Pirmoji Dakaro diena: Benediktą Vanagą stabdė gedimas, o Vaidotas Žala šovė tarp lyderių

Pirmąjį Dakaro greičio ruožą įspūdingu tempu įveikęs Vaidotas Žala buvo greičiausias iš lietuvių.

Saulius Jurgelėnas ir Vaidotas Žala.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Saulius Jurgelėnas ir Vaidotas Žala.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Pirmajame etape ekipažų laukia 272 kilometrai, iš kurių 31 kilometrą sudarys greičio ruožas.<br>Edgaro Buiko nuotr.
Pirmajame etape ekipažų laukia 272 kilometrai, iš kurių 31 kilometrą sudarys greičio ruožas.<br>Edgaro Buiko nuotr.
Saulius Jurgelėnas ir Vaidotas Žala.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Saulius Jurgelėnas ir Vaidotas Žala.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Saulius Jurgelėnas ir Vaidotas Žala.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Saulius Jurgelėnas ir Vaidotas Žala.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
 Antanas Juknevičius.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
 Antanas Juknevičius.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Toyota Hilux.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Toyota Hilux.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Toyota Hilux.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Toyota Hilux.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
 Vaidotas Žala po finišo pirmajame greičio ruože.<br>V.Žalos nuotr.
 Vaidotas Žala po finišo pirmajame greičio ruože.<br>V.Žalos nuotr.
 B.Vanagą iki finišo partempė sunkvežimių įskaitos lenktynininkai.<br> E.Buiko nuotr.
 B.Vanagą iki finišo partempė sunkvežimių įskaitos lenktynininkai.<br> E.Buiko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 6, 2018, 5:20 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:00 PM

Nuo dienos lyderio Nassero Al-Attiyah jis atsiliko tik 4 min. ir aplenkęs net legendinį ralio meistrą Sebastianą Loebą pakilo į 20 vietą, o po rezultatų korekcijos - net į 19-ąją.

Geriausią startinę poziciją tarp „Toyota“ visureigiais važiuojančių lietuviškų ekipažų turėjęs A. Juknevičius prarado keletą minučių ir nuo greičiausio lenktynininko atsilikęs 10 min. ir 13 sek. finišavo 44 vietoje. Po visų dalyvių finišo teisėjams suskaičiavus baudas A.Juknevičius pakilo į 40 vietą.

Nors galutiniam rezultatui šios minutės greičiausiai neturės daug įtakos, rezultatas reiškia, kad A.Juknevičius sekmadienį turės startuoti iš rikiuotės vidurio ir trasoje susitiks nemažai sportininkų, kuriuos teks lenkti.

Tai visuomet apsunkina lenktynes.

Problema prie pat finišo

Bet labiausiai nepasisekė Benediktui Vanagui. Finišavus praktiškai visiems dalyviams lietuvio vis dar nebuvo matyti.

Jis pranešė, kad likus vos dviem kilometrams iki finišo kilo problemų su degalų tiekimo sistema.

Šis gedimas B.Vanagui - labai brangus laiko prasme, bet jam svarbiausia pasiekti greičio ruožo finišą. Net ir gerokai užtrukęs, jis sekmadienį galėtų pasinaudoti jam, kaip elitiniam lenktynininkui suteikta „joker“ teise po nesėkmingo ruožo kitą dieną gauti starto poziciją tarp lyderių.

Tokią teisę turi ir A.Juknevičius.

Po vidurnakčio Lietuvos laiku B.Vanagas pagaliau pasiekė pirmojo greičio ruožo finišą. Jam atiteko 87 vieta. Jis nuo lenktynių lyderio atsiliko net 1 val. 40 min. Po rezultatų korekcijos ir laiko baudų paskirstymo lietuvis pakilo į 82 vietą.

Pasiekęs finišo liniją B.Vanagas papasakojo, kas nutiko. 

„Greičio ruožas šaunus. Smėlis patiko. Apie vidurį susidūrėme su navigavimo bėdomis, teko vos paklaidžioti. Išsisprendėm.

Iki finišo likus 2 kilometrams nukrito degalų spaudimas, užgeso variklis. Kiek beieškojome bėdos, sprendimo neradome. Iki finišo mus partempė dalyviai su sunkvežimiu.

Servise paaiškėjo, kad nustojo veikti visi 4 apatiniai degalų bako siurbliai. Ieškosime priežasties, prieš Dakarą jie visi buvo pakeisti naujais“, - dalijosi jis savo feisbuko paskyroje.

Iš nuotraukų matyti, kad geradariai yra vienas iš dviejų Nyderlandų komandos „Riwald Dakar Team“ ekipažų.

B.Vanagui finišavus Peru smėlynuose liko dar keturi ekipažai, taip pat bandantys pasiekti finišą, o vieni iš automobilių įskaitos dalyvių, Jadas Comaras ir Antoine Iskandaras su BMW, patyrė didelę avariją - apvirto kopose ir lenktynių greičiausiai nebetęs.

Pirmasis pasirodė motociklininkas

Sunkiausiu išbandymu technikai ir žmonėms laikomas ralio maratonas tradiciškai prasidėjo lenktynininkams važiuojant per starto podiumą. Pirmasis iš lietuvių ant jo 15 val. 45 min. pasirodė Balys Bardauskas.

