Antroji Dakaro diena: Benediktas Vanagas patyrė avariją, o Antanas Juknevičius finišavo tarp geriausių

Po trumpo pirmojo greičio ruožo antrąją Dakaro dieną lietuvių laukia rimtas išbandymas. Peskės miesto apylinkėse ekipažai turi įveikti 278 kilometrų, iš kurių 267 km yra greičio ruožas.  

Antanas Juknevičius antrajame etape važiavo stabiliu tempu.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Antanas Juknevičius antrajame etape važiavo stabiliu tempu.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Šių metų Dakaro ralis Benediktui Vanagui kol kas klostosi itin sudėtingai.<br>Edgaro Buiko nuotr.
Šių metų Dakaro ralis Benediktui Vanagui kol kas klostosi itin sudėtingai.<br>Edgaro Buiko nuotr.
Šių metų Dakaro ralis Benediktui Vanagui kol kas klostosi itin sudėtingai.<br>Edgaro Bruiko nuotr.
Šių metų Dakaro ralis Benediktui Vanagui kol kas klostosi itin sudėtingai.<br>Edgaro Bruiko nuotr.
Antanas Juknevičius antrajame etape važiavo stabiliu tempu.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Antanas Juknevičius antrajame etape važiavo stabiliu tempu.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Antrojo Dakaro etapo žemėlapis.<br>Organizatorių nuotr.
Antrojo Dakaro etapo žemėlapis.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Ilona Steponėnė

Jan 7, 2018, 4:38 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 9:41 AM

Organizatoriai atkreipė dėmesį, kad šiame etape net 90 proc. maršruto sudaro bekelė.  

Savo pozicijas norintys pagerinti ekipažai čia turi pademonstruoti gerus navigacinius įgūdžius.

A.Juknevičius - tarp lyderių

Ilgame greičio ruože stabilumą demonstravo Antanas Juknevičius. Ties antrąja laiko žyma nuo V. Žalos jis buvo atitrūkęs beveik 30 min. Daugiausiai patirties šiose lenktynėse turintis lietuvis sekmadienį pretenduoja patekti į lyderių dvidešimtuką.

Po klimpimo pirmame greičio ruože A.Juknevičius sekmadienį startavo iš 43 pozicijos, bet iš karto ėmė greitėti. Pirmąją žymą jis pasiekė 39 vietoje, antrąją - net 23-oje, trečiąją - pakilęs į 21 vietą, ketvirtąją - 20-tas, penktąją - net 18-tas, o finišą kirto aukštoje 19 vietoje ir pateko į visų trokštamą geriausiųjų dvidešimtuką.

„Man viskas puikiai – beveik 300 km – pats tas patogus, smagus greičio ruožas, Dariui teko papraikaituoti normaliai. Buvome porą vietų pasisukinėję, bet bendrai viskas išėjo gerai.

Plati trasa, gausybė vietų lenkimams, niekas netrukdo – prisipažinsiu net pačiam priminė Afriką“, – įspūdžiais po finišo dalijosi Antanas Juknevičius. „Bet kitiems tikrai nebuvo lengva – matėm krūvas automobilių ir ant šonų ir ant stogų, balaganas visiškas.“

V. Žala padėjo B. Vanagui

Tarp lietuvių pirmąją dieną išsiskyrę Vaidotas Žala sekmadienį pradėjo lėčiau. Iš 20 vietos startavęs jis pirmąja laiko žymą pasiekė 41 vietoje ir atsiliko nuo abiejų „Toyota“ visureigiais važiuojančių tautiečių.

Bet vėliau V.Žala padidino tempą ir antrąją žymą pasiekė 32-as, trečiąją - 30-as, ketvirtąją - 27-as, o penktąją - 25 vietoje. Finišo liniją jis kirto solidžioje 27 vietoje, o po korekcijų pakilo į 26 poziciją.

Kaip vėliau paaiškėjo, V.Žala laiko prarado gelbėdamas tiesiai prieš jo akis apvirtusį B.Vanagą. 

Šiame greičio ruože iki finišo yra penkios tarpinės laiko žymos.

Nesėkmė ir antrajame ruože

Ir toliau Dakaro ralis sunkiai klostėsi B. Vanagui. Iš pradžių iš 36 starto pozicijos pakilęs į 28 vietą pirmoje trasos žymoje, lietuvio ekipažas sukėlė gerbėjų nerimą vis nepasirodydamas antrojoje žymoje.

Ekipažo šturmanas Sebastianas Rozwadowskis tuo metu pranešė, kad jų „Toyota“ visureigis negali važiuoti savo eiga ir laukia techninės pagalbos. Tikslesnės informacijos, kas nutiko, jis nepateikė.

Galiausiai ekipažui pavyko pajudėti. Antrąją laiko žymą B.Vanagas pasiekė nuo lyderio atsilikęs 1 val. ir 16 min., nukritęs į 39 vietą, o trečiojoje žymoje jis užfiksavo 41 rezultatą. Ketvirtąją žymą B.Vanagas pasiekė pakilęs į 35 vietą, o penktąją - į 34. Greičio ruožą lietuvis baigė 35 vietoje.

„Peugeot“ rado greičio

Greičiausiai antrąjį etapą įveikė „Peugeot“ atstovas Cyrilas Despresas.

Jis vos 48 sekundėmis aplenkė antroje vietoje likusį komandos draugą Stephane'ą Peterhanselį. Trejetuką užbaigė dar vieną prancūzišką bagį vairuojantis Sebastienas Loebas.

Dar dviems lyderiams, Nani Romai ir Nasserui Al-Attyahui šis etapas buvo itin nesėkmingas. Jie užėmė atitinkamai 13 ir 8 vietas - po tokių rezultatų galvoti apie pergalę Dakare bus sunku. Paaiškėjo, kad N.Al-Attyaho šturmaną kopose itin stipriai supykino, todėl ekipažas praleido daug laiko.

