuvos – Balys Bardauskas. Jo starto numeris – 98.

300-uoju numeriu startuos Stephane'as Peterhanselis, 301-uoju - Nasseras Al Attiyah, 302-uoju – Nani Roma, 303-iuoju – Carlosas Sainzas, 304-uoju - Ginielis De Villiersas. 40-ojo Dakaro žemėlapyje nebeliks Paragvajaus, kurio sostinėje Asunsjone startavo šių metų ralis.

2018 metų Dakaras startuos sausio 6 dieną Peru sostinėje Limoje ir finišuos sausio 20-ąją Kordobos mieste Argentinoje. Tai bus 10-asis Dakaro ralis Pietų Amerikos teritorijoje.

Žada daugiau smėlynų

Iš viso sportininkų laukia 13 greičio ruožų, kurių bendras ilgis apie 9 tūkst. kilometrų. Pirmieji keturi etapai vyks smėlio kopomis Peru prie vandenyno.

Po to kelias suks į Andų aukštikalnes, 4000 metrų aukštį prie Titikakos ežero. Bolivijos sostinėje La Pase sausio 12-ąją numatyta poilsio diena prieš kitus etapus aukštikalnėse ir maratono dieną Argentinoje.

Penkias dienas iš 13 lenktynininkų laukia kova didesniame nei 3 tūkst. metrų aukštyje, septyni greičio ruožai bus ilgesnis nei 400 kilometrų.

Tradiciškai vienas etapas bus išskirtinai sunkus, nes po vienos maratono dienos ekipažai turės išsiversti be mechanikų pagalbos, pasikliaudami tik savo jėgomis ir į trasą pasiimtais įrankiais bei atsarginėmis detalėmis.

A.S.O. patvirtino, kad būsimajame Dakare bus gerokai daugiau Afrikos dvasios – bemaž pusė greičio ruožų vyks smėlynuose, kuriuose reikia visiškai kitokių įgūdžių ir vairavimo technikos, nei labiau klasikinį ralį primenančiose pastarųjų metų ištvermės lenktynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.