KTM motociklu startavęs Balys Bardauskas pirmąjį greičio ruožą įveikė per 41 min. 4 s. ir užėmė 102-ą vietą. Nuo pirmosios dienos lyderio, brito Samo Sunderlendo, lietuvis atsiliko 20 min.

„Na ką, baigėsi pirma diena. Viskas dar einasi pakankamai sklandžiai. Gražios kopos, gražūs vaizdai“, – po pirmojo etapo sakė B. Bardauskas.

Pasak B. Bardausko komandos „Perkūnas Team“ vadovo Carlos Brebbia, motociklininkui viskas kol kas klojasi pakankamai neblogai.

„Šiandien jis važiavo atsargiai. Buvo nemažas karštis. Balys yra pavargęs, bet jaučiasi gerai“, – lenktynininko būseną įvertino C. Brebbia.

V.Žalą nustebino automobilis

„Tai buvo nervingas etapas. Vietomis kopos didokos – jose buvo pavojingų vietų, kur reikėjo pasisaugoti – kaip Saulius sako, tai „piktos“ kopos. 

Bet manau, kad šiame Dakare dar bus sunkesnių ruožų. Dabar svarbiausia užduotis bus išlaikyti šaltą galvą, nes kopos vietomis klastingos. Manau, įsivažiuosime, ir ryt (sekmadienį) bus ramiau“, – įspūdžius iš pirmo greičio ruožo vos finišavęs pasakojo V. Žala. 

Jis neslėpė nusistebėjęs „Toyota Hilux“ automobilio galimybėmis – jos gerokai lenkia anksčiau sportininko naudotą savadarbį visureigį.

„Neįsivaizdavau, kad taip lengvai galima kilti į milžiniškas kopas. Įspūdinga trauka“, – žavėjosi lenktynininkas.

A.Juknevičių pristabdė smėlis

Po finišo A.Juknevičius atskleidė, kur prarado apie 6 minutes laiko. Pasirodo, ekipažui teko kastis iš klastingo Peru smėlio.

„Galvojom, kad šitam Dakare reiks panaudoti kastuvus, bet kad pirmame etape – va čia tai siurprizas. Vienoje iš trasos vietų nusprendėme važiuoti kiek dešiniau ir prisidarėm bėdų, teko grįžti atgal ir lipant ant keteros klimpom smėlyje, teko padirbėti ir išsikasti, tai praradom keletą minučių. 

Rytoj reiks padirbėti siekiant atsikovoti pozicijas, bet dar virš 8000 km priešakyje – spėsim“, – įspūdžius su šypsena po finišo pasakojo A.Juknevičius.

Susižalojo motociklininkas

Prie pirmojo etapo starto linijos Pisko miesto apylinkėse stojo 92 ekipažai automobilių kategorijoje, o jo finišas pažėrė siurprizų – praėjusio Dakaro lyderiai „Peugeot“ komanda smarkiai atsiliko nuo lyderių. 

Greičiausiai pirmąjį etapą įveikė „Toyota Gazoo Racing“ komandos lyderis katarietis Nasseras Al-Atiyah, trasoje užtrukęs 21 min. 55 sek., antras liko jo komandos draugas Bernardas Ten Brinke, o trejetuką greičiausiųjų užbaigė Nicolas Fuchsas.

Pirmasis greičio ruožas, nors yra trumpas ir galutinėje Dakaro įskaitoje didelės įtakos neturės, ne visiems baigėsi sėkmingai.

Neįvertinę kopų, iš varžybų pasitraukė keli motociklininkai – vienas jų, Joaquimas Rodriguezas, po įspūdingo šuolio ir prasto nusileidimo buvo išgabentas sraigtasparniu.

Motociklininko gyvybei pavojus negresia, organizatorių teigimu, nugabentas į ligoninę jis šypsojosi, bet pasirodymas Dakaro ralyje jam jau baigtas.

Motociklų klasėje geriausiai pasirodė titulą ginantis Samas Sunderlandas su KTM. Antrąją vietą užėmė Adrienas Van Beverenas su „Yamaha“, o trečiąją - Pablo Quintanilla su „Husqvarna“.

Artima kova tarp sunkvežimių

Sunkvežimių įskaitoje geriausiai pasirodė Alesas Lopraisas su „Tatra“. Antrąją vietą užėmė tik 22 sek. atsilikęs Martinas Van Den Brinkas su „Renault Trucks“, o trečias liko praėjusių metų Dakaro nugalėtojas Eduardas Nikolajevas su „Kamaz“.

Už Kazachstaną važiuojantis Arturas Ardavichus užėmė 16 vietą tarp 46 startavusių sunkvežimių.

Viso pirmąją 2018-ųjų Dakaro maratono dieną lenktynininkai turėjo įveikti 272 km – 241 km truko pervažiavimas nuo Limos iki starto prie Pisko, o 31 km – greičio ruožas šio miesto apylinkėse.

Antrasis Dakaro ralio varžybų etapas vyks ratu aplink Pisko miestą – 267 km ilgio greičio ruožas drieksis Ramiojo Vandenyno pakrante. Tai pirmasis ir vienintelis šio metų varžybų etapas, kuriame automobilių kategorijos sportininkai startuos pirmieji ir negalės vadovautis motociklininkų ar keturračiais lenktyniaujančių pėdsakais.

Šis pakeitimas - organizatorių siurprizas, skirtas patikrinti šturmanų sugebėjimams. Sekmadienį šturmano darbas bus kaip niekad svarbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.