Šis etapas didele nelaime pasibaigė iš ketvirtosios vietos startavusiam „Mini“ lenktynininkui Bryce'ui Menziesui. Nuvažiavęs vos 6 km nuo starto jis patyrė didelę avariją. Laimei, jis ir šturmanas sužalojimų išvengė, bet automobilis buvo visiškai sumaitotas.

Tačiau tuo šios komandos bėdos nesibaigė – trasoje susidūrė Yazeedas Al-Rajhis ir Borisas Garafulicas.

Pirmieji 40 kilometrų trasos driekėsi kalnų kanjonais, o vėliau sportininkams teko susidurti su pakopomis supustytomis smėlio kopomis.

Balys Bardauskas startavo po automobilių

Motociklų įskaitos lenktynininkai antrąjį Dakaro etapą pradėjo po automobilių, o lietuvio B.Bardausko starto teko dar ilgiau palaukti, nes gavęs 2 val. baudą už nepasiektą trasos tašką lietuvis nukrito net į 126 vietą.

Pirmąją trasos žymą lietuvis pasiekė 122 vietoje, antrąją - 115-oje, o trečiąją - 106. Ketvirtąją ir penktąją žymas B.Bardauskas kirto 110 vietoje, nes jį jau aplenkė dalis sunkvežimių ir dėl išvažinėtos, minkštos dangos važiuoti darosi vis sunkiau.

Lietuvis finišo liniją kirto sutemus, 120 vietoje.

Nepaisant įtemptų lenktynių, B. Bardauskas prieš startą jautėsi santūriai ir nepraleido progos pabendrauti su vietos sirgaliais, kuriems komandos „Perkūnas Team“ vadovas Carlos Brebbia įteikė keliolika Lietuvos trispalvių vėliavėlių.

„Šiandien antroji diena, nuotaika puiki. Už 10 minučių startas. Viskas bus gerai“, – iškėlęs nykštį pasakė B. Bardauskas. Už jo stovėjo būrelis vietos sirgalių, pasveikinusių Lietuvą su atkurtos nepriklausomybės šimtmečiu.

Du jo varžovai šio greičio ruožo jau nebepradėjo. 53 metų amžiaus Jurgenas Drossingeris, nuo vaikystės svajojęs startuoti Dakare, šeštadienį susilaužė ranką dar važiuodamas į greičio ruožą, o  Joaqimas Rodriguesas virto nuvažiavęs vos kelis šimtus metrų. Jo gyvybei pavojus negresia.

Motociklų įskaitoje antrąjį greičio ruožą solidžia beveik 3 minučių persvara laimėjo Joanas Barreta Bordas su „Honda“, antrąją vietą užėmė „Yamaha“ lenktynininkas Adrienas Van Beverenas, o trečiąją - Matthiasas Walkneris su KTM.

Sunkvežimių įskaitoje solidžia 3 min ir 25 sek persvara nugalėjo čempiono vardą ginantis Eduardas Nikolajevas su „Kamaz“, antrąją vietą užėmė Federico Villagra su „Iveco“, o trečias finišavo Alesas Lopraisas su „Tatra“.

Lyderių laukė iššūkis

Pirmajame, vos 31 kilometro Dakaro ralio prologe vertėsi automobiliai, sportininkams lūžo kaulai, buvo begalė pasimetusių.

Smėlis ir kopos pateisino savo klastingos dangos lenktynėms statusą, o kaip teigia lenktynininkas Antanas Juknevičius – antroji diena Dakare bus dar sunkesnė.

Nors lenktynininkai vėl startuos ir finišuos tame pačiame bivuake kaip ir vakar, šiandien jų laukia nauji iššūkiai.

Vienas iš jų – trasa drieksis ne vien minkštu smėliu, o važiuodami visiškai šalia Ramiojo Vandenyno lenktynininkai sutiks ir akmenų, grunto ir net augmenijos. Antrasis ir pagrindinis – dieną pradės automobilių lenktynininkai, o ne motociklininkai.

„Bus labai įdomu pasižiūrėti kaip važiuos lyderiai – jie įpratę sekti motociklininkų paliktomis provėžomis, dabar reiks pasikliauti visiškai tik turimomis žiniomis ir nuojauta.

Ir tai bus sunku ne vien tik lyderiams, bet ir visiems – šiandien šturmanų diena – jie turi sublizgėti“, – apie antrąjį maratono etapą pasakojo A. Juknevičius.

Automobiliai startavo anksti

Tą padaryti sportininkams turėtų padėti ir temperatūrų skirtumai – pirmieji automobiliai startuos 6 val. ryto vietos laiku, taigi Peru dar nebus karšta.

Pirmas iš lietuvių ekipažų startuos Vaidotas Žala, kuris po solidaus pasirodymo bendroje įskaitoje užima 20-ą vietą. Jis į greičio ruožą išvažiuoja 13 val. 47 min.

Benediktas Vanagas pasinaudojo varžybų veteranams suteikiama galimybe pasigerinti startinę poziciją. Jis prie starto stos lygiai 14 val.

Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio startas numatomas 14 val. 4 min. Lietuvos laiku.

Dakaro ralyje vienintelis motociklininkas iš mūsų šalies Balys Bardauskas po pirmojo greičio ruožo nukrito iš 102 vietos į 126 vietą.  Teisėjai jam skyrė 2 valandų baudą už nepasiektą trasos tašką.

Su KTM motociklu važiuojantis B. Bardauskas lenktynes pradės tik 17 val. 4 min. ir finišuos jau visiškai sutemus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.